magazin kibeszélő ajándékozás karácsony 2021 eszmefuttatás
Itt és most egy erős kifakadás készül, kérem. Amolyan tűzhányóként feltörő, forró lávát fröcskölő típus. A robbanás okozója pedig az az állandó nyavalygás, ami szüntelenül feltör bizonyos embertípusokból december havában.

Mindjárt itt a karácsony, a szeretet ünnepe. Mindenki mézeskalácsot süt, 'dzsinglebelszt' hallgat, ajándékokat csomagol, mosolyog és vidáman dalol. Ja, nem! Az én környezetemben legalábbis sokan nem! Inkább többeken azt látom, hogy morcosak, idegesek és azon sopánkodnak, hogy ajándékot kell venni. A bátyám például már december eleje óta megállás nélkül agonizál, mert fogalma sincs, mit vegyen a nejének. Könyörgöm, tényleg ennyire nem ismered a feleségedet? A barátnőm ugyanez, csak pepitában.

Az ajándékozás sokaknak csak nyűg, de kérdem én, miért?

Az a bajotok, hogy nem tudjátok, mit ajándékozzatok? Ne már! Tényleg egy év alatt nem sikerült semmilyen ajándékot kitalálni? Annyira nem voltatok képesek figyelni a másikra, hogy megjegyezzétek, hogy vágyik egy... akármire? Vagy olyan jó dolgotok van, hogy mindent megvesztek azonnal és ezért már vágyakozni sem tudtok? Netalán egyáltalán nincsenek is vágyaitok? Értem én, hogy a nyolcvankettedik rokonnak fárasztó kitalálni valamit, de aki még a saját párjának, anyjának, gyerekének sem tud "ajándékozni"...

Közhely, de adni tényleg jó

A kedvencem mégis az, amikor valaki nem is azon fakad ki, hogy „mit" adjon, hanem magán az ajándékozás tényén. Miért? Tudom, hogy közhelyesen hangzik, de adni tényleg jó! Neked nem dobban meg a szíved, amikor látod, hogy valakinek örömet okoztál az ajándékoddal? Anyaként nem párásodik be a szemed, amikor a gyermeked ámulattal nézi az új plüssállatot, kirakót vagy bármi mást? Amikor a párodnak fülig ér a szája, mert meglepted azzal a régóta vágyott, de túl drága vagy túl elérhetetlennek tűnő akármivel? Az anyukádat egy fényképalbummal? Teljesen mindegy mivel – ez lehet filléres dolog is! - csak tudd, minek örülne. Ha pedig nem tudod, akkor az nem a karácsony hibája...

Felesleges mufurc arccal jönni-menni egész decemberben és haragudni a világra, mert te nem vagy elég figyelmes és nem tudod, mivel tudnál örömet szerezni.

Forrás: Shutterstock

Kifakadtam, de nem akarlak megtéríteni

Úgy gondolom, akinek teher az ajándékozás – és ismétlem, nem a sokadik távoli rokonról beszélek - annak magában kellene egy kicsit rendet tennie. Főleg akkor, ha még az észt is osztja ezen a téren és jön a „Mégis kit érdekel az ajándékozás meg ez az egész karácsonyi cécó?" szöveggel, amikor pedig azt mondom, hogy "Én szeretem", akkor megvetően néz rám és közli, hogy "Nem ilyenkor kell figyelni egymásra". Szerintem meg ilyenkor is kell.

Persze mindenkinek szíve joga úgy érezni, ahogyan akar, de

nekem sem kötelességem azt hallgatni, milyen álszent dolog a karácsony és milyen felesleges az egész ünnep - az ajándékozással az élen.

Elárulom, hogy nem mindenki grincs és sokaknak öröm az ünnep és öröm az ajándék is.

Ha nem akarsz részt venni benne, ne tedd, de számonkérni rajtam, hogy miért veszek - esetlegesen drága - ajándékot, az csak téged minősít. S, hogy miért veszem? Mert tudom, mire vágynak a szeretteim és még az is lehet, hogy spóroltam rá egész évben, hogy meglephessem őket. Ne akard nekem bemagyarázni, hogy ettől rossz ember vagyok vagy sekélyes. Az ajándék nem alantas, nem megvetnivaló, hanem szívből jövő figyelmesség. Nálam legalábbis az. Örömmel adom, sőt örömmel kapom is. Kérlek, tartsd ezt tiszteletben.

Most ugyan kifakadtam, de hidd el, nem akarlak meggyőzni arról, hogy ajándékozz – igaz, megérteni sem fogom soha ezt a hozzáállást.

Számodra nyűg az ajándékozás?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.