gyerek apa család felnőtt Balogh Orsolya szeretet kötelék
Már nem vagyok a pici lányod, és nem tudsz a nyakadba venni. Már nem téged hívlak, amikor rosszat álmodtam, hogy űzd el a sötét fellegeket a fejem felől. Elmúltak azok az idők, amikor esténként meséltél nekem, vagy be kellett jönnöd az iskolába megvédeni.

Igen, apa, már felnőttem, és rég elváltak útjaink. Megházasodtam, de ettől még a te szereped nem ért véget. Szükségem van az apámra.

Minden nőnek szüksége van az apukájára. Mi sem természetesebb ennél, hiszen ő az első férfi az életükben. Ez a kapcsolat akarva-akaratlanul is meghatározza a férfiakról alkotott véleményüket és a velük való viszonyaikat.

Azzal pedig csak kevés apuka van tisztában, hogy mekkora hatalom van a kezükben. Tudniillik, nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy később a lányaik milyen szerelmi kapcsolatokat alakítanak ki.

Ez nem hárítás, ez tény. A gyerekkori minták erőteljesen jelen vannak a felnőtt viszonyokban is. És ahogy egy anyának, úgy a családfőnek is megadatik, hogy terelgesse a csemetéjét a fészek elhagyása után is. Számomra fura a gondolat, miszerint az apa szerepe véget ér, amint a lánya kirepül. Persze, rossz kapcsolat esetén, érthető, ha egyesek valóban vágynak az elszakadásra.

De különben nem árt tudni: a szülői szerep nem olyan, mint a mosás. Ez soha nem jár le. Egy anya és egy apa mindig felelős marad a gyermekért. Meglehet, nem jog szerint, ám ettől függetlenül nagy szerepük van abban, milyen ember lesz a gyerekükből és miként alakul a sorsa. Ott legalábbis mindenképpen, ahol ép a szülő-gyermek kapcsolat.

Teljesen rendben van, hogy idővel a kislány felnő, majd elköltözik, világot lát, tapasztalatokat szerez és dolgozni kezd. Egy napon pedig beállít a vőlegényével, aki ideális esetben a férje lesz. Ő lesz a második igazi férfi a nő életében. Vajon ez azt jelenti, hogy az apukának ideje elhagynia a színpadot? Felakaszthatja a szögre a kalapját és nyugdíjba mehet? Egyáltalán nem.

Forrás: Shutterstock

Amikor egy kislány megszületik, és a férfiból apa lesz, az gyökeres változást jelent az életében: bármi áron meg kell védenie a lányát. Önjelölt lovag lesz belőle, vagy ha úgy tetszik, a sors üti azzá.

Egy gyereknek nemcsak a testét kell óvni, hanem a lelkét is. Ezért idővel szellemi táplálékkal, atyai bölcsességekkel is el kell látnia porontyát. Azonban a legjobb, amit tehet, ha egyszerűen példát mutat. A legalapvetőbb tanítása az, ahogy a feleségével bánik. Nem egyedül anyánktól lessük el, hogyan váljunk nővé. Édesapánk is segít kialakítani ezt a képet.

Később már konkrét tanácsokat is nyújt. Például, hogy nyugodtan védje meg magát az iskolában, ha bántják. De az is jó, ha tudja: néha a fiúk azért húzzák meg a haját, mert így fejezik ki tetszésüket. Egy jó apa segít lefordítani, értelmezni a fiúk nyelvezetét, és egyúttal csepegtet is abból, hogyan lehet velük kommunikálni. Ha pedig igazán nyitott és őszinte a kapcsolatuk, akkor később a szerelmi ügyek is megtárgyalásra kerülhetnek.

Egy apuka segíthet kivédeni azt, hogy a lánya azt higgye, minden férfi szemét és disznó. Segíthet megérteni, hogy egy kapcsolatban hol siklanak el a dolgok. Folyamatos terelgetésnek köszönhetően eljuttatja lányát az oltárig. Ám a tanítások azután sem érnek véget. Hogy is érhetnének, amikor egy teljesen másik életforma veszi kezdetét? És persze, már nem apuci lesz az egyetlen férfi az életünkben, azonban a bensőséges kötelék nem párolog el.

Innentől kezdve már a férj feladata a test és a lélek védelmezése. Ám ez nem jelenti azt, hogy apácska néha ne emelkedhetne fel a fotelből és ne segíthetne. Elvégre az idő és a tapasztalat csak bölcsebbé teszi ősz fejét. A házasság nagy falat, és egy apának van benne gyakorlata. Tudja, milyen helyzetben van a lánya, akire új leckék és kihívások várnak. Egy jó atyai tanács pedig kincset ér.

Még több olvasnivalóra vágysz?
Megértjük, és segítünk is neked. Ha idáig eljutottál, biztos Pechál Péter írói oldala is tetszene, ahol rengeteg hasonló téma vár rád.Fotó: Szabó Gábor

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.