magazin advent készülődés karácsony COVID-19 járvány ünnepek
Az advent sokak számára az év legszebb, leginkább várt időszaka, amikor már általában a karácsonyra hangolódunk. Feldíszítjük a lakást, mézeskalácsot sütünk vagy tojáslikőrt készítünk és becsomagoljuk az ajándékokat. De mi lesz az idei adventtel és karácsonnyal, így a világjárvány kellős közepén?

Mi is az advent?

Az adventi időszak a keresztény kultúrában négy egymást követő hét, amely a karácsonyt megelőző negyedik vasárnapon kezdődik. 2020-ban ez november 29-re esik, így már ezen a vasárnapon meg lehet gyújtani az első gyertyát az adventi koszorún.
Az advent szó maga „eljövetelt" jelent és ekkor kezdődik az új egyházi év is.

Az adventi koszorú

Az adventi időszakhoz nálunk leginkább az adventi koszorú illetve az adventi naptár kapcsolódik. Előbbi nélkül talán el sem tudnánk képzelni a karácsony előtti heteket, utóbbi pedig azért kedves szokás, mert az apró meglepetések minden nap valami kis örömöt csempésznek a kicsik és a nagyok napjába egyaránt.

Az adventi koszorú az adventi időszak legfőbb dísze, amely manapság már sok esetben kifejezetten formabontó és teljesen el is térhet - az üzenettel is bíró - hagyományos formától. Eredetileg ugyanis az adventi koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya kapott helyet, mivel a lila a katolikus egyházban az advent liturgikus (szertartásokhoz kapcsolódó) színe, amely egyben a bűnbánatot, a fegyelmet és az összeszedettséget is megtestesíti.


Tradicionálisan az első két vasárnap lila gyertyát kell gyújtani, amelyek a hitet valamint a reményt szimbolizálják. A harmadik vasárnapon kerül sor a rózsaszín gyertyára, ez ugyanis az örömvasárnap napja, amikor Máriát ünnepeljük valamint azt, hogy már csak egy hete kell várni az Úr eljöveteléig, de arra is figyelmeztet, hogy gondoljuk át, mik azok a dolgok, amelyek a legfontosabbak az életünkben. Az adventi koszorú utolsó gyertyája pedig ismét lila, ez már a szeretetet jelképezi, amely manapság különösen fontos, hiszen

a nagy készülődésben, vacsorafőzésben, csomagolásban – idén ráadásul a járványhelyzet kellős közepén - hajlamosak vagyunk elfeledkezni a karácsony valódi jelentéséről.

Forrás: Shutterstock

Advent a Covid idején

Az idei advent biztosan más lesz, mint az eddigiek, hiszen a járvány miatt mindenki kissé feszült. Egyesek a munkahelyüket féltik, mások a szeretteik és a maguk egészségéért aggódnak, ám biztos, hogy mindenkiben szorongást kelt a jelenlegi helyzet. Ugyanakkor azt gondolom, hogy most még jobban oda kéne figyelnünk egymásra és az ünnepekre, hiszen ezek legalább kizökkenthetnek minket a szürkeségből, az állandó aggodalomból és kis fényt csempészhetnek a nehéz időkbe is.

Ezt olvasva biztosan sokan mérgesen legyintenek, és azt kérdezik, hogyan tudnék örülni, amikor lehet, hogy karácsonyra már nem is lesz munkám?Hogyan vásároljak ajándékot, ha nincs pénzem? Hogyan tervezzem meg az ünnepeket, ha azt sem tudjuk, együtt lehet-e a család?
Igen, ezek nagyon fontos kérdések és jogos aggodalmak, de akkor én is kérdeznék valamit. Ha minden nap gyomorgörccsel járunk fel s alá, attól vajon jobb lesz a helyzet? Ha dühösen ráripakodunk mindenkire, attól pozitív irányba fog változni az életünk?

Egyszerűen vannak olyan dolgok az életben, amelyekre nincs ráhatásunk. Ez a mostani pont ilyen.

Akkor mégis mit tehetünk? Alkalmazkodjunkés hozzuk ki belőle, amit ki lehet hozni.
Lehet, hogy nem lesz munka karácsonykor? Vagy már most sincs pénz, hogy a boltokat járva ajándékokat vadásszunk? Akkor nem kell drága ajándék, sőt talán semmit nem kéne venni! Az ünnep nem attól lesz szép, mert súlyos tízezreket költünk minden családtagra. Ha most épp bizonytalan az anyagi helyzet, akkor érdemes megbeszélni, hogy idén csak a gyerekeknek hozzon meglepetést a Jézuska és nekik is csak olyan összegben, amire futja.

Az ajándékok helyett próbáljunk inkább arra koncentrálni, ami az advent és a karácsony valódi üzenete.

Egymásra, a szeretteitekre, a várakozásra. Díszítsük fel a lakást, süssünk mézeskalácsot, töltsünk egymással minőségi időt, például készítsünk közösen egy finom vacsorát és fogyasszuk el az adventi gyertyák fényében. Hívjuk fel a barátokat, a szeretteinket – vannak internet alapú szolgáltatások, amelyekért külön fizetni sem kell – és gondoljunk arra, hogy igenis rengeteg olyan dolog akad az életünkben, amelyekért hálásak lehetünk. Vegyük ezeket számba, koncentráljunk a jó dolgokra, hiszen ne feledjük, az advent a lelki elmélyülés időszaka.

Te mit gondolsz az idei adventről?

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.