magazin kibeszélő drog szertartás kakaó
Míg hazánkban csupán egy ideje, a világon már évezredek óta tartanak kakaó-szertartásokat. Az istenek eledeleként elhíresült szent kakaót, és a köré csoportosult meditatív gyűléseket megtaláljuk a maja és azték tradícióknál, Közép- és Dél-Amerika ősi kultúrájában. A tiszta, hamisítatlan kakaót, védett, tanító növényként tartják számon szerte a világon. Fogyasztása és használata erősen ajánlott spirituális, gyógyászati és szertartási célokra egyaránt. Kíváncsivá tett, mit tud ez a csoda-ital, így aztán jómagam is elugrottam egy kakaókörre.

Kakaó. Ez a csodálatos gyógyító, növényi ital ősidők óta Közép-és Dél-Amerika szerte szakrális rítusokon és szertartásokon használatos. A hagyomány szerint képes feltárni a lélek rejtett titkait és képességeit, valamint segít visszatalálni az isteni, valódi énünkhöz.

A szigeten, ahol élek, találtam rá erre a különleges táplálékra, amikor amúgy is magam alatt voltam három méterrel a covid hullám okozta bezártság és vetületei miatt. Úgy éreztem túl sokat aludtam és ideje kibújni a barlangból. A medvének mézre, nekem akkor pont erre a kakaóra volt szükségem. Jó, ha tudjátok, hogy ez az ital, nem holmi macis instant, hanem szó szerint mennyei manna, ami a guatemalai őserdő mélyéről érkezett egyenesen a szomszéd falu hangmasszőréhez, Manamanhoz.

Nem lehet ám félvállról venni ezt a dolgot, hiszen komoly felkészülés előzi meg a meditatív italozást. Anyukám mindig is mondta, hogy azért nem ihatunk sok kakaót a tesóimmal, mert felpörgünk tőle, de most már azt is felfedeztem, hogy a bennem szunnyadó erőt gyengéden felébreszthetem és kibontakoztathatom általa. Ámbár, mint bármilyen spirituális élmény megtapasztalása előtt, itt sem árt képben lennünk pár dolgot illetőleg.

A kakaó-szertartástól nem kell félni, mert nem ördögtől való, hiszen ez a sámángyógyítás egyik fajtája – ez az egyik legrégebbi holisztikus gyógyító gyakorlat. Az őslakos kultúrák a világ minden táján alkalmazzák. Az ilyen típusú gyógyító szertartások a test energiáinak kiegyensúlyozásával működnek az egészség helyreállítása érdekében. Más sámánélményektől eltérően azonban a kakaó ivása nem okoz hallucinációt, vagy valamiféle „testen kívüli" élményt.

A ceremónia előtti időszakban érdemes betartani pár szabályt, akárcsak nagyböjt idején. Ez nagyban segíti az elmélyülést önmagunkban és a ráhangolódást erre az ünnepi eseményre.

Annak érdekében, hogy teljesen átadjam magam a meditálás és a kakaó élményének, már 2 nappal a szertartás előtt nem ittam alkoholt és a kávéfogyasztást is hanyagoltam ideig-óráig. Bevallom, ez utóbbi nehezen ment. A szertartásvezető felhívta a figyelmünket arra is, hogy a hús, és a nehéz ételek fogyasztása szintén nem tesznek jót egy ilyen elmélyülés előtt, ahogy a televíziózás és a közösségi média böngészése sem.

Mielőtt belevágtam legújabb önismereti kalandozásomba, rengeteg vizet ittam, és igyekeztem a lelkemet is felkészíteni egy kis relaxációval, sétával és jógával egyetemben a váratlan utazásra. A vírus idején épp elég teher nehezedett ránk és bár én eléggé pozitív szellemiségű embernek tartom magam, azért a félelem még így is bekúszott a csontjaim közé. A fizikai fájdalmakon túl, szerettem volna letenni, magammal cipelt lélek-góc-csomagjaimat is, ezért külön örültem ennek a lehetőségnek.

Forrás: Shutterstock

Mindannyian mások vagyunk, máshol tartunk az életünkben, más és más akadályok, blokkok állnak fejlődésünk útjában, milyen jó lenne ha végre félreállnánk saját magunk útjából. A kedves házigazdák arra kértek, hogy vigyünk magunkkal egy kérdést, amivel majd dolgozunk az est folyamán. Jobban mondva, inkább a kakaónak lesz vele munkája. Becsomagoltam hát a belső utazásomhoz egy az életemre vonatkozó kérdést, - bár halkan megsúgom, tettem mellé azért egy másikat is ;-) – és nekivágtam az útnak.

Hamarosan egy nagyon kellemes és hangulatos miliőbe cseppentem, puha, színes takarók, gyertyafény és csupa mosolygós arc közé. A kedves házigazdák, forrásvízzel és némi zöld harapnivalóval vártak bennünket, miközben lélekhangoló - organikus füstölőkkel és szentélyhez méltó illatokkal biztosítottak a hely atmoszféráját. Elcsendesültem és a magammal hozott kérdésemmel hangolódtam, miközben Manaman, finom-rezgésű handpanmuzsikája ringatott meditatív álomba.

A kakaó szertartás legfőbb összetevője mégiscsak az a ceremoniális ital volt, ami a legtisztább minőségű guatemalai kakaóból készül.

Nyitottan és befogadó tudattal érkeztem a ceremóniára, és sokkal többet kaptam, mint amit valaha is képzeltem erről az ismeretlen utazásról. A kakaó szertartás meditatív folyamatának központi eleme - a spirituális erők felébredését szolgáló tiszta és biztonságos tér mellett - az élő zene. Belső utamat a Hang drum gyógyító rezgései és dallamai segítették. Az összejövetelre vittem magammal egy szívemnek kedves tárgyat is, és az ott-tartózkodásom alatt a többiekével együtt, az oltárra helyeztem. Így nem csak én, de a kis szobrom, vagy épp a csoporttársam kulcsa, is átvette a pozitív rezgéseket. Amikor a kakaót a számhoz emeltem, eleinte csak óvatosan ismerkedtem vele, mert merőben más ízélményt adott, mint az eddig ismert névrokonai.

Nem kell misztikus képzeteket társítani ám a történethez és az sem baj, ha nem látunk fényeket, alakzatokat, sőt legjobb, ha nincsenek elvárásaink, és csak úgy „megadjuk magunkat" a kakaónak. Pontosabban a kakaó növény szellemének, amely így is értékes tapasztalatokkal ajándékozhat meg bennünket. Mint ahogy az, velem is történt.

Hol a semmiből előtörő könnyáradat, hol a szívből érkező mosoly volt rá a bizonyíték, hogy megszólított a kakaó és elindult valami. Később, még sokáig éreztem annak a délutánnak az áldásos hatását.

„Azért azt jó tudni, hogy ezen a szertartáson akkor érdemes részt venni, ha nincs általad ismert mentális betegséged, illetve nem állsz antidepresszáns kezelés alatt! A kakaó szertartás helyszíne még inkább emeli a tartalmi erőket, hiszen a jó levegőjéről és különös energiáiról ismert, festői Szentendrei-szigeten nem tudod rosszul érezni magad.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.