szex kibeszélő magazin Balogh Orsolya érzelem házasság
Az a szent meggyőződésem: akkor a legjobb a szex, ha szerelem is társul hozzá. Szerintem az érzelmeknek köszönhetően válhat igazán meghitté, különlegessé az együttlét.

Sokkal intenzívebb, gyönyörteljesebb a szeretkezés valaki olyannal, akinek nemcsak a testét, hanem a lelkét is csodálom. Amikor csak hús a hússal találkozik, az önmagában véve még nem ígér gyönyört, legalábbis nem mindegyik nő számára.

De ha olyanok között történik, akik szeretik egymást, akkor ott van hajlandóság, nyitottság az örömszerzésre. A futó kalandok inkább az önzésről, az egyéni vágy gyors kielégítéséről szólnak.

Kétségkívül meglehet a varázsa az egyéjszakás kalandnak egy idegennel vagy ismerőssel. Lehet belőle életünk egyik legszebb emléke, megtapasztalhatjuk a mennyországot - vagy akár poklot is. Ám ha a partnerünkről van szó, nem kell zsákbamacskától tartani. Kivéve persze, ha valakit éppen ez izgat fel, mint az orosz rulett kedvelőit.

Szerintem az ember sokkal jobban el meri engedni magát olyan valaki mellett, akit ismer és van hozzá bizalma. Előtte nem szégyellem, nem játszom meg magam. Erre persze lehetne azt válaszolni, hogy épp ez a szép a futó viszonyban: többé nem kell találkozni a másikkal. Csakhogy a szerelem ad egyfajta biztosítékot. A kezdeti szerelem alapból megszépíti a másik felet, később pedig a biztonság érzése és a korábbi kellemes tapasztalatok adhatják a csodás szexélményt.

Beth Montemurro szociológus professzor kutatásaiból is az derült ki, hogy a szerelem érzése a legtöbb nőnél nélkülözhetetlen a szexhez. 95 heteroszexuális nővel - 20 és 68 év közöttiekkel - készített interjút a témában.

Interjúalanyai szerint, ha van szerelem a szexnél, akkor az együttlétek kielégítőbbek, mert az érzelmi közelség fokozza az élvezetet. Ráadásul a szerelmes nők szívesebben kísérleteznek az ágyban, és éppen azért, mert ismerik a párjukat. Megbíznak benne, ezért összességében nézve sokkal felszabadultabbak.

Forrás: Shutterstock

Ez a kutatás arra is rávilágít: bár az elmúlt évszázadban a nők több eredményt is kiharcoltak maguknak az egyenjogúság terén, még mindig azt tartják a legelfogadhatóbbnak, ha tartós kapcsolatban élnek nemi életet.

Én személy szerint baromira unom, hogy a hollywoodi filmek meg a média azt sugallják: az egyéjszakás kalandok lehetnek életünk legfenségesebb élményei. Vagy az, ha "összejárunk" egy baráttal vagy kollégával hetente párszor minden kötöttség nélkül. Mert ezzel azt éreztetik: a házasság a szex halála.

Hazugság! A házasságon belül is él még a tűz, a szenvedély, az újdonság varázsa. Egyáltalán nem válik rutinossá a házasélet. Csak tenni kell érte, és ehhez nem kellenek nagy dolgok. Egy kis odafigyelés, törődés kell, és a nemi életünk meghálálja. Sokkal izgalmasabb, forróbb lehet, mint egy laza kapcsolatban.

A szerelem a plusz, a csipet só a szexben, ami megfűszerezi és ízt ad neki. Ha szeretem a partneremet, nemcsak a testét, de a lelkét is kívánom. A szex során nemcsak testi, hanem lelki kötelék is létrejön. Nem elég a porhüvelyünket simogatni, a belső lényünket is kell. Ettől sokkal teljesebb, gazdagabb lesz az élmény.

Létrejöhet a lelki orgazmus csodája, amikor a szerelemmel teli szex nemcsak a test, hanem a lélek kielégülését is megadja. Míg a fizikai orgazmus szertefoszlik néhány pillanat után, addig a léleké napokkal később is érezhető marad.

Ez ad okot arra, hogy az ember mosolyogjon, pozitívan gondolkodjon, jól érezze magát testben és lélekben egyaránt. Nem marad hiányérzete az együttlét után. Megkapott mindent, amire vágyott, amire valóban szüksége van. Mert szerintem az ember olyan lény, aki testi gyönyör mellett lelkire is vágyik. Egy szerelemben bővelkedő kapcsolatban pedig a komplett csomagot megkapja.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.