magazin kibeszélő belső értékek önbizalom önbizalomhiány Császár Zsanett önszeretet önértékelés külső
Tíz-tizenkét éves korom környékén kezdtem kellemetlen részleteket felfedezni a testemen. Nem szerettem az összeérő combjaimat, a pattanásaimat, a fogaim közötti réseket.

Később sem lett jobb a helyzet: kialakult bennem egy kisebbségi komplexus, tele voltam elfojtással, és - úgy általában - utáltam létezni. Ma viszont, amikor belenézek a tükörbe, egy olyan nő néz vissza rám, akinek a tekintetéből önbizalom és nyitottság árad. Pedig az alakom mit sem változott az évek alatt, sőt.

A melleim még nagyobbak lettek (ráadásul lógnak), narancsbőrös a fenekem, és ráncos dekoltázzsal ébredek reggelente. Milyen különös az élet! Régen elkeseredtem a súlyom miatt, ma pedig - mikor teltebb vagyok, mint valaha - boldognak érzem magam.

Fiatalkorom óta harcoltam a kilókkal, a természetemmel, a férfiakkal - sosem hittem volna, hogy rátalálok egyszer a harmóniára. Küzdelmes helyzetekkel teli időszak van mögöttem, nem tagadom. Voltak kemény éjszakák és fájó kudarcok - volt, amikor úgy éreztem: én vagyok a legszerencsétlenebb ember a világon. A változást egy bölcs férfival történő - sorsszerű - találkozás hozta el az életembe. Neki köszönhetem, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott lettem.

Általa értettem meg: nekem kell vigyáznom magamra, mert senki más nem teszi meg helyettem. Tisztelnem kell a saját lényemet, hálát kell adnom mindenért, amit addig nagyon is magától értetődőnek vettem. A levegővételért, a gondolataimért, a látásomért. Az álmaimért. Minden mozdulatomért...

2021 a tapasztalás éve volt. Leástam a lelkem legmélyebb bugyraiba, ahová korábban soha nem merészkedtem. Keresni kezdtem azokat a múltbéli eseményeket és mintákat, amik megakadályozták, hogy szuperhőssé váljak a saját filmemben. Igen, kellett néhány hónap, de végül megtaláltam a válaszokat.

Forrás: Shutterstock

Például, hogy olyan emberek vettek körül, akik soha nem fogadtak el igazán. Olyan kapcsolatban vergődtem, ahol nem számíthattam a másikra. Olyan szenvedélyeim voltak, amik alattomosan pusztítottak, én pedig észre sem vettem az intő jeleket.

A következő időszakot a hibák kijavításával töltöttem. Tréningekre jártam, meditációkat tanultam, és szép lassan elkezdtem magam olyannak elfogadni, amilyen vagyok. Talán sziruposan hangzik, de a jövőm volt a tét. Tudtam, hogy fel kell hagynom a szánalmas önsajnálattal, a felelősség elhárításával, és el kell indulnom a változás felé. 42 évesen nem halogathatom tovább az elkerülhetetlent...

Már attól jobban lettem, hogy rájöttem erre. Így új szokásokat vezettem be az életembe:

  • Esténként, mielőtt lefekszem, összeírok néhány dolgot, amiért hálás vagyok.
  • Minden napra beiktatok valamilyen jó cselekedetet. (Múlt héten például bevásároltam a szomszéd néninek, és segítettem neki a takarításban.
  • Karácsony előtt pedig ruhákat vittem egy rászoruló családnak.
  • Nagyon szeretek sütni, főzni, ezért beiratkoztam egy gasztrokurzusra.
  • A testemet rendszeres futással és masszázzsal kényeztetem.
  • Belevágtam a fotózásba is - igyekszem dokumentálni életem minden fontos pillanatát. Azért, hogy három, öt vagy tíz év múlva is emlékezzek arra, honnan indultam és hová érkeztem.

Mostantól soha nem érem be kevesebbel, mint ami a legjobb a számomra.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.