szabadság apa család Juhász Béla feláldozás szeretet áldozat
Annyira fáradtnak éreztem magam, hogy ha nem ittam volna meg a délutáni dupla kávémat, koppant volna fejem az asztalon. A munkatársaim már rég hazamentek, én még mindig az irodában ültem. Olvastam a rég várt e-mailt.

Mehetek, átvesznek, de válaszolnom kell minél hamarabb - vastag betűvel kiemelve az utolsó pár szó. Döntsek. Másból sem állt az életem, csak döntésekből.Zoli is csak válaszért nyaggatott. Alig múltam huszonöt, de már színeztem a hajam az ősz hajszálak miatt.

Kései gyerek vagyok. A bátyám és a nővérem nem sokat foglalkoztak velem. Szerettek, legalábbis azt hittem. A generációs különbségre fogtam, hogy alig találjuk a közös hangot. Elköltöztek, élték a saját életüket, a szüleinket rám hagyták. Minden jól alakult, míg apa beteg nem lett.

Alzheimer-kórt diagnosztizáltak nála. Egy ideig még küzdött, de aztán a gyógyszerek sem segítettek. Hullámzott az állapota. Egyik percben még megismert, a másikban már rendőrért kiabált, és betörőnek hitt minket anyával.

A csodálatos édesanyám szép lassan felőrlődött. Nem akarta apát otthonba adni, szerette, de ez a ragaszkodás inkább béklyó volt, mint áldás. Én alig tudtam elvégezni a főiskolát, míg a testvéreim állandóan az egyetemi végzetségükkel, a menő állásukkal hencegtek. Arról viszont hallani sem akartak, hogy magukhoz vegyék a szüleinket. Egy látogatásuk során aztán kifakadtam:

- Élni akarok! A ti apátok is, nem csak az enyém!

Nem tettem zsebre, amit kaptam. Részletesen felsorolták a hibáimat, majd azzal álltak elő, hogy lemondanak a szülői házról, csak viseljem tovább gondját apának. Meg sem fordult a fejemben, hogy osztozkodjunk, hiszen még éltek a szüleink. Anya még rápakolt egy lapáttal.

- Zoli miatt van az egész, igaz?

Nem tagadtam, örülök, hogy végre nekem is lett egy komoly udvarlóm. Ő tudta, mi vár otthon, megértett - de azzal is tisztában voltam, hogy nem vár rám örökké. Megoldást akartam, és fogalmam sem volt, mit válaszoljak a testvéreimnek. Nem is bírtam tovább az asztalnál ülni, inkább bevittem az ebédet apának.

Forrás: Shutterstock

Mindig locsogott evés közben, mint egy gyerek, de most csendben nyelte az ételt, amit a szájába kanalaztam. Majd megszólalt, úgy, mint egészséges korában:

- El akarsz menni? Szeretnél normális életet élni? - Elöntötte a könny a szememet. - Menj nyugodtan! Fiatal vagy és szép, élned kell! Mindig az én kislányom leszel, és büszke leszek rád. Te vagy a legszebb ajándékom, nem tudok rád haragudni.

Olvastam, hogy az ilyen betegeknek lehetnek tiszta pillanataik, de apámnál már évek óta alig akadt, ráadásul nem ilyen hosszan. Szólni akartam, de az ujjával a szájába bökött, hogy még éhes. Eltűnt, már nem volt ott.

Ezután felhívtam Zolit, és válaszoltam az e-mailre. Pár héttel később eljöttem otthonról, és új életet kezdtünk. A viharos elválás ellenére is szerettem volna meglátogatni őket, de már nem volt hova visszamennem. A testvéreim eladták a házat, apát otthonba tették, anya pedig a nővéremnél lakott. Apa haláláról is csak a temetés után szólt a sógorom.

Benne legalább volt annyi tisztesség, hogy felhívott. Nem akartam elárulni, így anyával beszéltem, aki elkotyogta, hogy nem szerettek volna ezzel "zavarni". Annyira mérges voltam, hogy rácsaptam a telefont.

A házunkat egy nyugdíjas pár vette meg, az unokáikkal játszottak az udvaron, mikor elhajtottunk előttük. Nagyon fáj, hogy ezt nem élhettük át apával. Ám amikor kimegyek a sírjához, nem gyötör bűntudat, csak szomorúság. Nem hagyott rám vagyont, lakást, de valami mást igen, amivel nyugodtan kezdhettem új életet: a lelkiismeretem szabadságát. Nekem ez többet ér annál, mint amit a testvéreim kaptak.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.