szexualitás pornó felnőtt film kibeszélő felnőtt magazin felvilágosítás Pilát Gábor
"Az emberek képesek megváltozni, és nem feltétlenül csak egy nagyon nagy trauma hatására, hanem akár úgy is, hogy folyamatosan és kitartóan dolgoznak azon, hogy szabadabbak, boldogabbak, igazabbak és jobbak legyenek" - Pilát Gábor gondolatait olvashatjátok a Szer-etet - Gyűl-ölet című könyvéből a SHE.HU oldalán. Szó lesz párkapcsolatokról, társkeresésről, szerelemről, és persze szexről is.

Felnő egy generáció, ami a pornófilmekből tanul, aminek nincs szexuális kultúrája, ami azt hiszi, hogy a valóság is olyan, mint a felnőttfilmek, de a hús-vér nővel már nem tud mit kezdeni. Alapvetően a pornófilmek által hihetetlen módon kicsavarodik a szexualitás. A forgatásokon szinte kivétel nélkül ajzószereket, vágyfokozókat használnak. Gondoljunk csak bele, hogy egy 6-8 órás forgatás a férfiak részéről elég komoly állóképességet kíván. Itt már nemcsak gyógyszereket meg zselékkel, hanem injekciókat is bevetnek annak érdekében, hogy meghosszabbítsák a merevedés időtartamát. A néző már ezeket az összevágott, feltuningolt jelenetek látja, és amikor megnézi a filmet, akkor onnan vesz mintát. Amikor kiderül, hogy ő nem képes erre a produkcióra, így kisebbségi érzése lehet.

Mit tesz a gyerek, hogyha a szülő nem beszél vele a szexualitásról?

Be fogja írni a keresőbe, mert ő már kiskorában megtanulja, hogy a Google a barátja, és töménytelen mennyiségű ilyen filmre fog találni. Tehát elkezd szocializálódni ezeken a szexfilmeken és a pornófilmeken, ami egy teljesen elcsavart valóság, azon túl, hogy nyilván minden érzelmi létet és vágyat nélkülöz. Ezt veszi alapértelmezettnek, hogy testeket kell használni és egymás testét ki kell zsigerelni.

Ezt elkerülendő, tessék minél hamarabb elkezdeni szexualitásról beszélgetni a gyerekkel. Őszintén az ő szintjén! Nem azt mondom, hogy a nagyon pici gyereknek azonnal össze kell rombolni a pillanatnyi világképét, és azt kell mondani neki, hogy: "Kisfiam, nagyon nagy hazugságban élsz, hogyha azt hiszed, hogy a gólya hozza." De az ő nyelvén igenis el lehet mondani neki, hogy hogyan működik az emberi test, hogyan az érzések és a szexualitás.

Forrás: Shutterstock

Nem kell elébe szaladni ennek a dolognak, mint ahogy ezt én tettem. Megkérdezte az én óvodás gyerekem, hogyan születik a gyerek, és én ezt az ő nyelvén elmondtam neki. Majd másnap az óvónő mondta, hogy "Gábor, hát érdekes dolog történt, mert a gyerek kiállt a csoport közepére és a többieknek elmondta, hogy hogyan születik a gyerek, és azért itt nagyon sokan még azt hiszik, hogy a gólya hozza. Ez abszolút nem baj, csak hát ő egy kicsit begyorsította ezt a folyamatot." Nehogy azt higgyük, hogy teljesen ki tudjuk zárni az interneten a gyerekre ömlő irdatlan mennyiségű szexualitást, kificamodást, és mindenféle bizarrságot, de jelentős mértékben tompítani tudjuk ezeket a hatásokat.

Miért veszélyes a pornó?

A pornónak azonban van még egy alattomos veszélyforrása, ugyanis, ha azt a kérdést tesszük fel, hogy a pornó stimulál-e, akkor arra határozott igen a válasz. Ezzel nincs is baj, sőt! Azonban a stimulációból nagyon hamar túlstimuláció lesz. Hozzászokik az illető, hogy egyetlen kattintás, és máris más helyszínen, mással, másokkal, máshogy csinálhatja persze csak virtuálisan, de jó esélye van, hogy előbb-utóbb kevés lesz az otthoni csomag, az már nem olyan izgalmas, és az elméje elkezd vágyakozni a "tárhely és csomag bővítés" opciói felé.

Véleményem szerint, sem a világ legjobb tematikájával megtartott előadás, sem könyv vagy bármilyen életvezetési, párkapcsolati tanácsadás sem fog átütő és stabil eredményt hozni, ha nincs meg az emberben a változtatás határozott szándéka és a megfelelő gyakorlatba történő átültetés.

Pilát Gábor, a Tabuk nélkül a párkapcsolatról Facebook-oldal megalapítója.

Nyitókép: Shutterstock

További cikkek Pilát Gábortól:

Egy mérgező kapcsolatban az ember nem él, csak vegetál

Rossz hírem van: ez történik veled, ha nem szexelsz rendszeresen

Az ismerkedés legfőbb buktatója az, hogy nem értékeled magad eléggé!

A bizalomnak nincsenek fokozatai: az vagy van, vagy nincs

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.