magazin kibeszélő toxikus párkapcsolat
Mindenkinek volt már rossz kapcsolata. Minél tovább keressük az igazit, annál nagyobb eséllyel fogunk belefutni előbb-utóbb egy teljesen működésképtelen kapcsolatba. Vagy épp egy toxikusba. No, de mi a különbség a kettő között?

Olyan ez, mint az iskolai biológia óra mindenki által betanult törvénye: nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar. Nem minden rossz kapcsolat toxikus, de minden toxikus kapcsolat rossz. A kettőt elválasztó határvonalat pedig önmagunkban kell keresni, pontosabban a ránk gyakorolt hatásában.

Míg egy rossz kapcsolat esetében beszélhetünk arról, hogy egyszerűen csak nem működtök együtt úgy, ahogy kellene, addig egy toxikus kapcsolat szépen lassan elkezd felemészteni, egyre többet megkérdőjelezve abból az emberből, akinek gondolod magadat, vagy akivé válni szeretnél. Eltávolodsz a céljaidtól és nem csak a döntéseidben bizonytalanodsz el a párod hatására (amivel még nem is feltétlenül lenne probléma,) hanem mindenben. Mindenben önmagadról, a családodról, a barátaidról, karrieredről, egészen addig, amíg valójában már nem magadhoz hűen hozol meg döntéseket, hanem egy másik ember számodra kijelölt szavait mondod ki, cselekedeteit teszed meg. Hagyod, hogy a kapcsolatod életben tartása végett sorozatosan olyan döntéseket hozz meg, amikről te is tudod, hogy nincsenek rendben.

Egy egyszerű példa erre a baráti viszonyok megváltozása. Ritka kellemetlen érzés, amikor szíved választottja és a legközelebbi barátod/barátaid nem találják a közös hangot, vagy egyenesen rossz viszonyt ápolnak, te pedig két tűz között találod magadat olyan emberek között, akik egyaránt fontosak számodra. A szerencsésebb eset az, ha nem is jönnek ki egymással, de legalább megpróbálnak jó arcot vágni a dologhoz, esetleg tesznek egy lépést hátra és nem folynak bele a másik féllel töltött idődbe, bár már ez is okozhat egyeztetési problémákat. A dolog akkor válik mérgezővé, amikor a párod megpróbál távolabb lökni ezektől az emberektől.

Forrás: Shutterstock

Hirtelen jött viták a baráti találkozók előtt, a számodra fontos emberek rendszeres leszólása, bűntudatkeltés annak érdekében, hogy szépen lassan meggyőzd magad arról, hogy: jobb az, ha kizárod azokat az embereket az életedből, akik korábban fontosak voltak neked. Te pedig azt hazudod magadnak, hogy igaza van. És ez csak a jéghegy csúcsa, a sort folytathatnánk még vagy ezer példával a másik hatására felvett káros szokásoktól az addig sziklaszilárdnak hitt elveink feladásán át - akármeddig.

Tegyük fel a teljesen logikus kérdést: Hogy lehet valaki annyira akaratgyenge, hogy hagyja ezt? Aztán nézzünk magunkba és gondoljunk bele abba, hogy ki nem tett még hülyeséget „szerelmes voltam" címszó alatt. Megfelelési kényszer, önbizalomhiány, félelem az egyedülléttől, az indokokat taglalhatnánk napestig, a végeredmény ugyanaz, önmagunkkal szemben vannak félelmeink, gondjaink, azok pedig kinek nincsenek manapság?

Mi a megoldás? Mindenekelőtt szánj időt arra, hogy önmagadat is ismerd, ne csak azt, akivel össze akarod kötni az életedet. Ha úgy érzed, más hatására rossz döntést hozol, ne félj kiállni a saját igazad mellett, hiszen az ilyen hibák hosszútávon vissza fognak ütni. Arról nem is beszélve, ha hasonló helyzetbe kerülsz, valószínűleg nem azzal vagy együtt, akivel kellene.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.