5 dolog, amit meg kellene kérdezned a másiktól egy kapcsolat legelején, de nem teszed

magazin kibeszélő párkapcsolat őszinteség ismerkedés
Amikor elkezdesz találkozgatni valakivel és még tetszik is az illető, akkor nagy eséllyel nem mersz neki feltenni bevállalós kérdéseket. Valójában nem is akarod tudni a választ, mert félsz, hogy akkor hamar kiderül, hogy mégsem ő az igazi. Pedig ha ezeket a kérdéseket már az elején feltennéd, sok csalódástól megkímélhetnéd magad.

1. Milyen gyerekkori traumáid vannak és hogyan dolgozol azon, hogy meggyógyítsd őket?

Elképzelni sem tudjuk, hogy a gyerekkorunk milyen mély nyomot hagyott bennünk és a mai napig meghatározza kapcsolatainkat. Ezért már egy kapcsolat elején érdemes puhatolózni, hogy a másikat milyen traumák érték. Nem szerették eléggé? Nem figyeltek rá eléggé? Esetleg ő volt mindenért a hibás a szülei szemében? Elhagyták? Ez mind meghatározza, hogy ő ma milyen ember, milyen sérülései és hiányai vannak és egy adott helyzetben, egy vitánál miért úgy reagál, ahogy. Ha már család, azt is érdemes megkérdezned, most milyen a kapcsolata az édesanyjával és az édesapjával, mert az is sokat elárul róla. Végül, de nem utolsósorban, ha felismerte a gyerekkori sérüléseit, dolgozik-e magán vagy a mai napig a szüleit hibáztatja az esetleges kudarcaiért?

2. Mi a szeretetnyelved?

Elég gyakran előforduló hiba egy párkapcsolatban, hogy nem úgy szereted a másikat, ahogy neki jó, hanem úgy, ahogy neked jó. Például ő imádja az ajándékokat, de szerinted az érintés sokkal fontosabb, úgyhogy éjjel-nappal ölelgeted, ahelyett, hogy vennél neki egy csokor rózsát. Mintha nem akarnád meglátni, hogy ő valójában mire vágyik, rosszabb esetben meg nem is érdekel, mert kényelmesebb azt csinálni, ami neked jó. Gary Chapman szerint öt szeretetnyelv létezik: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és a testi érintés. Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak ránk az összes többinél. Te tudod, hogy mi a párod szeretetnyelve? És a tiéd? Nem lenne jobb ezt a kapcsolat legelején megtudni?

Forrás: Shutterstock

3. Milyen igényeid vannak a szex terén?

OK, belátom, ez kényes kérdés lehet egy kapcsolat legelején, de szerintem legalább annyira fontos. Egy kapcsolat könnyen szétmehet azon, hogy két embernek teljesen más szexuális igényei vannak, legyen az a szexuális együttlétek gyakorisága, különböző eszközök vagy akár egy harmadik fél bevonása. Lehet, hogy ami neked teljesen természetes, az egy másik embernél teljesen kiveri a biztosítékot. És ha a szex nem működik, hiába minden, nem lesz hosszú életű a kapcsolat.

4. Túl vagy már az exeden vagy még mindig azt várod, hogy visszajöjjön hozzád?

A Tinder hemzseg az olyan férfiaktól és nőktől, akik szakítás után azzal vigasztalódnak, hogy match-eket gyűjtenek. Szóval ha jót akarsz magadnak, megkérdezed a randipartneredet, mikor ért véget az utolsó kapcsolata és ő mennyire sérült abban a szakításban. Esetleg tartják még a kapcsolatot? Miért van még mindig kinn az exe képe a Facebookon? Bár nagy eséllyel nem fogja neked bevallani, hogy még mindig az exe után epekedik, egyes reakciók megmutathatják a valóságot.

5. Mi az, amit egy párkapcsolatban tudsz adni és mi az, amit kapni szeretnél?

Nagyon sokszor jók vagyunk abban, hogy listát írunk arról, milyen elvárásaink vannak a másiktól, de valójában mi mit tudunk adni neki? Te miért leszek méltó társa egy másik embernek? És mit kell tenned ahhoz, hogy igazán boldoggá tegyél egy másik embert? Azt hiszem, ezeket a kérdéseket nem csak a másiknak, hanem önmagunknak is érdemes feltenni.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.