Férfivélemény: Drágám, ezt te nem értheted, ez nem csak egy hülye sport!

sport rajongás szurkolás kibeszélő magazin Forma-1 ez nem egy hülye sport
Van az a pillanat, amikor megváltozik a férfiak tudatállapota, amikor nem csak a szemünk előtt, hanem az agyunkban is lehúzzák a függönyt és minden megszűnik a külvilágból. Ilyenkor csak a sport létezik. Együtt élünk, együtt lélegzünk a sportolókkal, jobban izgulunk, mint ők maguk és üvöltünk, kiabálunk, csapkodunk, zokogunk. Teljes testünkben remegünk az izgalomtól.

Mindenki más sportért hal meg a képernyők előtt. A foci képes összehozni a legtöbb embert, még azokat is megfertőzni a szurkolás mámoros állapotával, akik hozzám hasonlóan csak pár évente, a nagy világversenyeken követik figyelemmel a füvön guruló labdát. Ilyenkor még én is átszellemülten, a képernyőhöz egyre közelebb hajolva, feszült idegállapotban nézem az eseményeket. Úgy, mintha semmi fontosabb dolog nem létezne a világon, csak hogy gól szülessen.

Ezt az élményt sokan hétről hétre képesek átélni, sőt egy idő után vágynak is arra az adrenalinlöketre, amit a közös szurkolás során kapnak. Mert egy hatalmas tömeg részeként extázisba kerül az ember. Nem csak kint a pályán, hanem otthon a tévé előtt is az őrület határáig sodródunk. A családtagjaink pedig értetlenül szemlélik, miért ordítunk a képernyőn keresztül focistákkal, úszókkal, autóversenyzőkkel.

Ha valaki nem szeret egy sportot, vagy csak szimplán közömbös, sosem fogja megérteni, mit élünk át ilyenkor. Miért nem merünk levegőt venni a drámai pillanatokban, miért nem halljuk meg, ha szólnak hozzánk, és miért vagyunk képesek sírni egy látszólag semmiségen.

Számomra a Forma-1 az, ami sokaknak a foci. Elolvasok, meghallgatok és megnézek mindent, ami az autósporttal kapcsolatos. Megszállottságnak nem nevezném, de az átlagnál nagyobb érdeklődéssel és kíváncsisággal falom a híreket, követem a kedvenc versenyzőimet. Az idei szezon minden várakozást felülmúlt, hiszen az elmúlt évtized legszorosabb küzdelmét hozta a mezőny jelenlegi két legjobb pilótája, Lewis Hamilton és Max Verstappen között.

A két versenyző rajongói a szezonzáró futam két órája alatt megjárták a mennyet és a poklot, olyan érzelmi hullámvasúton utaztattak végig minket, aminek a végén a feszültség elemi erővel tört fel az emberből. Voltak, akik vöröslő fejjel ordítottak és a földhöz vágták, amit a kezükben fogtak, és voltak a hozzám hasonlóak, akik egy helyben ülve, a zokogástól remegve nem hitték el, hogy a csoda megtörténhetett.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Nem tudnám felidézni, mikor éltem át utoljára ennyire valós, szemmel látható fizikai tüneteket produkáló érzelmeket.

Minden porcikámban éreztem az izgalmat, a feszültséget, az adrenalin szétáradt a testemben és pár pillanatra minden gondom-bajom elillant. Ha ekkor betörtek volna hozzánk, fel sem tűnt volna, ha a kanapét is kilopják alólam. Nem tudom, milyen kémiai folyamatok zajlanak le ilyenkor az ember agyában, de ezt mindenkinek meg kellene tapasztalnia.

Az ilyen tiszta érzéseknek, a belőlünk feltörő sírásnak köszönhetően érezzük, hogy élünk. Szurkolás közben jelen vagyunk a létezésben, nem a múlton rágódunk, nem a jövőt tervezzük, hanem átadjuk magunkat a pillanatnak, a soha meg nem ismételhető élményeknek. Az életünk ilyen egyszeri momentumok sorozata, amiket nem lehet visszatekerni és újra átélni.

Levideózhatjuk a fontos eseményeket, akár a sportközvetítéseket is visszanézhetjük számtalanszor, de igazán tisztán átélni csak egyszer, abban az adott pillanatban tudjuk, amikor megtörtént. A sportolás kitartásra, fegyelemre nevel, a szurkolás pedig megtanít minket fókuszálni, jelen lenni az életünkben. Ezt a kívülállók sosem fogják megérteni, és számukra mindez csak hülye sport marad.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.