A bűvös persely: így érte el a fiam, hogy leszokjak a durva káromkodásról

magazin kibeszélő anya-fia persely káromkodás
- A jó büdös p....ba! - ordítottam fel. Vannak napok, amikor minden egyes tárgy összeesküszik az ember ellen. Pont ilyen volt ez is. Ami lehetett, az elkallódott, kiborult, leesett, szétszóródott. Az étel nem sikerült, leégett, sótlan lett és ronda.

Kiömlött a víz, úszott a konyha. Legalább ötször takarítottam és mostam fel, estére kutyául elfáradtam. S ekkor, kiömlött a búzadara, a konyhapadló kellős közepére. A dara nagyon, nagyon apró szemekből áll. Képes mindenhova beférkőzni, elbújni, felseperni lehetetlen. Így hát újra elővettem a porszívót, végig másztam a követ, aztán felmostam, s mire végeztem, azzal a lendülettel újra kiborítottam. Kint hagytam nyitott szájjal az asztalon, várható volt, hogy elbénázom. Ebben a pillanatban szakadt ki belőlem az ominózus káromkodás. A fiam a maga 3 és fél éves komolyságával kibattyogott a szobájából, végigmért és közölte velem:

- Anya, nagyon csúnyán beszélsz.

- Igazad van, ne haragudj, de nagyon mérges lettem.

- Jó, de nemcsak most beszélsz csúnyán, hanem sokszor. Nem szeretem.

- Igaz. Odafigyelek majd, jó?

- Jó. De anya, figyelj! Mi az a p...a?

- Hát, kisfiam, az egy óriási nagy segg! - szakadt ki belőlem a nevetés. A nevető roham átragadt a gyerkőcre is, már ketten csapkodtuk a térdünket.

- Jajj, anya, egy segg, de csúnyát mondtál már megint, de olyan vicces, hogy segg! Mondhatom én is?

- Mondhatod. De csak egyszer.

A végén kánonban hajtogattuk a rettentő csúnya szót és már fájt a rekeszizmunk, folyt a könnyünk, mikor a gyerkőc újra megszólalt.

- Anya. Kitaláltam valamit. Úgy biztos leszoksz a káromkodásról.

- Oké, kíváncsi vagyok. Meséld el.

- Van a perselyem, tudod, a kutyanyelves.

- Tudom.

- Én abba már nem teszek pénzt. Mert kicsi. Meg kaptam amúgy is másikat. Oda rakom a pénzem. De te tehetsz bele.

- Miért tegyek bele abba a perselybe pénzt, amit nem is használsz?

Forrás: Shutterstock

Abban a pillanatban megláttam a fiam arcán a saját kaján vigyoromat, és azt a tipikus nézést, amitől mindenki azonnal a szívéhez kap, hogy te jó ég, mit talált már ki megint? Nem kellett sokáig várnom, a gyerkőcöm előállt a farbával és előadta a mondandóját.

- Most a perselyem üres. Ha mondasz egy csúnya szót, bele kell dobnod egy százast.

- Egy százast?! Az jó sok.

- Igen, sok. De ha sokat mondasz csúnyát, és mindig bele kell egyet dobni, az neked fájni fog anya. Nagyon. Tudod?

- Tudom, basszus....Te várj, a basszus ugye nem számít?

- Na jó, az nem. De a többi igen. Szerintem elég sok százast fogsz dobálni bele.

- Tartok tőle, hogy így van. Na jó. Akkor add ide azt a perselyt. Ha csúnyát mondok és hallod, szólj, és megígérem, ha egyedül vagyok és akkor mondok csúnyát, akkor is beledobom a százast. Megegyeztünk?

- Meg. De jó, anya! Tele leszek spórolt pénzzel! – örvendezett a gyermekem. Ezt már nem bírtam ki, és újra elkezdett dőlni belőlem a nevetés.

- Most meg min nevetsz, anya?

- Azon kisfiam, hogy mekkora üzletember vagy. Jól kitaláltad. Erre ment ki az egész, nem? Hogy legyen spórolt pénzed.

- Hát...igen, de azért tényleg ne beszélj csúnyán. Jól kitaláltam, nem?

- Igen, jól kitaláltad. De akkor most velem mi lesz? Én néha szeretek káromkodni. De ha káromkodom, akkor a gatyám is rámegy a százasokkal. Meg tényleg igazad van, ronda. De akkor mit mondjak helyette?

- Majd én megmondom. Mondd azt, amit mindig meséltek, amikor a családról van szó. Hogy ki mit mondott. Mondd azt, hogy dőljön össze a budi. Meg azt, hogy a kutyafáját. Meg azt is mondhatod, hogy a rézfán fütyülő rézangyalát. És azt, hogy a Jézuska fosson nyakon, vagy hogy boszorkányos vargajános.

- Te honnan tudsz ilyeneket?

- Hallgatom mamit és dédit. Ők mindig ezt mondják. Na, megjegyezted?

- Meg.

- Akkor ezt megbeszéltük.

S ezzel a fiam, mint aki jól végezte a dolgát, visszabattyogott a szobájába, engem meg ott hagyott a kutyás-házikós persellyel, leesett állal a konyhában. A folytatást mindenki találja ki magának.

Nyitókép: Shutterstock

Te szoktál káromkodni?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.