magazin kibeszélő zsarnok
Az autoriter, vagyis zsarnoki hajlamú személy imádja a saját hatalmát mások felett, kettős mérce és az övétől eltérő vélemény esetén erős intolerancia jellemzi.

Számára a dolgok vagy jók vagy rosszak. Ha egyetértesz vele, oké vagy, pontos elképzelése van arról, milyen egy jól működő és viselkedő ember és kik felelnek meg az általa támasztott értékeknek, elvárásoknak. Jajj neked akkor, ha ellent mondasz neki, ha máshogyan élsz, viselkedsz, mint ahogyan az szerinte helyes. Mottója az lehetne: aki nincs velem, az ellenem van. Imádja a kontrollt, a mások feletti uralmat, ha hatalmat kap a kezébe, azonnal sárba tiporja a demokráciát, a vélemény különbséget, a másságot a gonosztól valónak kiáltja ki, így tökéletesen alkalmas arra, hogy embereket összeugrasszon, hamis ideológiák felhasználásával. Nem érdekli az együttérzés, bárkin átgázol, a kritikára frusztrációval és agresszív támadással reagál.

Bár kívülről nézve erősnek, rettenthetetlennek tűnik, mégis gyenge lábakon áll, hiszen ha nemet mondanak neki, úgy érzi, az egész tudását kérdőjelezik meg vagy az egész lényére mondanak nemet. Szorongó attitűd jellemzi, tudat alatt retteg, nehogy kiessen ebből a szerepből, nehogy sérüljön a saját magáról alkotott képe, meggyőződése, hogy ő az atyaúristen, aki megkérdőjelezhetetlen, ezért folyton a tudásával kérkedik, azt mindig előtérbe helyezi, állandóan hangoztatja, mintha magának is bizonygatná, mennyit ér.

Éppen ezért a különösen jellemző jegyei közé tartozik az előítélet, a merev gondolkodás, nem tűri a sajátjától eltérő véleményt. Erősen kontroll mániás, mindent irányítani akar, pánik félelemmel tölti el, ha kicsúszik a kezéből a gyeplő és nem lát rá a további folyamatokra, csak a saját igazát fogadja el, mások meglátását, véleményét azonnal ignorálja. Belső – sokszor maga előtt is titkolt - bizonytalansága miatt túlérzékeny, minden nem választ a személye elleni támadásként érzékel. Ezen tulajdonsága teszi rendkívül veszélyessé, hiszen vélt vagy valós sérelmeit azonnal megtorolja.

Abba nem mennék most bele, miért alakul ilyenné valaki személyisége, hiszen nyilvánvalóan valamilyen, főleg gyermekkorban elszenvedett sérülés okozza. A kérdés inkább az, mit tehetünk az ilyen emberrel szemben, hogyan húzhatunk határokat, hogyan védhetjük meg magunkat?

Forrás: Shutterstock

Az ebbe a csoportba tartozó emberek, ha hatalomhoz jutnak, szinte kivétel nélkül megrészegülnek és a legrosszabb oldaluk kerül előtérbe. Csak nagyon elenyésző részük képes arra, hogy felülemelkedjen a problémán és magát átvizsgálva, elfogadja a nemet mondást, az eltérő véleményt, a többség, pozíciójával, hatalmával visszaélve, azonnal torolni kezd. Sajnos a velük való kapcsolódásban csak nagyon ritka esetben lehetünk győztesek.

Ha következetesen, nyugodtan mondunk nekik nemet és tartjuk magunkat a véleményünkhöz, ha kihangsúlyozzuk, nem tartjuk elfogadhatónak a viselkedését, enyhébb torzulás esetén van esélyünk arra, hogy kihúzzuk a helyzet méregfogát és belátásra, elfogadásra bírjuk a zsarnoki hajlamú személyt.
A legtöbb esetben azonban jobb távol maradni tőlük, vagy nagyon éles határokat húzni a saját védelmünk értelmében, hiszen elég csak megnézni a történelmet és Hitlert, s ennek fényében máris látni fogjuk, milyen karizmatikusan tudnak az ilyen típusú emberek működni. Bár mindenki érzi, valami nagyon stimmel, mégis tömegeket képesek a bűvkörükbe vonni, és szisztematikus manipulációjuk által teljes agymosás alá vetni.

Ha valakit bővebben érdekel a téma, és még mindig ott tart, hogy azt hangoztatja, „ezt nem teheti meg, ezt nem hiszem el", annak ajánlom a Szolgálólány meséje című sorozatot, ami rémisztően pontos képi megjelenítése ennek a működési folyamatnak. Kétségünk se legyen afelől, ha engedünk az ilyen típusú emberek zsarnokságának, mindenképpen rosszul járunk, mert higgyük el, ők megteszik azt, amit normális ember elképzelni sem tud, ráadásul úgy, hogy észre sem vesszük.
Úgy melegíti észrevétlenül az alattunk lévő vizet, hogy szépen fokozatosan hozzászoktat a saját őrületéhez, elérve, hogy önként, boldogan asszisztáljunk az elmebajához.

Tehát: ismerjük fel a jeleket, tegyük meg a szükséges lépéseket és ne hagyjuk, hogy romba döntse a világunkat.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.