magazin anyagiak kibeszélő párkapcsolat teher Szabó Kíra közös kassza könnyebbség
A szüleink idejében egyértelmű volt, hogy akkor, mikor két ember úgy dönt, hogy együtt folytatja tovább az életét, többnyire a házasság után, közös kasszán kezelték a pénzügyeiket, ami egyrészt az egyszerűség miatt is fontos volt, másrészt azért is, mert ez is az összetartozás, a közös életút egyik szimbólumának számított. Évek múltával, ahogyan manapság is, inkább a külön kassza jellemző a pároknál, házaspároknál. Mi a párommal, a hagyomány módszerben hiszünk. Elmondom, miért.

Én otthon azt láttam, hogy a szüleim mindent együtt, közösen kezeltek, beleértve a pénzügyeiket is. Soha nem voltak külön kasszán, mindig egy számlára érkezett a pénzük, kinek-kinek a saját fizetése, mindegy, mennyit hozott haza, az mindig a közösbe került. Ebből kifolyólag soha nem is voltam szem és fültanúja pénzügyi vitának, ego harcnak a különböző fizetések miatt, vagy összezörrenésnek a kasszánál, amiatt, hogy éppen kinek a kártyájával legyen kifizetve a heti nagybevásárlás. Ők úgy gondolták, hogy együtt akarnak mindent megoldani, együtt élnek, közös házban laknak, közösen nevelik a gyerekeket, akkor a kassza miért ne lenne közös?

Lehet, hogy főként azért, mert ezt a szemléletet hozom otthonról, de, én is a fenti szemléletet képviselem. Bár mi még nem vagyunk házasok a párommal, így, ha a hivatalos formát nézzük „pusztán" élettársi kapcsolatban élünk, de nálunk, amint tudtuk, hogy ez egy hosszú távú és komoly szerelmi együttműködés lesz mindkettőnk részéről, közös tervekkel, célokkal, bizony, mi egy helyre gyűjtöttük a pénzünket és külön kasszáról közös kasszára váltottunk.

És igen, ez azzal jár, hogy mindenki tud mindent, hogy minden pénzmozgást lát a másik oldaláról is és e tekintetben nincsenek titkok és tabuk. Lehet, valakinek ez már túl sok és azt érezheti, hogy nincs meg a kellő szabadsága és megvan kötve a keze, de mi egyáltalán nem érezzük ezt. Azért sem, mert attól függetlenül, hogy van lehetőségem, megnézni az aktuális költekezést, pénzfelvételt stb., nem élek vissza vele, nem tartom rajta a szemem, nem töltök el azzal időt, hogy azt lessem, éppen hány forintért vett ebédet vagy éppen bármi egyebet magának a másik. Fordított esetben pedig nem érzem rosszul magam, ha online rendelek valamit, és az már a harmadik ilyen eset ebben a hónapban. Mi úgy építettük fel a kapcsolatunk alapjait, hogy ne legyenek benne tabuk. Mindent megbeszélünk egymással, de emellett mindenkinek biztosítva van a kellő szabadság, amire szüksége van, így ebből kiindulva nem jelent korlátot a közös kassza.

Forrás: Shutterstock

Ami viszont nagy előnye annak, hogy egy helyen tároljuk a pénzünket, hogy ezáltal a jövőbeli, közös nagy terveinket is egyszerűbben, praktikusabban meg tudjuk valósítani. Legyen szó házvásárlásról, autó vásárlásról, hitelről vagy éppen csak egy utazásról, sokkal egyszerűbb mindent egy helyről irányítani és nem utolsósorban a bankok számára is kedvező, szimpatikus helyzet az, ha egy párnak, akik bármilyen hitelt szeretnének igényelni azonos számlára érkezik a bevétele.

Egyetlenegy hátrányt tudok egyedül felsorolni a közös számlával kapcsolatban, az pedig az, hogyha meglepetést szeretnék a páromnak szerezni, amiért ugye az esetek nagy százalékban fizetnem kell, akkor azt egy fokkal nehezebben oldom meg, mintha külön kasszán lennék. De nem tekintek rá problémaként, inkább egy olyan kihívásra, ami kreativitásra, gondolkodásra sarkall és mivel egyikünk sem lesi, mit csinál a másik, így akár az „orra előtt" is tudok örömet okozni neki, úgyhogy észre sem veszi azt.

Azt gondolom, hogy személy és párkapcsolat függő, hogy ki melyik lehetőséget választja a pénzügyek kezelését illetően. Nem lehet megcímkézni egy párkapcsolatot sem aszerint, hogy közös vagy külön kasszán élnek. A legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát az adott helyzetben és ne érezze azt, hogy bármiben is feszélyezi a másik.

Te mit gondolsz, közös vagy külön kassza?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.