biztonság odafigyelés Balogh Orsolya érzelem érzések
Íme, egy tétel, ami mindannyiunknak egyértelmű: egy nőnek alapvető fontossággal bír az érzelmi biztonság. Sokaknak ez a leghőbb vágyuk - ezt keresik a partnerükben, ettől lesznek boldogok és békések. Igen, ez tényleg így van. Nő vagyok, szóval tudom.

De a kutya mindenit, a férfiaknak is ugyanolyan fontos az érzelmi biztonság megélése! Csak kicsit rugaszkodjunk már el azoktól a sztereotípiáktól, hogy a férfiak csak szexet akarnak, hogy hamar túl vannak szakításon, hogy nincs szívük, és érzelmileg éretlenek! Napestig lehetne sorolni a negatív előítéleteinket, amiknek a nagyja szemét.

Ugyanis a férfiaknak igenis van szívük, ugyanolyan érző lelkek, és ugyanúgy megrázza őket egy szakítás. Nem felejtik el egykönnyen az exet, és bizony a sérelmeiket sem. Ahogy mi, ugyanúgy ők is vonszolják magukkal az érzelmi poggyászukat, benne a múlt szellemeivel és terheivel.

Legfeljebb a hátuk mögé rejtik, és úgy tesznek, mintha nem lenne - mert szégyellik. Elvégre egész gyerekkorukban azt tanították nekik, hogy legyenek erősek és ne picsogjanak. Ennek aztán az lett a következménye, hogy a többségük Titanicot süllyesztő jéghegynek akar mutatkozni.

Egy szó, mint száz: rengeteg a sérült férfi. És nemcsak azért, mert korábban megcsalták vagy átverték őket, hanem mert sokuk önbizalomhiánnyal küzd. Nem érzik magukat elég intelligensnek, szexinek, jóképűnek, sikeresnek, és még annyi minden másnak, amiről úgy gondolják, hogy elvárás tárgyát képezik. Ugyanis a net tele van azzal, mi mindenre vágyik a nő. Nem csoda, ha sok pasi az esélytelenek nyugalmával adja fel a párkeresést. Hogy a francba vehetnék fel a kesztyűt az álompasival, aki a hollywoodi filmekben meg a regényekben parádézik?

Forrás: Shutterstock

Hosszan ecsetelhetnénk, hogy mindez kinek a hibája - a nőké, a közösségi médiáé vagy a pocsék gyerekkoré. De most nem felelősöket keresek. Hanem azt a nyilvánvaló tényt próbálom fejtegetni, hogy nemcsak a hölgyeknek fontos az érzelmi biztonság, hanem a férfiaknak is. Ez pedig azt jelenti, hogy nem ülhetünk tétlenül a karosszékben azt várva, hogy a férfi egyedül rakja le a bizalom várának tégláit. Nekünk is be kell szállni a melóba.

A férfinak is tudnia kell, hogy szeretik, megbecsülik, tisztelik. A férfi is szeretné magát biztonságban érezni és tudni, hogy szíve hölgye hosszú távon tervez vele. Nem akar álmatlanul hánykolódni éjszaka, mert bizonytalan abban, hogy meddig tart a szerelem. Hihetetlen, hogy ők is kételkednek magukban? Pedig aggódnak azért, hogy elég jók-e az ágyban, vagy hogy sikerül-e boldoggá tenni a kedvesüket.

Nagyon is dolgozik bennük a megfelelési vágy, és szeretnék, ha a párjuk elégedett lenne velük. Ezért pedig keményen megdolgoznak. Nagyon igyekszenek a nő kedvében járni, de gyakran észre sem veszik az erőfeszítéseiket, mindegy, mekkorák is azok. A férfi olykor a maga nyelvezetén, de igyekszik kifejezni szerelmét.

Óriási baklövés lenne azt hinni, hogy nekik nem fontosak az érzelmek. Arra vágynak, hogy a nő szeretetében, figyelmében, biztos jövőt ígérő karjai között kicsit megpihenhessenek. Ők is akkor tudják békében élni a napjaikat, ha tudják: a partnerük biztos pont az életükben. Higyjétek el, baromira vágynak erre, még ha nem is mondják! De igazából nem is kellene mondaniuk, mert az érzelmi biztonság mindenkinek jár.

Lehet, hogy olykor nehezen nyílnak meg, de képesek rá. Ha pedig egyszer sikerül, tárt karokkal kell fogadni a szívüket, az érzelmi biztonság selyemköpenyével betakarni és óvni. Mert a legnagyobb kincs, amit kaphatunk egy férfitól, az a szíve.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.