magazin kibeszélő merj élni karrier álmok életút
Érdekes, hogy a legtöbb ember fejében van valahol egy menetrend, amelyben meghatározhatóak bizonyos stációk a születéstől egészen a halálig. Ideje van a játéknak, ideje a tanulásnak, ideje a karriernek, ideje a családnak. De ezek tényleg kőbe vésett szabályok?

Kisgyermekkor, iskolás évek, karrier, család, öregkor... Azt hiszem, nagyjából ezek lehetnek életünk nagyobb szakaszai. Persze mindenütt előfordulhatnak átfedések, például a főiskola, egyetem alatt már elkezdődhet a karrierépítés, amely simán egybeeshet a komolyabb párkeresés időszakával vagy akár a családalapítás kezdetével is. Aztán persze megint jöhet a karrier, talán némi tanulás is, míg elérkezünk a – remélhetőleg - békés öregkorig. Az adott szakaszoknak pedig mindig megvannak a maguk fő tevékenységei. Kicsiként játszunk, aztán tanulunk, dolgozunk, gyereket nevelünk. Meglehetősen ritka – bár létezik –, hogy valaki a karrierépítés szakaszában játszik vagy akár tanul, netán gyermeket nevel.

Pedig nincs szabály arra, hogy mikor mit kéne pontosan csinálni. Meddig játszhatunk, meddig tanulhatunk, mikor jön el a családalapítás ideje.


Sokszor hallani a lemondó ítéletet: Én ehhez már öreg vagyok! Öreg vagyok nyelvet tanulni. Öreg vagyok megismerni az új technológiákat. Öreg vagyok apának, anyának. Öreg vagyok ahhoz, hogy megvalósítsam az álmaimat. Későn ébredtem rá, mi a fontos. Későn ismertem fel ezt vagy azt.
Holott sosincs késő! Semmihez.

Neked mi az álmod?

Te mire vágysz? Vállalkozásra? Indítsd el! Feszes, karcsú alakra? Húzz edzőnadrágot! Vidéki életre? Költözz el a városból! Tudatosítsd magadban, mire vágysz, készíts akciótervet és valósítsd meg! Mi kell hozzá? Leginkább te magad. Elhatározás! Ha csak siránkozunk, sosem lépünk előre, sosem fogunk igazán boldogan élni.

Takarózni azzal, hogy már túl késő, könnyű, de valóban öreg vagy már ahhoz, hogy megvalósítsd a vágyaidat?

Forrás: Shutterstock

Gyerekként azt gondoltam, harmincéves koromra, már háromgyerekes családanya leszek karrierrel a hátam mögött. De az élet másképp akarta. Karrier ugyan lett, a családtól azonban nem is állhattam volna messzebb. Ilyen az élet! Csupa újratervezés. Mégsem jutott eszembe, majdnem négy év múltán, amikor oltár elé álltam, hogy most már késő. Minek nekem férjhez menni harminchárom évesen? Vagy gyereket szülni rá két évre? De miért is jutott volna? Hiszen a szerelmet bármikor megtalálhatjuk. S ha a szerelmet bármikor megtalálhatjuk, akkor vajon

az életünk többi álma miért vesztené szavatosságát csak azért, mert betöltöttük a harmadik, negyedik, ötödik vagy hatodik X-et?

Vegyél példát a nagyoktól

SylvesterStallone valódi színészi karrierje harminc felett kezdődött, addig csupán olyan szerepeket kapott, amelyekre nem biztos, hogy büszke lehetett, de Morgan Freeman még ennél is később futott be, ötvenkettő évesen. A színészeknél maradva Glenn Close negyvenegy, míg Geena Davis negyvenhat évesen vált anyává.
J.K. Rolling elmúlt már harminc, amikor megírta a "Harry Potter és a bölcsek köve" című világsikerű regényt, Vera Wang pedig negyven, amikor a divatipar felkapta a nevét. S ha azt hinnénk, hogy a késői befutás a mai, felgyorsult világ sajátossága, akkor elárulom, hogy Henry Ford negyvenöt évesen hozta létre a T-modellt, a KFC atyja pedig ötven évesen fejlesztette ki híres panírját és hatvankettő is elmúlt, mire elkezdte kiépíteni a ma már világszerte ismertté vált gyorséttermi hálózatot. Darwin pedig ötven évesen jelentette meg „A fajok eredete" című evolúciós elméletet.

Teljesen mindegy tehát, hogy mi az álmod. Bármi lehetsz, bármikor. Sosem késő egy elfeledettnek hitt vágyat beteljesíteni, hiszen a fenti példák is bizonyítják, hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Te melyik vagy?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.