magazin kibeszélő párkapcsolat összeköltözés lánykérés időzítés házasság
Kezdjük egy gondolatkísérlettel: ha maholnap megismerkedik valaki az igazival, onnan minimum pár hónap, de inkább fél év kell addig, amíg kiderül, tényleg egymásnak teremtették-e őket. Tegyük fel, hogy minden klappol, és ezután egyből összeköltöznek: innentől megint kell pár hónap (fél év?), amíg kiállják az egy fedél alatti közös élet kihívásait is. Ha ezt az akadályt is sikeresen vették, mehet a lánykérés - és pozitív válasz esetén - kezdődhet az esküvőig tartó folyamatos tervezgetés, szervezkedés, teszem azt... legalább fél éven keresztül.

Ez eddig nettó másfél év, mire az ember összeházasodik, abban az esetben, ha maholnap megismeri élete párját. És akkor ez még csak egy jóhiszemű becslés... De, vajon mi az ideális időpont az összeköltözésre/lánykérésre/házasságra/gyerekvállalásra? Mennyit kell várni, amíg két ember eljut odáig, hogy összekösse az életét? Lássuk be, nem könnyű kérdéskör ez, mert abban is van buktató, ha az ember túl korán szánja rá magát a következő lépésre, meg akkor is, ha túl későn...

A túl korai összeköltözésnek/lánykérésnek/házasságnak megvan az a hátulütője, hogy nem ismerjük még eléggé a másikat, elvakít minket a rózsaszín köd, nem tudjuk, vagy nem akarjuk észrevenni azokat a hibákat, amik a későbbiekben szárba szökkenhetnek. Ilyenkor könnyen megeshet, hogy a párok egy-egy akadály megjelenésekor nem közösen oldják meg a problémát, hanem inkább a „könnyebb" utat választják, és elválnak útjaik. Ezzel nincs is gond, simán félreismerhetjük a másikat, vagy megváltozhatunk, ha viszont már egy gyermek is érintett a dologban, nincs jó döntés, csak két rossz közül a kevésbé rosszabbik...

Ha meg túl sokáig húzzuk a dolgot (pl. 5 évig járunk valakivel, de nem kérjük meg a kezét), akkor könnyen lecsúszhatunk a megfelelő időkapuról, mert elfogy a másik türelme, esetleg jelzésként veszi, hogy ennyi idő alatt nem léptünk. Hiába szeret minket, el fog engedni, mert szeretne haladni és ha velünk ez nem lehetséges, keres valaki mást. Valahol érthető, igaz?

Forrás: Shutterstock

No, de akkor mi számít megfelelő időpontnak? Mikor érdemes megtenni ezeket a fontos lépéseket egy kapcsolatban? Szerintem mindenképp tartsuk magunkat a bekezdésben felvázolt fél éves ciklusokhoz, ha a minimumról van szó, azzal nem lőhetünk mellé. S mennyi a maximum? Erre már nem tudok egyetemes válasszal szolgálni, mivel többtényezős a dolog: épp hol tartotok a kapcsolatotokban, mit szeretnétek, és milyenek az életkörülményeitek (ezeket a szempontokat egyébként mindig érdemes szem előtt tartani!).

Aztán persze vannak az ellenpéldák, amikor emberek pár hónap után összeházasodnak, és X éve boldogan élnek, vagy 20 év után házasodnak össze, és semmi problémájuk nincs ezzel. Meglátásom szerint viszont ez a kisebb halmaz, és rengeteg szakításnak/válásnak az az oka, hogy elkapkodtak valamit a kapcsolatukban, nem adtak elég (de nem túl sok!) időt a másiknak, maguknak, egymásnak.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted mennyi idő kell hozzá, hogy igazán megismerd a másikat, és új szintre lépjetek a kapcsolatotokban?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.