Férfivélemény: Felépülni egy toxikus kapcsolatból nehéz, de egyáltalán nem lehetetlen

magazin kibeszélő párkapcsolat kapcsolat szakítás
Mostanában egyre több, lelkileg roncs embert látok a mindennapokban, hát még randizás közben, amikor kicsit tisztább ablak nyílik a másik lelkivilágára.

Néha tényleg olyan, mintha napjainkra egy darab ép lelkivilágú ember nem maradt volna, és amennyire én látom, a sérüléseknek jelentős részét olyan kapcsolatok okozzák, amik egy külső szemlélő számára tényleg érthetetlenek, a résztvevői mégis képesek évekig roncsolni magukat egy-egy ilyen mérgező párkapcsolatnak csúfolt katasztrófával. A legrosszabb szerintem még nem is ez, sokkal inkább az a tény, hogy az emberek java része egyáltalán nem foglalkozik egy ilyen kapcsolat után azzal, hogy felépüljön abból. Pedig néhány „szabály" betartásával és a rászánt idővel igazolhatjuk a mondást, miszerint: ami nem öl meg, az megerősít...

1. Szakítsd meg a kapcsolatot

Nehéz, de értelemszerű. A toxikus kapcsolatok legfőbb átka, hogy bármennyire is tisztában vagyunk azok romboló hatásaival, borzasztóan nehezen teszünk pontot az ügyek végére. Pedig muszáj lesz. Addig hiába várunk javulást, ameddig nem tüntetjük el a gond forrását az életünkből. A probléma felismerése már fél siker, ahhoz azonban, hogy elindulhassunk a gyógyulás útján, muszáj lesz teljesen elvágnunk magunkat a rossz dolgok forrásától is. Szóval nincs „maradjunk barátok", nincsenek „ártalmatlan" üzenetváltások, vagy telefonhívások, ideje végleg elvarrni a szálakat.

2. Ne hagyd el magad!

És ami még ennél is fontosabb: ne rombold magad. Végre megszabadultál valakitől, aki eddig mérgezte az életedet, ne kövesd el azt a hibát, hogy most magadat kezded hátráltatni. Ne menekülj piába, esztelen bulizásba, és a többi, és a többi... Add ki a gőzt, jó eséllyel szükséged van erre, de ne váljon szokássá és ne hagyd el magadat a szakítás miatt.

Forrás: Shutterstock

3. Énidő

Újra egyedül lenni sokaknak rémisztő tud lenni, a kapcsolati függőség férfiakat és nőket egyaránt érint, pedig nem egy előnye akad az egyedül létnek is. Szánj időt arra, amire eddig nem volt lehetőséged, élvezd ki a függetlenségedet és az újonnan jött szabadidőd adta lehetőségeket. Sportolj, áldozz a hobbijaidnak, tölts időt a barátaiddal és szánj időt arra is, hogy átgondold a történteket, szembenézz a korábbi döntéseiddel és levond a következtetéseket. És ha már itt tartunk...

4. Ne félj segítséget kérni

Mindannyian hajlamosak vagyunk magunkkal szemben magas elvárásokat teremteni és abba az illúzióba keveredni, hogy egyedül is képesek vagyunk megoldani a problémáinkat, ami inkább egy szép álomkép, mintsem realitás. És nem azért, mert kevés lennél a helyzet megoldásához, egyszerűen csak hatalmas segítséget nyújthat egy a tiédtől eltérő nézőpont, esetleg valaki olyannak a véleménye, aki átélt hasonló dolgokat. Férfiként ez talán még komplikáltabb is, hiszen a klasszikus macsó imázsba nem passzol nemhogy a sírás, de úgy általában az érzelemkifejezés vagy a segítségkérés sem, ami nettó baromság. És hogy tetézzem a dolgot: az se gáz, ha professzionális segítséget kérsz. Nem, nem vagy őrült attól, hogy pszichológushoz fordulsz, sőt.

5. Adj időt magadnak és szedd össze magad, mielőtt új kapcsolatba kezdesz

Senki se akar lelkileg roncs emberekkel randizni. Te se. Ezen nincs mit szépíteni. Szóval adj időt magadnak a felépülésre ahelyett, hogy rohannál a következő kapcsolatba. Te is meg fogod köszönni magadnak, és a következő (ha mázlid van, utolsó) párod is sokkal boldogabbá teszed majd.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.