magazin kibeszélő szeretet boldogtalanság társas lény boldogság
Az emberben sokszor felmerülhet a gondolat, hogy mi tenné őt igazán boldoggá. Mit kellene elérni, megszerezni, mit kellene elmondania magáról ahhoz, hogy azt érezze, tényleg boldog?

Képzeld el, hogy te vagy az utolsó ember a Földön - és ezzel együtt az egész bolygó ura. Egy robotsereg elvégez helyetted mindent, teljesíti minden kívánságodat. Azt ehetsz, azt ihatsz, azt tehetsz, amit csak akarsz. Körbeutazhatod a Földet, a legmenőbb helyeken lakhatsz. A technika olyan fejlett, hogy sem a betegségek, sem a halál miatt nem kell aggódnod. Még egy tuti kis szexbaba is a rendelkezésedre áll, hogy az összes biológiai szükségleted ki legyen elégítve. Egy kis istenség vagy a saját birodalmadban. Mit gondolsz, boldog lennél?

Valószínűleg nem. Valószínűleg senki nem lenne az. Mert az egész életünk, az eredményeink, minden viszonylagos. Szép vagy, sikeres vagy, gazdag vagy, kedves vagy - de csak valakihez képest. Ha rajtad kívül nincs más, akkor ezek a szavak értelmüket vesztik. Akkor egyszerűen csak vagy - mindenféle minőségjelző nélkül. Minden csak abban az emberek által kialakított hivatkozásrendszerben jelent valamit, amiben élünk. Mindennek a mércéje maga az emberiség.

Büszke lehetsz magadra, mert elértél valamit. De ha egyedül lennél, akkor mihez képest teljesítettél volna jól? Hiszen nem tudod összemérni magad. Minden tetted lehet épp úgy különleges, mint átlagon aluli, közönséges, érdemtelen. Még ha önmagadat felülmúlva tényleg emberfeletti teljesítményt is vinnél véghez, csak akkor számítana, ha van, aki "látja", ha van egy olyan tudás, ami ezt felfogja.

Forrás: Shutterstock

Az ember társas lénynek született. Még ha sokszor el is szeretnénk menekülni mindenki elől, és magányosan elbújni egy barlangban, létezésünk akkor is csak a számunkra fontos embereken visszatükröződve nyer értelmet. Abban, hogy egy általunk kreált rendszerben képesek vagyunk jól működni. Az értelem önmagában csak szenved, hiszen haszontalanná válik egyedül.

És mi értelme az életnek, ha nincs melletted senki, akit szerethetsz, aki szeret? Valaki, aki értékes számodra, akit féltesz, akinek beszámolsz a napodról, aki LÁT téged, aki tudatában van a létezésednek, akivel kapcsolódhatsz, akivel megoszthatsz mindent, ami vagy.

Azt hiszem, csak emberek között, emberekkel együtt lehetünk boldogok. Ezért ha boldogtalannak érezzük magunkat, akkor először a kapcsolatainkat kell megvizsgálnunk. Mert jól működő emberi kapcsolatok nélkül minden más mit sem ér.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.