párkapcsolat kibeszélő megváltozni változtatás
Sosem értettem a maszkot viselő nőket: én önmagamat adtam minden kapcsolat első másodpercétől kezdve. Ehhez képest egész életemben vonzottam azokat a férfiakat, akik hősszerelmesként évekig küzdöttek értem, hogy aztán... megváltoztassanak, átformáljanak, legyaluljanak, a maguk képére gyúrjanak.

Nem értettem a figyelemfelkeltés trükkjeit és a hódítás apró játszmáit. Igazából azt sem vettem észre hónapokig, hogy valaki utánam kajtat. Ha aztán végül mégis találkozgatni kezdtünk, én csak az voltam, aki mindig is vagyok: fura ízlésű, nagypofájú, impulzív, néha kissé harsány, máskor ügyetlen és félénk. Gyakran elviselhetetlenül hisztis, viszont mérhetetlenül igazságvágyó, empatikus, érdeklődő, jóindulatú, segítőkész.

Eleinte persze ájuldoztam a gyönyörtől, hogy ezek a pasasok mind ismerik a legsötétebb - a leginkább hisztis, lusta, rendetlen, kiállhatatlan, infantilis - oldalamat is, de nem érdekli őket: elfogadnak, szeretnek, velem akarnak megöregedni. Merthogy ezt mondták.

Látták, milyen vagyok, amikor eldobja az agyam a gépszíjat, mégis akartak engem. Könnyekig hatódtam, amiért nem kell komédiáznom ahhoz, hogy társra leljek, míg aztán meg nem értettem: végig arra gyúrt mindegyik, hogy más legyek, mint amilyen vagyok.

Az egyikük szívből gyűlölte az underground zenei ízlésemet, és állandóan a kedvenc zenekaraimon, klubjaimon és fesztiváljaimon gúnyolódott. Tudta, hogy a barátaimmal rendszeresen eljárunk "panelsámánkodni": kicsit dobolunk, csörgőzünk, éneklünk a tűz körül - és természetesen egyetlen alkalmat sem hagyott ki, hogy emiatt megalázzon. Persze imádott, és én voltam számára az igazi - még ha maga a kapcsolat rövidebb ideig is tartott, mint az udvarlás és a szakítást követő zaklatás. Őt én tettem ki.

Aztán volt, aki a fenti "devianciáimban" osztozott ugyan, de a közéleti érdeklődésemet állandóan kiröhögte, a nőjogi, emberjogi kérdésekben alkotott állásfoglalásaimmal pedig csak a felszínen értett egyet. A valóságban úgy volt vele, hogy a nő azért mégis csak egy szép dekorholmi, aminek a férfi gomblyukában vagy a konyhában a helye. A "kampányidőszakban" persze végig azt hallgattam, hogy majd ő főz rám, nem baj, hogy nem vagyok a konyha ördöge - de aztán abban, hogy szakított, fontos szerepet játszott szűköcske gasztro repertoárom is.

Forrás: Shutterstock

Visszatekintve belátom, hogy sok hibát követtem el mindkét kapcsolatban, de egy dolgot nem lehet elvitatni tőlem: a "kampányidőszakban" sem voltam más, mint amikor már együtt éltünk. Csak míg én sokáig ellenálltam a románcnak a különbözőségeinkből fakadó fenntartásaim miatt, ők végig azért voltak olyan lelkesek, mert azt hitték, majd jól megváltoztatnak engem a szerelem transzformatív erejével.

Később aztán - bármelyikünk is mondta ki a végső elbocsátó szép üzenetet - ahelyett, hogy változtam volna, egyre frusztráltabb lettem amiatt, hogy mégsem úgy kellek, ahogy vagyok, mégsem az tetszett meg a másiknak, ami az énem lényege.

Így aztán, igen, egy ponton túl elkezdtem változni: lázadni, csakazértis önmagam lenni, és vagy ebbe az "önmagamságba" (istenem, de szép szó is ez!) menekülni, vagy épp - ha arra nem volt lehetőség - szép lassan elsorvadni, befordulni, elfogyni. A legszebb gyomnövény is visszaszorul, ha irtják, nem igaz? Hát még akkor én...

Mit is mondhatnék... Srácok, ne akarjátok megváltoztatni a nőt, aki tetszik, aki a barátnőtök, feleségetek, gyereketek anyja! Hadd legyen olyan, amilyen: a maga heppjeivel, tökéletlenségével, hiányosságaival, gyengeségeivel! Segítsétek őt, hogy egyre jobbá válhasson és leküzdhesse mindazt, ami akadály előtte a fejlődésben - de ne, könyörgöm, ne akarjátok őt a fejetekben élő álomnővé gyúrni, mert arra mindketten rá fogtok menni, nem csak ő...


Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.