kutya válás árulás férj hűség Törőcsik Edit boldogság
Amikor a férjem kitalálta, hogy legyen kutyánk, kiakadtam. Tudtam, hogy ez is az én dolgom lesz. A háztartás, a gyerek és a kert mellett. Persze, amit lehetett, azt együtt csináltuk, de a kert ritkán fért bele az idejébe.

Azért próbálkozott. Egyszer papíron levezettem neki - a számok nem hazudnak -, hogy olcsóbb megvenni a piacon a paradicsomot, mint a palántát, és utána még dolgozni vele. De akkor is imádta nevelgetni, kapálni, locsolni a kis háztájit. Annyira, hogy képes volt késő este fejlámpával dolgozni, pedig nyáron sokáig van világos. Szerinte a saját zöldség minden munkát megér.

Nyaralni sem jártunk. Amikor szabadságon volt, akkor is a kert, a veteményes és a ház körüli feladatok töltötték ki az idejét. Úgy szerette, ha ott voltunk körülötte. A kislány olvashatott a kertben, nekem gazolni kellett.

Mondjuk, soha nem mondta, hogy Évikém, te ezt és ezt csináld, de tudtam, hogy ezt szeretné. Amikor meguntam a gazolást, bementem a házba, akadt ott is feladat bőven. Nem pihentünk soha. Munka, gyerek, kert. Munka, gyerek, kert... És most kitalálta a kutyát!

- Mi lesz a kerttel? És ha tönkreteszi a kutya? - kérdeztem. Tudtam, hogy ez érzékeny pontja.

- Elhordjuk kutyaiskolába, ott megtanítják neki, hogy ne tegye tönkre - válaszolta. Én meg nem tudtam megszólalni. Elhordjuk? Eddig nem mentünk sehova, ezt a dögöt meg már most befizetjük mindenféle helyre?

- És a szart ki szedi össze utána? - tettem fel a legfontosabb kérdést. - Mert én aztán nem! Te sokáig dolgozol, azt meg minden nap össze kell szedni, különben szólnak a szomszédok a szag miatt. Szóval?!

Végül a kislányom nyerte meg a feladatot, de őt nem zavarta, annyira várta a kutyát. Jó hírű alomból vettük, a lányom lett a tulajdonos, a kutyaiskolát is komolyan vette. Az apjával mentek szombatonként, én meg végre egy kicsit feladat nélkül maradhattam. Ülni a kanapén, ülni a teraszon, ülni a kertben... ilyeneket nem volt szokás csinálni nálunk. Ezt a kutyának köszönhettem, de tartottam tőle a távolságot. Nem én voltam a gazdája.

Forrás: Shutterstock

Amikor a lányomat felvették az egyetemre és beköltözött a kollégiumba, büszke voltam rá, hogy ilyen okos és tanul. Így fel sem tűnt, hogy esténként már én szedem a kutyaürüléket, én adok az állatnak tiszta vizet, én etetem. Közben a férjem csoportvezető lett, és egyre később járt haza. A kerttel is kevesebbet törődött. Füvet nyírt és metszette a fákat, de már nem tett fejlámpát, hogy sötétben is dolgozhasson.

Aztán egyre többször lett hétvégi programja a csapatépítések miatt. A lányom csak havonta egyszer jött haza, így sokszor ketten maradtunk, a kutya és én. Korábban csak az előszobába engedtük be éjszakára, de mikor nem volt otthon a férjem, esténként féltem. Inkább behívtam a hálóba az állatot, feküdjön csak ott, közel hozzám. Aztán már az ágy végébe is felengedtem. Jó volt vele aludni, biztonságot adott.

Egy nap a férjem elment. Azt mondta, nem tehet róla, mást szeret. De ha nem bánnám, lakhatnánk itt együtt négyesben - mármint ő meg a nője, én, és persze a kutya. Mert ő nem akar engem elűzni, de nagyon kell a kertje, nem bírja nélküle. Elzavartam a francba.

Ketten maradtunk: a négylábú és én. Együtt csináltunk mindent. Még bevásárolni is elvittem, esténként sétáltunk, és jókat beszélgettem vele. Jó volt hallani a szuszogását az ágy végében. De túl nagy volt nekem a ház, így váláskor vettem egy lakást. A vizslámat nem tudtam vinni a harmadikra. Én dolgozom, ő meg egész nap be lenne zárva a lakásba. A szívem szakadt meg, amikor költöztem.

Azt gondoltam, ezentúl nem fogom látni, csak amikor a lányom hazajön és elhozza hozzám. De legalább megmarad neki a kert és a régi gazdája is előkerült - a volt férjem ugyanis az új nőjével hazaköltözött a házba. Így volt a legjobb, de hiányzott a vizslám.

Néha elkanyarodtam a régi házunk felé, hogy legalább egy pillantást vethessek rá. Még a fotóját is kiraktam az elhunyt szüleim képe mellé, annyira szenvedtem. Aztán egy nap megjelent a munkahelyemen. Nyitva szoktuk hagyni az épület ajtaját, hogy szellőztessünk, így senki nem vette észre, hogy beosont. Egyszer csak felnéztem, mert magamon éreztem a tekintetét... Kiszökött a kertből és eljött meglátogatni, én pedig sírva öleltem magamhoz. Csak ő maradt meg a családomból.

Még többet szeretnél belőlünk?
Gyere és iratkozz fel a kiBESZÉLŐK youtube csatornára! Izgalmas témák, aktualitások, vélemények és szórakozás egy helyen. ;)Forrás: She.hu

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.