Hiába pereled el a vagyonát, az nem gyógyítja a válás fájdalmát!

per válás pénz férj vagyon boldogtalanság boldogság fájdalom
Boldogabb leszel válás után, ha elpereled az összes vagyonát? Na, ez az a téma, amitől a hajam égnek áll. Lehet azért, mert nem vagyok szerelmes a pénzbe, vagy egyszerűen nem a bankjegyekben látom a problémák megoldását.

Kivagyok az olyan feleségektől, akik épp válnak, és nyáladzó tekintettel, nyolc karjukkal és tapadókorongokkal szorongatják a férjeiket. Méghozzá addig, amíg ki nem préselnek minden forintot, dollárt, eurót belőlük. Hát tényleg ettől érzik majd magukat jobban a válás után?

Jeff Bezos, az Amazon alapítója, tavaly majdnem elvesztette a világ leggazdagabb emberének a címét. Felesége a válást követően Jeff vagyonának jelentős részét, azaz 38 milliárd dollárt szerzett meg. De legalább jótékony célokra fordította egy részét. Steven Spielberg zsebéből 100 millió röppent ki az első váláskor, és még hosszan lehetne sorolni a listát.

Amikor felmerül a kérdés, mi a jó a házasságban, én azt mondom: az érzelmi biztonság. Mások inkább azt: az anyagi biztonság. Hogy van, aki gondoskodik rólam. Persze! Ha beüt a krach, jó, ha van kire támaszkodni - tudom én. De egyesek inkább érdekházasságot kötnek, mint boldog házasságot. Csak képtelen vagyok megérteni azokat a feleségeket, akikből a válás során előbújik a pénzéhes szörny. Mondanám, hogy ez előfordul a férjekkel is, de az ilyen esetekről kevesebbet hallani.

Amikor egy pár elválik, mert a feleséget megcsalták, megbántották, megütötték, vagy egyszerűen csak kihűlt a házasságuk, azt gondolnám, hogy fáj a szívük, közel állnak a depresszióhoz és szenvednek. Mégiscsak éveket, évtizedeket készülnek a kukába dobni. Emlékeket és mindazt, amit az adott házasság, és amit még adhatott volna. Én ebben az esetben nem érezném azt, hogy a pénz lesz a hűsítő lóbalzsam a sajgó szívemre. Nem azért, mert milliárdosok vagyunk, hanem mert rohadtul nem tenne boldoggá a pénz, mindegy, milyen okból válnánk el.

De ezek szerint itt mutatkozik meg a különbség: mások fájdalmát vagy dühét nagyon is jól csillapítja a zöldhasú. Azt tudom leginkább elképzelni, hogy egyesek így akarnak bosszút állni. Megcsalták, megalázták, megbántották őket, hát kérik a vigaszdíjat. Már maga a pénz is jó tömítőanyag a lyukas szívre, hát még látni a férjet, aki teljesen vagy részben tönkremegy! De legalábbis szenved, mert hatalmas összegtől esett el. De az is lehet, hogy úgy érzik: jogukban áll vinni az összes pénzt.

Forrás: Shutterstock

Mindettől függetlenül minden nő - vagy éppen férfi - szíve joga elperelni a házastársa pénzét, értékeit, ingatlanjait. Ám mégis azt mondom: ne tedd! Úgy tűnhet, hogy így legalább megbűnhődik a partner, de nem feltétlenül fog tanulni az esetből.

Az ő szenvedése nem fog igazi boldogságot nyújtani. Ez csak illúzió. Igazából a pénz, a másik eltiprása nem fogja jóváírni a történteket. Talán elmész utazgatni, felfrissíted a ruhatáradat, megvehetsz bármit, kibulizhatod magadat. Ám ez csak sebtapasz a seben, amit valójában varrni kellene.

Akkor találhatod meg újra a boldogságodat, a békédet, akkor épülhet fel az önbecsülésed, ha meggyászolod a házasságodat. De nem úgy, hogy közben a földbe döngölöd a férjedet. Ne az ő romjaira építsd fel a váradat! Kérd, amennyi a tiéd volt, ami a gyerekeid eltartásához szükséges, de ne semmizd ki! Gondolj a gyerekeidre! Hazavágnád az apjuk életét?

Még akkor se tedd ezt, ha tényleg megérdemelné, mert olyat tett! Nem azért, mert ezzel rossz karmát csinálsz magadnak, hanem mert elveszíted az emberségedet. Nem vagy te gonosz. Legfeljebb sértett, sérült. De az viszont gonoszság, ha elperled az összes fityingjét, és földönfutó lesz. Ugyanis hazánkban ritkán maradnak tartalék milliói a férjnek.

A halálba kergeted, mert semmilyen más lehetősége nem marad. Sokan csinálják ezt. Valaha szeretted, jelentett neked valamit. Ne kívánd, hogy az életével fizessen a hibájáért! Légy fair, tisztességes, ha már neki nem sikerült, és lépj tovább! Az igazságszolgáltatást hagyd meg a bíráknak vagy Istennek, mivel egyáltalán nem biztos, hogy tisztán látod a helyzetet. A düh, a harag, de még a fájdalom is elvakíthat. Ha pedig egy szép napon kitisztul a látásod, sokként érhet a felismerés: mit tettél, és mi lett belőled.

Még többet szeretnél belőlünk?
Gyere és iratkozz fel a kiBESZÉLŐK youtube csatornára! Izgalmas témák, aktualitások, vélemények és szórakozás egy helyen. ;)Forrás: She.hu

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.