magazin kikapcsolódás lelki egyensúly énidő feltöltődés
Nagyon népszerű kifejezés manapság az énidő, pláne a minőségi énidő. De mégis mit takar ez pontosan, és miért emlegetjük mi nők folyamatosan, hogy nekünk is jár?

Rohanó világban élünk, ahol mindenki, és minden előrébbvaló, mint saját magunk. Nem foglalkozunk eleget az egészségünkkel, a lelkünkkel, a testünkkel, pedig jobb, ha tudod:

az egyetlen ember, aki veled lesz egész életed során, az te magad vagy.

Ősszel sok szabadidős tevékenységnek búcsút kell mondanunk, rövidülnek a nappalok, a borongós, hideg időjárás pedig minderre rátesz egy lapáttal. Pláne a jelenlegi helyzetben, amikor a koronavírus árnyékában minden bizonytalan, könnyű befordulni, és ha nem figyelünk oda magunkra, hamar padlóra kerülhetünk.

Biztos te is érezted már, hogy egyszerűen elfogyott a motivációd, nincs kedved se főzni, se gyereket nevelni, se kimozdulni a lakásból, egyszerűen csak szeretnél egy kicsit láthatatlanná válni, és feltöltődni energiával.

De mégis hogyan biztosíts magadnak énidőt?

Az énidő mindenkinek mást jelent, és bármennyire is kapálózol, hogy nincs időd magadra, érdemes elgondolkodni, hova vezet ez. Az énidő az az idő, amit annak érdekében fordítasz magadra, hogy feltöltsd a szervezeted mind fizikai, mind szellemi szinten, erre pedig nemcsak neked, de a körülötted lévőknek is szüksége van.

Gondold csak végig, hova vezet az, hogy hetekig, hónapokig rohansz a mókuskerékben, és nem engeded meg magadnak, hogy egy pillanatra megállj. Reggel felkelsz, elmész dolgozni, elintézed a kötelező feladatokat, este haza érsz, házimunka, alszol, és reggel minden kezdődik elölről. A megszokás könnyen beszippant, és ha nem vigyázol magadra, nemcsak te, de a környezeted is érezni fogja, hogy valami nincs rendben veled. Lehet, hogy többet sírsz a kelleténél, vagy épp ideges vagy, és rögtön felkapod a vizet, hiszen valakin muszáj letölteni a belső frusztrációd. Hidd el, akárcsak mindenkinek, neked is jár a minőségi énidő!

Forrás: Shutterstock

Így szakíts időt magadra

Mindannyian mások vagyunk, de szerencsére számtalan lehetőség van. Sokan a sportra esküsznek, vannak, akik egy jó sorozatot nézve, vagy könyvet olvasva tudnak kikapcsolni, de akadnak olyanok is, akik meditálással töltődnek fel. Neked kell tudnod, hogy épp mire van szükséged: hallgass a belső hangodra, és csináld azt, ami abban a pillanatban boldoggá tesz!
Csinálj bármit, ami számodra örömet jelent, feltölt, ugyanis ez nem másokról szól, csak és kizárólag rólad! Ne foglalkozz a családoddal, a munkáddal, vagy a barátaiddal, és vedd le a tökéletesség álarcát, hiszen attól, hogy egy kicsit magaddal foglalkozol, még szuper ember vagy!

Gondold csak végig, hányszor csapta rád a gyereked az ajtót, hogy ő most egyedül szeretne lenni, vagy hányszor mondta a férjed, hogy most játszik egy kicsit, vagy megnézi ezt a meccset, te meg csinálj, amit akarsz. Ez így normális, engedd meg magadnak is!

Ha elegendő időt fordítasz magadra, vidámabb és türelmesebb leszel, és talán a megoldandó feladatokat is könnyebben, és más felfogásban tudod kezelni.

Alakíts ki új időrendet, és tervezz előre. Nem az a lényeg, hogy napi 20 perc, vagy egy óra, amit magadra tudsz fordítani, a fontos az, hogy ilyenkor tényleg csak és kizárólag magaddal foglalkozz! Ha nem értik a körülötted lévők, mi ez az "agymenés", mondd el nekik is, hogy úgy érzed, erre szükséged van. Mindig tartsd szem előtt, hogy csak akkor lehet boldog, kiegyensúlyozott, és vidám életed, ha a saját életedet kezded el élni, és kiszakadsz egy kicsit a "kell" és "muszáj" körforgásából.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.