szakítás kibeszélő barátság
Bizonyos emberi kapcsolatok nem egy életre szólnak. Ahogy a szerelmesek, úgy néha a barátok is eltávolodnak egymástól, közönyössé válnak, vagy olyan problémákkal szembesülnek, amiket nem tudnak megoldani.

Ilyenkor a lezárás mellett célszerű dönteni, mintsem tovább gyűjtögetni a sérüléseket. Ez mindig fájdalmas, de sokan egyáltalán nem törekednek arra (vagy konkrétan leszarják), hogy könnyebbé tegyék az elválást a másik számára. Egyszerűen nem veszik fel a telefont, nem reagálnak az üzenetekre - ami szerintem sunyi és szánalmas taktika. Mert lehet ezt elegánsan is csinálni, és úgy, hogy közben tekintettel vagy a másikra.

Tisztességesen szakítani annyit jelent, hogy elengeded a büszkeségedet, és megbocsátasz az illetőnek. Méghozzá a saját lelki békéd érdekében. Magaddal teszel jót, ha leszámolsz a haragoddal, és elfogadod a tényt, hogy a barátságotok zátonyra futott.

Fontos a jó időzítés. Nem túl jó ötlet napközben ráírni, hogy "Beszélnünk kell!" Ez egy olyan mondat, amitől mindenkiben megáll az ütő. Így előhozakodni a témával elég szerencsétlen húzás, hisz valószínűleg éppen dolgozik. Semmi szükség erre a hatásvadász felvezetőre, mert nem az a cél, tönkretedd a másik napját, és feszültséget generálj benne.

Forrás: Shutterstock
Kis-szerelem, avagy a férfi és nő közötti barátság

Ugyanez érvényes a szemtől szembeni beszélgetésekre is. Ha tudod, hogy valami fontos dologgal van elfoglalva (határidős munkája van, vizsgázik stb.), várj addig, amíg elvégzi a feladatát! Ne terheld őt még jobban egy amúgy is nehéz szituációban! Nyilván minél előbb túl akarsz lenni a kellemetlen jeleneten, de gondolj bele: olyan személyt készülsz kiiktatni a mindennapjaidból, aki korábban fontos volt számodra.

A végkicsengés nagymértékben függ a kommunikációtól, ezért nagyon nem mindegy, hogyan fogalmazod meg az érzéseidet. Nem kell a másikat erőből a földbe döngölni, elég, ha finoman, de őszintén elmondod, hogy mit gondolsz.

Például, hogy sajnálod, amiért így alakult, és belátod, hogy sok mindenben hibáztál, de innen már nincs visszaút, ilyen-olyan okok miatt. Ez sokkal hatékonyabb és szelídebb módja annak, hogy kifejtsd az álláspontodat. Aztán maradj csendben, és hallgasd végig az ő sérelmeit is - ez a minimum, amit megérdemel, ha értékes kapcsolat volt köztetek.

Minden szakítás veszteség - bármelyik fél is kezdeményezte-, és időre van szükség a feldolgozáshoz. Ám kellő távolságból szemlélve sokat lehet tanulni ebből a leckéből. Tekints úgy a helyzetre, hogy ez mindkettőtöknek lehetőséget ad a változásra, változtatásra. És ne feledd: hiába voltak szép emlékeitek, ha nem tudjátok tisztességgel elvarrni a szálakat, csak megmérgezitek a múltat...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.