házasság új életet kezdeni válás Törőcsik Edit egyedül nélküled
Tudtam, hogy egyszer eljön a nap. Akkor is, ha nem vártam. Hát, ezt nem vártam... Amikor először lesz rutin a másik, amikor először nem érdekel, hogy mit mond neked.

Amikor először nem csókolóztok, amikor először nem hallgatod meg a véleményét, amikor először magadat helyezed előtérbe. De nem úgy, egészségesen, hanem úgy, mintha az a másik ember ott sem lenne. Nem lenne a feleséged, nem lenne a gyerekeid anyja, nem lenne a szerelmed, nem lenne a barátod, nem lenne a szövetségesed, nem lenne a társad. Mintha nem is lenne.

Na, így kezdődik, aztán az lesz a vége, ami ma történik velem. Jönnek a feleségem testvérei, hogy segítsenek neki pakolni. Szétválogatva a tizennyolc éve összefolyó életeket, emlékeket, cuccokat. Már korán reggel megérkeztek a rokonok meg a bútorszállítók, ott tébláboltam körülöttük, hogy ki kér kávét, próbáltam együttműködőnek látszani.

Közben készültek a gyerekek, megígértem, hogy ma én viszek mindenkit az iskolába. Ők már egy hete dobozolnak, a játékokat, az emlékeket, ruhákat, bár úgy egyeztünk meg, hogy heti váltásban lesznek. Egyik vasárnap este hattól a következő hét vasárnap estig nálam, a másik héten pedig a feleségemnél.Nem akarom, hogy nagy legyen a változás.

Milyen hülye mondat, hiszen csak az lehet! El kell költözniük innen, ahol felnőttek. "Azért hagyjatok itt is pár játékot" - mondom, de inkább nem szólok még egyszer, majd megvesszük együtt, újra. "Akkor hány karácsonyunk lesz?" - kérdezi a legkisebb. Hát, nem is tudom pontosan. Az egyezség szerint idén szenteste velem lesznek, 25-én délután mennek az anyukájukhoz. Aztán visszajönnek, mert a szilvesztert nem velem töltik, és a következő évben pedig cserélünk. Szóval, kettő biztosan lesz.

Lehetne egy közös is, hogy együtt ünnepeljünk, mint régen. De ne úgy, mint tavaly, mikor mindenen összevesztünk: az ajándékokon, a fán, a menün. Idegesek voltunk, egyikünknek sem volt már kedve eljátszani a boldog családot, már a gyerekek kedvéért sem, hát olyan is lett.

Inkább vendégeket hívtunk, én az én szüleimet, ő meg az övéit, hogy legalább egy kicsit oldódjon a fagyos hangulat. Emlékszem, azt kívántam, bárcsak ne lenne itt. Szerintem ő is ezt szerette volna. De azt nem gondoltam végig, hogy ha elmegy, akkor a gyerekek is mennek. Vagyis minden megváltozik.

Forrás: Shutterstock

Még daráltuk a közös életet pár napig, aztán szilveszter éjjel, amikor már aludtak a gyerekek, mondtam, hogy ne haragudjon, de én ezt már nem bírom. Hagyjuk ezt "a gyerekek miatt maradjunk együtt" maszlagot, ő is máshol és mással szeretne lenni, és én is. Azt válaszolta, hogy ő sem így akart nekivágni 2020-nak, de jó, hogy kimondtam végre.

Papírt-tollat hozott, és elkezdtük. Osztottunk, szoroztunk, terveztünk, mint régen, amikor belevágtunk a család projektbe. Most ugyanez ment, csak a válásba vágtunk bele.

Még nevettünk is kínunkban. Míg mások buliznak, mi a gyermekelhelyezés, vagyonmegosztás, felügyeleti jog, láthatás, gyerektartás szavakat pörgettük. Megvolt köztünk az összhang - jaj, úgy hiányzott! -, de fura, hogy pont most, a végén. "Ez nem a vége" - mondta a feleségem. Most kezdődik csak igazán az a rész, ahol erre lesz szükség! Az összhangra.

Elindultam az iskolába a gyerekekkel. Szakadó eső, rosszkedvű reggel, a gyerekek felpörögve, mert már az új lakásba mennek majd haza. "Haza", ragadt az agyamba a szó. Hát már nem ez a ház, a mi házunk a haza? Ahogy indultunk a kocsival, a visszapillantóba nézve láttam, hogy dobálják fel a teherautóra a dobozokat, a szőnyegeket, a bútorokat, az életemet. Sajnáltam magam ezerrel. Nincs a teremtésben vesztes, csak én, jutott eszembe, és még a szememet is elöntötte a könny.

Nem nagyon akartam hazajönni. Nagyon fontos volt ma sokáig maradni. Minél tovább, hadd legyen rövidebb ez az első, család nélküli este. Igen, igen, mindketten akartuk, meg a vég az valami újnak a kezdete is, de amikor megálltam a kocsival a sötét ház előtt, nem akartam bemenni. Csak ültem, ültem az autóban, és vártam.

Hátha nem is történt meg a mai nap, és mindannyian bent vannak, elbújtak, és amikor belépek, meg kell keresnem őket. Csigalassan álltam be a garázsba, szálltam ki az autóból és nyitottam be. Tudtam, mi vár. A sötét, üres ház.

Hát, ilyen az új életem kezdete.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.