magazin kibeszélő önismeret párkapcsolat önszeretet önelfogadás
A csapból is az folyik, hogy szeresd önmagad, de mit is jelent ez valójában? Azt gondolom, sokan félreértik az önszeretet kifejezést és valamiféle önző, önimádó dolognak gondolják. Sokan azt hiszik, ha elégedettek a külsejükkel, nagykanállal eszik az életet, az már azt jelenti, jóban vannak önmagukkal. De mit is jelent az önszeretet valójában?

1. Már nem kerülsz számodra megalázó helyzetekbe

Amíg az ember nem szereti önmagát, hajlamos állandóan azt gondolni, hogy ő nem elég jó, nem elég értékes és ezáltal olyan kapcsolatokba bonyolódik, ahol nem értékelik igazán. Kapcsolatfüggő, szexfüggő lesz, szomjazza mások szeretetét, mert maga sem hiszi el, hogy szerethető. Ha már elkezded szeretni önmagad, felismered, hogy számodra megalázó helyzetbe kerültél. Egy idő után már nem viseled el, hogy bántó módon bánjanak veled, kilépsz ezekből a kapcsolatokból, mert tudod, hogy ennél sokkal többet érdemelsz.

2. Tudsz nemet mondani

Sok embernek nehézséget okoz határokat húzni, nemet mondani. Ennek leginkább az az oka, hogy meg akar felelni, úgy érzi, ha nem tesz eleget mások kérésének, akkor még ennyire sem fogják szeretni. Sok nő azt gondolja, ha ellenkezik a párjával, akkor a férfi előbb vagy utóbb odébbáll. Az önszeretet első lépése az, hogy elkezdesz határokat húzni. Már nem csak mások érdekét nézed, hanem a sajátodét is. Már nem akarsz mindenáron megfelelni másoknak és nem mész bele olyan helyzetekbe, amelyek nem jók neked. Kiállsz magadért, akkor is, ha ez komfortzónán kívüli, mert tudod és érzed, hogy ezt meg kell tenned magadért.

Forrás: Shutterstock

3. Mersz hibázni

A legtöbb ember retteg a hibáktól, a kudarctól. Ha hibázol, megint csak azt jelenti, nem vagy elég jó, rosszul csinálsz valamit, ami a legtöbb emberből szégyen érzetet vált ki. Az igazi önszeretet az, ha akkor is képes vagy önmagad mellé állni, ha valamiben kudarcot vallottál, ha elhagyott a pasid, ha kirúgtak a munkahelyedről, összevesztél az anyáddal, nem vettek fel az egyetemre vagy épp csak szarul nézel ki aznap.

A legtöbben ilyenkor szidják magukat, hogy "Hogy lehettem ilyen hülye?", „Milyen béna vagyok!", „Meg is érdemlem, hogy ezt kaptam!". Pedig ezekben a helyzetekben van a legnagyobb szükséged önmagadra!

4. Elfogadod, hogy nem vagy tökéletes

Az ember megtanulta gyerekkorában, hogy akkor kap dicséretet a szülőktől, ha jó jegyeket visz haza, jól tanul, jól viselkedik. Felnőtt korban is igyekszel mindent tökéletesen csinálni. Egy idő után aztán rájössz, hogy a szeretet nem ezen múlik. Néha a tökéletlenség, szabálytalanság sokkal szerethetőbb. S ha már igazán szereted magad, akkor nem fog zavarni, ha nem elég nagy a melled, ha van rajtad pár plusz kiló, ha kicsit görbe az orrod és sose nő meg a hajad szép hosszúra. A legvonzóbb az az ember, aki kívülről-belülről elfogadta önmagát. Az önszeretet másik jele, hogy nem akarsz mindig tökéletesen viselkedni, érezni. Megengeded magadnak azt is, hogy szomorú, dühös, irigy, elkeseredett légy, ha épp olyan kedved van.

5. Szánsz önmagadra időt

Azt hiszem, az egyik leggyakoribb mondat az ember életében az „Erre most nincs időm."

Azt mondják, ha nincs időd napi 10 percet meditálni, akkor napi 1 órát kellene. Ugyanis nagyon fontos, hogy szánj legalább napi fél órát – egy órát önmagadra. Legyen az egy meditáció, masszázs, forró illatos fürdő, futás, séta a természetben, a lényeg, hogy figyelj önmagadra, a szükségleteidre úgy, hogy félre rakod a rohanó hétköznapok világát, a problémákat. Így közelebb kerülsz önmagadhoz, a belső hangodhoz. Amikor igazán elkezded szeretni önmagad, ez már nem megterhelő lesz, hanem létfontosságú ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és boldog légy. Ha pedig tudsz töltődni minden nap, akkor a szeretteiddel is kedvesebb és türelmesebb leszel.

Németh Ágnes

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.