magazin kibeszélő posztolás cenzúra gyerekfotók közösségi média
Ahogy görgetem az Instagramot, sorjáznak előttem a barátaim, rokonaim ilyen-olyan családi fotói. Legyen az egy családi kirándulás, valamilyen ünnepi fotózás, vagy épp egy szimpla hétköznapi szelfi. Mindegyik ugyanaz a kategória, mégsincs két egyforma, ugyanis minden képen másképp látszódnak a csemeték.

Hol egy szívecske emoji takarja ki a cuki arcocskájukat és épp csak kivillan a mosolygó szájuk széle. Van, amelyiken művészien csak hátulról látszanak a fürtöcskék a sapka alól és van, amin az egész család, fedetlen arccal, boldogan vigyorog – apa, anya, az összes tesó. Nincs gyerekem, és vélhetően ez is az egyik oka annak, hogy nem értem a cenzúrázott fotók lényegét. Természetesen én is hallottam már internetes perverzekről, akik kisgyerekek fotóin élik ki magukat, illetve az újabban népszerűvé vált, „majd a gyerek eldönti, akar-e később szerepelni a közösségi médiában" érvvel is nem egyszer találkoztam... Viszont egyáltalán nem fér a fejembe ez a fél megoldás.

Egyik alkalommal, amikor a legjobb barátnőmmel mentem el egy gyereknapi majálisra, azon ügyködött, hogy a boldog, játszadozó, körhintázó csemetéket művészien örökítse meg – hátulról, vagy csak a kezecskéje, lábacskája látszódjon a képen. Gondoltam én is megörökítek pár őszintén boldog pillanatot róluk, ezért leguggoltam, hogy elcsípjem őket, mire a barátnőm rám nézett megrökönyödve.

- Figyu, Em, ugye majd nyomsz az arcukra valami gifet vagy emojit?

Micsoda? Hirtelen azt hittem rosszul hallok. Igaz, hogy nekem nem szokásom posztolgatni a gyerekekről, mert ha csináltam is róluk képet, azokat csak a barátnőmnek küldtem át, ő pedig rendszerint nem csinált velük semmit.

- Hát öhm... akkor mi értelme elkapni egy nevetést, vagy boldog mosolyt, ha úgysem látszik? - kérdeztem és felegyenesedtem.

- Ők még kicsik ahhoz, hogy el tudják dönteni, akarnak-e nyilvánosan szerepelni. Ezért, amíg nem tudják az engedélyüket, vagy épp a ellenérzésüket kinyilvánítani, addig nem látszódhatnak sehol telibe.

Megszoktam már a fotóit a gyerekekről, de így konkrétan még sosem veséztük ki ezt a témát. Ahogy már említettem, gyermektelenül én nem érthetem ennek a pszichológiáját – pedig biztos van, én pedig kíváncsi lettem.

Forrás: Shutterstock

- És nem gondoltál még arra, hogy akkor egyáltalán ne posztolj róluk semmit? Vagy legalábbis átmenj valami művészibb formába? Bevallom, hosszú távon szivecske arcú gyerekeket nézegetni elég para... és rontják a szép, családi fotók összképét is - kissé felkacagtam a végén, hogy elüssem a kérdésem számonkérő jellegét, de nem jártam sikerrel.

- Szeretem a gyerekeimet, és szeretném megosztani a pillanataikat. Az elért dolgaikat, amikre büszke vagyok. De nem akarom őket kiteregetni a vakvilágba. Majd ha már elég idősek lesznek, akkor majd ők megmondják, hogy akarják-e, hogy kitegyem őket, vagy sem. De addig is... védem őket.

Oké. Ezt megértem. Védi őket, de hát most egy családi portrén, vagy bölcsis ünnepségen készített emléken, ahol a gyerkőc nem pucér és nem kiszolgáltatott helyzetben létezik, muszáj a lényeget kitakarni a képekről?

Egy kisbabán, egy gyermeken nem pont az érdeklődéstől csillogó kis szeme, a pisze nózija és a cuki mosolya a lényeg? Vagy akkor örökítse meg maguknak, esetleg a zártabb Facebook ismerőseinek a pillanatokat... Este, vacsora közben jött az értesítő, hogy meg lettem jelölve egy Insta story-ban; a legjobb barátnőm tett ki egy fotót, ahol a gyerekekkel vagyunk. Mi a legszélesebb mosolyunkkal nézünk a kamerába, közöttünk pedig két, „szív fejű" gyerkőc, akiknek az arcára csak emlékszem milyen volt, amikor ez a kép készült...

Pár nappal később a másik barátnőm kirakott rólam, és a kisfiáról egy közös képet, ahol a karomban tartom és puszit nyomok az arcára, ő pedig fogsort villantva, sunyin vigyorog. A fotón nem egy szivecskét pusziltam – hálisten. Ahány ház, annyi szokás és ahány anyuka, annyiféle nevelés. Gyermektelenül azt hiszem, ráérek még fejtegetni ezeket a jelenségeket.

Emma történetét Pokk Brigitta jegyezte le.

Nyitókép: Shutterstock

Te szoktál posztolni képeket a gyerekedről a közösségi médiában?

Gyerekfotók a neten, jogász szemmel: Ne told fullba a kretént!https://she.life.hu/nofilter/20190611-gyerekfotok-a-neten-jogasz-szemmel-ne-told-fullba-a-kretent-petras-lilla.html
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.