diplomás párkapcsolat munka továbbtanulás szakmunkás
Mennyire fontos, mit dolgozunk? Mennyire játszik szerepet egy párkapcsolatban, hogy mivel foglalkozik a partnerünk? Nyilvánvalóan azonnal kapcsolódik a témához az is, hogy mekkora szerephez jut az iskolai végzettség egy párkapcsolatban.

Mennyire számít az iskolai végzettség? Diplomás vagy szakmunkás pasit választanak inkább a nők? Ez attól is függhet, hogy az adott hölgynek mi a végzettsége.

A leggyakoribb eset az, hogy az azonos iskolai végzettséggel rendelkezők kötnek házasságot. Természetesen előfordul, hogy egy szakmunkás végzettségű házasságot köt egy diplomással, mégsem ez a tendencia.


Ennek számos oka lehet, többek közt nem azonos társadalmi körökben mozognak, eltérőek lehetnek a kulturálódási szokások, az érdeklődési kör, az életszínvonal. Ám az internetes párkeresés térhódításával ezek a korlátok is szinte eltűnni látszanak, és egyre több lehetőség nyílik arra, hogy bármilyen végzettségű emberrel összehozzon minket a sors.

Az iskolai végzettség kérdése fontos? Vagy egyáltalán nem számít a végzettség? Egy férfi legyen ambiciózus, törekedjen felfelé, arra, hogy a jég hátán is megéljen, függetlenül az iskolázottságától. Változott az egyetemi végzettséggel rendelkezők megítélése az elmúlt években. Ma már könnyebb diplomához jutni, és a diploma maga is értéktelenebbé vált, mint régen, hisz szinte pénzzel is megvehető, és nem mindig takar megfelelő tudást.

Forrás: Shutterstock

Vajon fontos, hogy a párunk mivel foglalatoskodik napi 8 órában? Mennyire fontos számunkra, hogy megbecsült szakmája legyen? Netán elég, ha jól érzi magát, abban amit csinál? És hol a határ? Mi ítélhető el, mi szégyellnivaló? Van-e egyáltalán szégyellnivaló munka a mai világban? Mennyire fontos, mennyit keres valaki?

Személyenként változó lehet ennek a megítélése. Ugyanakkor nem helyes, ha valakit az alapján ítélünk meg, mi a foglalkozása. Persze kivételt képez, ha mondjuk a párunk a törvény megkerülésével szerzi be a mindennapi betevőt.

Vannak szakmák, amikben a legjobb hozzáállással sem lehet vagyonokat keresni, mégis szívesen végzik hivatástudatból, mert ez a szenvedélyük, s ez többet ér, mint a pénz. De vannak olyan nők, akiknek a párjuk alacsony fizetése nem felel meg. Pedig, ami fontosabb lenne egy párkapcsolatban az a szerelem, a szenvedély, a bizalom, a humor, az őszinteség és a kölcsönös tisztelet. Nem elhanyagolható természetesen, hogy a szükséges kiadásokat fizetni kell, szóval ettől függetlenül egy bizonyos szintig van jelentősége a pénznek.

Sokan válási oknak tartják, hogy a magasabb iskolai végzettség és a fizetés miatt történik a szakítás. Tényleg ez lenne a valódi indok?

Különböző statisztikai felmérések kimutatták, hogy egyre több nő szerez diplomát, s lesz magasabb fizetése. Ezzel arányban egyre több azon kapcsolatok száma, amikben a férfi alulértékeli képességeit a társánál - iskolázottsága és jövedelme miatt.

Számos tévhittel ellentétben a feleségek iskolai végzettsége miatt nem válnak el a kevésbé iskolázott férjek, sőt: a diplomák száma vélhetően egyáltalán nem befolyásolja a párkapcsolat minőségét, tartósságát. Úgy tűnik, alaptalanok a félelmek azzal kapcsolatban, hogy a nők magas végzettsége a házasság stabilitását veszélyeztetné. Ugyanakkor a nemek közötti egyenlőség sokszor a kapcsolatok előnyére válik: azok a párok, akiknek az iskolai végzettsége nagyjából azonos, ritkábban válnak el, mint azok, akiknek az iskolázottsága között jelentős különbség van.

Neked fontos, hogy mivel foglalkozik a párod?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.