magazin kibeszélő klimax menopauza
Egy valami állandó és az a változás. Amikor anyukám mesélte, hogy hőhullámokkal küzd, és láttam kisebb pánikrohamoktól szenvedni, azt gondoltam erősen túloz és én sosem fogok ilyesmit produkálni. Mennyire könnyen legyintünk szemtelen kamaszként az ,,öregebbek" problémái láttán. De az idő szalad. És utolér mindenkit.

Nálam sem tett kivételt. És tessék. Pár évvel később itt vagyok és azon kapom magamat, hogy átléptem egy kor küszöbén. Beléptem egy új változó korszakba, amit hivatalosan úgy neveznek: Menopauza.

Vajon mi a különbség a menopauza és a klimax között, arra már jó ideje próbálok rájönni, mert az ijesztő hőhullámok még eddig elkerültek, ám a hormonjaim szeszélyes játékot űznek velem. Sokat forgolódom éjszaka és azon kapom magamat, hogy ébren álmodom. Ebben az okosórám is megerősít reggel, amikor az alvásösszesítőm rémesen alacsony számokat mutat.

Gyógynövénytémában eléggé otthon vagyok, így aztán pontosan tudom, melyik herba, mire jó, de vannak napok, amikor olyannyira felborul és összekuszálódik minden, - leginkább a hormonháztartásom - hogy belezavarodom a saját praktikatáramba is.

Forrás: Shutterstock

Most akkor én klimaxolok, menopauzázok, vagy egyszerűen csak változom?

Utánanéztem egy meno-blogban és ott ezt olvastam: „A menopauza kifejezés tulajdonképpen egy szóösszetétel, amiből a „meno" előtag a hónapot, ciklust jelöli, a „pausa" pedig a szünetre mutat. Az értelmezés szerint itt a havi ciklus szüneteléséről van szó, ami tulajdonképpen egyetlen napot jelent. Azt, amikor az utolsó menstruáció bekövetkezik. Orvosi meghatározás alapján a menopauza akkor áll be, amikor egy nőnek a havi ciklusa 12 egymást követő hónapban szünetel." Ebből következik, hogy ez a dátum csak utólag állapítható meg.

Máris okosabb lettem. A nagy vérzések után bekövetkező rendszertelen ciklusosság, majd, ahogy a nőgyógyászom nevezte, „a nagy odabenti csend" után úgy tűnik Menopauzás lettem. Nem annyira lehangoló, mint ahogy sokan gondolnák, vagy amennyire én is féltem tőle, hiszen ahogy Sári Edina írónő MeNŐpauza című könyvében ír róla, vagy, ahogy megközelíti ugyanerre a névre hallgató életvitel-tanácsadó Facebook-oldalán, egész derűsnek tűnik az egész. Szóval Menő lettem és Pauzázok. Épp szünetet tartok. Jókat mosolyogtam ezen a kifejezésen és más szemszögből kezdtem nézni az állapotomat.

A változókor nem egy betegség, hanem egy korszak, az örök állandóság idővonalán. Arról nem beszélve, hogy a menopausa egyeseknél már a 30-as években elkezdődik. És, ahogy ősidők óta mondogatjuk: „Az életben egy valami állandó csak, és az a változás."
Én pedig átléptem a változókor küszöbén. És mindennek dacára, köszönöm jól érzem magam! Igyekszem erőt meríteni a többi hasonló helyzetben lévő nőtársam történeteiből és kihozni minden napból a legtöbbet. Mosolyogva. ;-)

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.