magazin házimunka segítség kibeszélő párkapcsolat házasság
Nos, ez a cikk első sorban azoknak a pasiknak szól, akik azt gondolják, a gyereknevelés, a házimunka, a jó kinézet, és minden ehhez hasonló dolog kizárólag a nők „feladata"... Ébredjetek már fel kérlek, nem az őskorban élünk!

Egy nő legyen kívánatos, vékony, táplálkozzon egészségesen, sportoljon, legyen szép a haja, ápolt a bőre, nevelje a gyermekét, dolgozzon, és legyen vadmacska az ágyban. Na persze, esetleg az anyáitok ne legyünk még egy személyben, csak hogy semmi ne hiányozzon a listáról?

Néhány napja láttam egy Facebookon keringő hosszú posztot, ami alatt sorakoztak a nők által írt kommentek. Ezeket átfutva úgy döntöttem, nagy levegőt veszek, és végig olvasom én is. A sztori nagyjából arról szól, hogy két pasi együtt kávézik, majd az egyikük megjegyzi, hogy megy, és elmosogat. Erre a másik hapsi furcsán néz, és azt mondja, milyen jó, hogy a barátja segít a feleségének, ő ugyanis nem szokott.

Na itt vontam fel először a szemöldököm, hogy mégis ki mond ilyet, és mit képzel magáról, ugyanis SZERINTEM egy normális kapcsolatban, házasságban (vagy bármilyen „együttműködésben") ha két ember együtt él, totál természetes dolog (kellene, hogy legyen), hogy az emberek segítenek egymásnak, de ezek szerint nem mindenki gondolja ezt így...

Tovább olvasva a sztorit még tovább ráncoltam a homlokom, de hogy egy kicsit egyszerűsítsek a dolgon, nevezzük el a történet főszereplőit: Kázmér a FÉRFI, aki mosogat, és Pali a pasas, aki nem segít a feleségének. Szóval Pali megmagyarázta, hogy

azért nem segít otthon, mert a felesége sosem dicséri meg, egyszer már felmosott, de annyit nem mondott ez a gonosz, rossz feleség, hogy köszi.

Álljunk meg egy szóra. Ez komoly? Egy normálisan működő, egészséges párkapcsolatban, SZÖVETSÉGBEN azon múlik, segítünk-e otthon, hogy elhagyja-e a másik száját a varázsszó, a köszönöm? Értem, tök jól esik az embernek, ha megdicsérik, vagy megköszönik a munkáját, de ki az a barom, aki ettől teszi függővé a dolgokat? Vajon Pali hányszor köszöni meg a feleségének, hogy élére vannak hajtva a ruhái? Na, ugye...

Forrás: Shutterstock

Bocsánat, folytassuk a sztorit. Kázmér elkezdte magyarázni ennek a töketlen Palinak, hogy ő nem segít a feleségének, hanem partnerként viselkedik:„Én partner vagyok az otthoni teendők elvégzésében..."

Köszi Kázmér, a hangsúly egyértelműen a PARTNER szón van, kár, hogy a pasik általában nem így gondolkodnak. Ha körbenézek az ismerőseim között, általánosítás nélkül elmondhatom, hogy a legtöbb pasinak alap dolog az, hogy ha a feleség megfőz, el is pakol maga után, és szuperhősként mindent megcsinál, miközben saját magát is rendben tartja. Amíg a feleség konyhatündéreset játszik, a Palihoz hasonló pasasok csak ülnek a kanapén,pihennek, esetleg lelépnek otthonról a haverokkal, mert nekik ez jár. Elvégre ők férfiak, és erre születtek.

Folytassuk a történetet. Kázmér, a mintaférj elkezdte ecsetelni ennek a primitív Palinak, hogy

nem jár se mellszobor, se vastaps azért, mert segít otthon, ugyanis ő is akar enni, ő is használja azokat a tányérokat, amiből esznek, és a gyerekekhez is legalább annyi köze van, mint a feleségének.

Jogos, és egyértelműen igaz, de miért lenne minden a nő feladata? Miféle felfogás ez? Csak azért, mert Palinak lóg valami a lába között? A fiktív sztori további részében persze kiderül, hogy Palikánk sem rajongja körbe a feleségét, amikor elindít egy mosást, vagy áthúzza az ágyneműt, Kázmér pedig rávilágít, hogy amíg Pali nem ismeri el a felesége munkáját, ne is várja el, hogy amint megmozdít valamit a lakásban, kitüntetést kap.

Le a Pali gondolkodású pasikkal, és több Kázmért a Földre!

Engedjük el a macsó kultúrákat, hogy minden a nő dolga, és adjatok ti is annyit, amennyit tőlünk, nőktől elvártok. Nem akarom folyton azt hallani, hogy én vagyok a világ legmázlistább nője, amiért a vőlegényem néha főz és el is mosogat, mert a ti pasitok a büdös zokniját nem hajlandó elvinni a szennyeskosárig. Segítsetek a nőknek, és viselkedjetek IGAZI TÁRSként!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.