anyaság lista anya prioritás Partali Anita gyereknevelés
Vasárnap este 21:35. Azt gondolná az ember, hogy ilyenkor mindenki kipihenten várja a hét kezdetét. Csak lazán heverészünk a kanapén, miközben valami buta film zörög a tv-ben. Kipihentek vagyunk, hiszen a hétvége a pihenésről szól.

Aham... Tegye fel a kezét, akinek a feladatlistája ilyenkor már üres! És nem, most nem arra gondolok, hogy majd mi lesz az első teendőd a hétfői munkanapon. Hanem arra, hogy még ott libeg a képzeletbeli listán a kert locsolása, a kuka kivitele, a mosogatógépbe bepakolás, a szőrtelenítés, tusolás, hajmosás, a szárítóról a ruhák leszedése és elpakolása stb. Na, ilyenkor menekülök ki a teraszra egy körülbelül 1 perces énidőre, hogy vegyek néhány lélekzet friss levegőt.

Azért csak egy percre, mert a kutya jön a nyomomban, hozza az agyonrágott plüssét, hogy dobáljam neki. Még ennyi ideig sincs meg az az énidő, amit mindenkinek magára kellene szánni. Joggal kérdezheti bárki, hogy "És mit csináltál egész nap?" Nyilván nem ezeket.

Hiszen nyári nap volt, és a strandon lógattuk a lábunkat. Nem kellett a 30 fokos konyhában az 50 fokos tűzhely mellett húslevest főznöm, meg másodikat és desszertet - a strandon főztek helyettem. Bár, nem mintha ott lett volna énidőben részem, amikor csak heverészek a napon és olvasok valamit. Ott is állandó a készenlét, hiszen gyerekekkel vagyok, akiknek még az is eszükbe jutott, hogy a csónakház tetejére felmásszanak egy létrán és onnan ugráljanak a tóba. Utána jöttek, hogy éhesek, szomjasak, mennének "banánozni".

Néha irigykedve nézem a szingli lányokat, akik koktélokat iszogatnak és vihognak összevissza. Nekik tényleg az a legnagyobb problémájuk, hogy melyik izmos sármőrrel flörtöljenek, és milyen koktélt válasszanak az itallapról. Hogy most akkor olvassanak, ússzanak vagy kecsesen billegjenek a SUP-on az apró kis bikinijükben. És épphogy csak elmerengenék, hogy vajon régen is ennyi dolgunk volt, vagy ez csak a korral jár, amikor a gyerek máris jön, hogy ő most éppen tonicot szeretne inni.

Forrás: Shutterstock

A gyerekek rabolták el az időnket, vagy a háztartás, vagy hogy a munkahelyen is maximalistán dolgozunk? És nem felejtem el, hogy nők is vagyunk. És ebben a szerepben is elvárásokat támasztanak felénk, hol életünk párja, hol a társadalom. És miközben minden fronton megpróbálunk helytállni, elveszik az énidő, elveszünk benne mi is. Mi rontottuk el? Vagy a rohanó világ lenne a hibás? Hogy mindent azonnal akarunk mi is, mások is azonnal akarnak tőlünk mindent, és rohanunk egész nap?

A barátnőm két falat cézár saláta között kifejtette nekem az elméletét, hogy ő bizony már magát tette az első helyre a prioritási listán. Minden csak utána jön. A gyerekek, a párja, a háztartás és a munka is. Hogy elhatározta, hogy mindig azt csinálja, amihez kedve van, és amihez nincs, azzal nem foglalkozik.

Mondjuk, még csak 2 hete él így, de úgy tűnik, hogy működőképes a modell. Ő legalábbis kipihent, nem izgatja, hogy a gyerekek kb. 30 perce eltűntek, és azzal sem nyomasztja magát, hogy még egy adag koszos ruha vár mosásra otthon.

Közben pittyen egyet a céges cset, nem csak én vagyok online. Bár tartok tőle, hogy a 20-as éveit taposó pasi kollégám nem azért lépett be, mert már előre stresszel a holnapi napon. Valószínűleg inkább azért, mert az egész napos balatoni szörfözés után eszébe jutott, hogy pénteken elfelejtett egy határidős feladatot, aminek holnap reggel 8-ra kész kell lennie. Nem stresszeli túl, majd lesz, ami lesz. Egy biztos, hogy az ő prioritási listáján sem a munka van az első helyen.

Úgyhogy azt hiszem, megyek, és legalább 30 percig fogom áztatni magam a kádban óriási habfürdőben, gyertyafény mellett, és lehet, hogy egy könyvet is becsempészek magammal. Aztán, ha közben valaki éhes vagy szomjas lenne, esetleg nem találja a pizsamáját, megoldja magának, vagy megvár vele.

Partali Anita

Még többet szeretnél belőlünk?
Gyere és iratkozz fel a kiBESZÉLŐK youtube csatornára! Izgalmas témák, aktualitások, vélemények és szórakozás egy helyen. ;)Forrás: She.hu

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.