tolerancia magazin véleménynyilvánítás eszmefuttatás
A minap összevitáztam az édesanyámmal. Teljesen más álláspontot képviseltünk egy témában és valahogy egyikünk sem akart engedni. Ő mondta a magáét, én is az enyémet. Durcásan váltunk el egymástól, mert nem tudtunk közös nevezőre jutni, holott mindketten szentül meg voltunk győződve a magunk igazáról, ám egyikünk sem tudta megtéríteni a másikat. De vajon kell-e?

A vita után ott ültem magamban a kanapén és percegik dohogtam még azon, miért nem érti meg Anyu, amit mondok neki? Ő pedig hazafele ballagva valószínűleg ugyanezen morfondírozott. Egyszerre azonban bevillant valami és mint, amikor fény gyúl az ember fejében, megvilágosodtam.

Mi a fenének kellene nekünk mindenben egyetértenünk?

Véleménysznobok vagyunk!

Valószínűleg nem csak én vagyok ezzel így, hanem sokan kapják magukat azon, hogy mindenképpen szeretnének meggyőzni másokat arról, hogy nekik van igazuk. Ez egyrészt érthető, másrészt viszont arra ébredtem rá, hogy totálisan felesleges próbálkozás.

Miért nem tudjuk elfogadni azt, hogy mások másképp látják a dolgokat? Hogy másnak nem ugyanaz fontos, mint nekünk? Hogy, ami nekünk szép, az lehet, hogy másnak rút és fordítva.

Az élet számos területén egyáltalán nem fontos, hogy ugyanazon a véleményen legyünk, mint mások, vagy mások ugyanazt vallják, mint mi.

Természetesen akadnak egyetemes emberi szabályok és értékek, amelyek alappillérei a társadalomnak - pl. ne ölj, ne lopj stb. -, de léteznek olyanok is, amelyek például kultúráként, országonként, vallásonként változnak. Sok olyen érthetetlen és elfogadhatatlan dolog van a világban amely totálisan felháborít és nem tudom tolerálni, ám mégis a legtöbb napi vita nem ezekből a kardinális kérdésekből fakad – nem az igazán lényeges, emberi értékrendet, méltóságot és magát az életet érintő dolgokból -, hanem piszlicsáré ügyekből vagy olyanokból, amelyekhez nincs is semmi közünk, mi mégis bele akarjuk ártani magunkat.

Miért hiányzik belőlünk a tolerancia?

Az egyik legjobb példa erre az anyaság. Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogy a nők nagy része miért érzi azt, hogy ő egyedül minden titkok tudója a gyerekek gondozásával vagy neveléssel kapcsolatba és mindenki más alávaló bestia, aki csak azért szült, hogy megnyomorítsa a saját gyermeke életét. Ahelyett, hogy ez a közösség támogatná egymást, inkább közelharcba kezdenek a mamik, ha felmerül bármilyen kérdés az anyasággal kapcsolatban.
Császárral szültél? Lusta vagy! Természetesen szültél? Ősanya vagy! Fájdalomcsillapítóval szültél? Gyenge vagy! Szoptatsz két évig? Bolond vagy! Tápszert adsz? Tájékozatlan vagy! Cumi, pelenka, altatás, hozzátáplálás, bilire szoktatás és még hosszan sorolhatnám, mi mindenen tudnak vérremenően vitázni az anyukák.

Forrás: Shutterstock

De ugyanilyen vitaindító a smink, a szülés utáni alak visszanyerése, a házasság kérdése, az ünnepek megtartása, de igazából bármi. És itt most

nem arra akarok buzdítani senkit, hogy ne álljon ki a saját véleménye mellett,

csupán arra, hogy a tolerancia, a másik véleményének tiszteletben tartása olyan ritka, mint a fehér holló. Miért gondoljuk azt, hogy a mi véleményünk értékesebb, előrébbvaló, mint a másiké? Miért nem látjuk be, hogy ahogyan nekünk is szívünk joga gondolni valamit, úgy a másik is nyugodtan gondolhatja ennek az ellenkezőjét. És ettől még

nem kell keresztes hadjáratot indítani ellene és tűzzel-vassal meggyőzni arról, hogy az ő álláspontja teljesen hibás, ellenben a mienk, na az az egyetlen igaz út az üdvözüléshez.


Biztosan lesznek továbbra is olyan dolgok, amelyeken kiakadok majd, amelyek olyan távol állnak tőlem, hogy képtelen leszek befogadni már azt is, hogy valaki így gondolja. Ám arra az elhatározásra jutottam, hogy

mielőtt beleállnék egy vitába, mérlegelem, érdemes-e erre az adott téma.

Érdemes-e a másikat a földbe döngölni azért, mert ő másképp látja, másképp éli meg az adott helyzetet. Mást szeret, mást tart szépnek, okosnak, jónak. Másképpen éli az életét. Hiszen pont ez adja a világ sokszínűségét, hogy nem vagyunk ugyanolyanok se kívül, se belül.
Igyekezzünk ezt szem előtt tartani, s ha mi befogadóbbá válunk, talán velünk szemben sem lesz olyan kritikus a világ. Mert higgyük el, nekünk is vannak olyan nézeteink, tulajdonságaink, amelyek miatt mások bátran kritizálhatnának minket.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.