Férfivélemény: Ne tégy olyat mással, ami ellenkező esetben neked is rosszul esne!

magazin kibeszélő randi társkeresés ghosting ismerkedés internetes társkeresés
Az internetes társkeresésnek számos rákfenéje van, az egyik legnagyobb viszont kétség kívül a ghostolás jelensége. Gyorstalpaló azoknak, akik nem ismernék a fogalmat: a ghostolás lényegében a „szellemmé válást", vagyis az egyik pillanatról a másikra történő eltűnést jelenti, ami valljuk be, nem éppen egy udvarias gesztus. Manapság, ha valaki próbált már az interneten ismerkedni, akkor szinte biztos, hogy van legalább egy saját sztorija, aminek a befejezése az egyik fél teljes eltűnése.

Korábban már írtam egy saját történetemről, melyből kiderült, hogy a hirtelen eltűnés mögött sokkal komolyabb gondok álltak, mint amire gondoltam: abban az esetben a lánynak, akivel randiztam, elég súlyos, mentális problémái voltak. Az esetek túlnyomó részében azonban nem ennyire drámai a helyzet, a leggyakoribb talán az, amikor pár napnyi online társalgást követően nem kerül még sor a randira és így szépen lassan elhal a beszélgetés, ilyenkor az utolsó koporsószöget az egyik fél felszívódása szokta beverni. Sajnos azonban egyre gyakoribb jelenséggé válik az is, hogy a ghostolás már a személyes találkozókat követően történik meg, sokszor arra való tekintet nélkül, hogy hány randin vagyunk már túl. Ilyenkor rendszerint a felültetett fél csak pislog azon, mégis mit ronthatott el, hol ment ennyire félre a történet.

Miért van ez így, miért ennyire gyakori a másik szó nélküli faképnél hagyása? Meggyőződésem, hogy az internetes társkeresés teljesen más perspektívába helyezi az ismerkedést, a távolságnak, a másikról ismert minimális információknak és annak a néhány fotónak, amit látunk megvan az a hatása, hogy dehumanizálja az így kialakuló társas kapcsolatokat. Kevésbé cifrán fogalmazva: ha valakivel az interneten, főleg egy társkereső appon tartjuk csak a kapcsolatot, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy hús-vér, érző ember van a túloldalon. Bár alapvetően valamilyen kapcsolat reményében választjuk ezeket az alkalmazásokat, az így kialakított kötelékre csak az időnk elütéseként tekintünk, ezért többnyire nem jelent problémát az, hogy nehézségek nélkül elengedjük a társalgást, főleg úgy, ha több emberrel is ismerkedünk egyszerre.

Forrás: Shutterstock

Hiszen az applikációk amellett, hogy személytelenítik az ismerkedést, elősegítik azt is, hogy egyszerre több emberrel randizhassunk párhuzamosan, ami persze korábban sem volt példátlan, de arányaiban sokkal több lehetőséget ad az internetes társkeresés erre. Ami csak még könnyebbé teszi azt, hogy lemondjunk egy lehetséges kapcsolatról, a kellemetlen beszélgetések és érzelmi helyzetek elkerülése érdekében pedig egyszerűen csak eltűnünk a másik életéből, akkor is, ha már a személyes randikig is eljutottunk, mivel a B-terveink szó szerint a zsebünkben, pontosabban a telefonunkban lapulnak.

Az aranyszabály persze itt is, mint minden emberi kapcsolatban az kellene legyen, hogy ne tegyünk olyat mással, amiről pontosan tudjuk, nekünk is rosszul esne.

Az ismerkedés rögös út, ha másban nem is feltétlen, legalább ebben mind egy cipőben járunk azokkal, akikkel megpróbálunk kapcsolatot kialakítani. Mindannyiunknak akadnak rosszabbnál rosszabb történetei, tapasztalatai ehhez köthetően, így a minimum kellene legyen, hogy vállaljuk azt a minimális kellemetlenséget, ami azzal jár, hogy közöljük a másikkal: "Nem szeretnék tőled semmi komolyabbat.".

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.