anyaság Gál Orsolya feleség házasság gyerekvállalás
A nehezen leszervezett csajos estét már szomjazva várta mind a négy barátnő. Ilyenkor összeültek, csacsogtak, nevettek, és kibeszélték az utolsó találkozás óta történt közérdekű eseményeket.

Anna, Mira és Edina felszabadultan kortyolták az italukat, egyedül Kitti feszengett, és folyton a telefonját nézegette. Csak Anna hosszas noszogatására volt hajlandó elárulni, mi nyomja a lelkét:

- Összevesztünk Kristóffal - nyögte ki.

A többi lány kerek szemekkel nézte. Kitti és Kristóf igazi álompár volt a többiek szemében. Lassan nyolc éve éltek együtt, és ha össze is szólalkoztak, semmi sem lehetett olyan komoly, hogy pár óra múlva ki ne békültek volna. Most viszont Kitti szemében könnyek gyülekeztek.

- Kristóf gyereket akar.

- És te nem akarsz? Ez tényleg baj. Miért nem tisztáztátok már előre? - okoskodott Anna, aki mindig jobban tudta, mit kell tenni.

- Dehogynem szeretnék. Nem erről van szó. És mielőtt megkérdezed: igen, vele szeretném azt a gyereket. De ez nem ilyen egyszerű - Kittiből úgy kellett minden szót kihúzni.

- Előbb feleség szeretnék lenni, és csak utána anya. Olyan nagy bűn ez? - kérdezte bizonytalanul.

Anna és Mira egymás szavába vágva sorolták az érveket, miért oltári nagy marhaság ehhez ragaszkodni.

- A házasság csak egy darab papír, szeretitek egymást anélkül is, a gyerek megszületik anélkül is, és fel is nevelitek, akár van papírotok, akár nincs - hadarta Anna. Ahogy a cigarettával hadonászott, megcsillant az ujján a karikagyűrű.

- Miért kellene összeházasodni? Ha egyszer elegetek lesz egymásból, nem egy papírfecni fog benneteket összetartani. Tudod te, mennyibe fáj egy válás? Meg az a sok nyűg, ami vele jár... Na, és az a rengeteg pénz, amit egy esküvőre elszór az ember... Hidd el, Kitti, nem kell ez neked - fintorgott rezignáltan Mira.

Forrás: Shutterstock

- Egyébként gondolj bele, nem terem minden sarkon olyan férfi, aki családot akar alapítani. Kapaszkodj bele, és örülj neki, hogy kifogtad! - Anna elnyomta a cigarettát és kért egy újabb kör italt.

A mindig józan Edina eddig összeráncolt szemöldökkel hallgatott, csak most szólalt meg:

- Kristóf elmondta neked, hogy miért nem akar elvenni? Azon vesztetek így össze? Magában a házasságban nem hisz, vagy a kapcsolatotokban? És ez a gyerek téma most csak valami hirtelen ötlet, vagy már korábban is beszéltetek róla?

- Azt soha nem mondta, hogy nem akar elvenni, igaz, soha nem is kérdeztem. Ez benne a durva - válaszolta Kitti.- Ha társaságban felmerült a téma, mindig azt mondta: persze, majd egyszer. Tudjátok, olyan furán mondta... Mint amikor a gyereknek azt mondod, hogy majd egyszer elviszed cirkuszba, csak hogy csendben maradjon végre, és ne nyaggasson tovább. Ugyanakkor, ha nyolc év alatt nem jutott el odáig, hogy megkérjen, akkor ezután mi változna meg? Nézzétek, én attól tartok, egyszerűen nem tart elég jónak ehhez. Nem tudom, hová tartunk így.

- Kitti, ugye nem azt akarod ezzel mondani, hogy nem beszéltetek erről egymással? Meg sem kérdezted, ő mit gondol valójában?

- Kutya legyek, Mira, ha megkérdezem! Ne kérjem meg mindjárt én a kezét? El sem mondtam neki, hogy én így szeretném. Ne azért vegyen el, mert én azt akarom! Egyszerűen ledöbbentem, amikor kibökte ezt a gyerek dolgot. Tudjátok, milyen Kristóf, olyan piszokul büszke az elképzeléseire, meg hogy azokból semmit sem enged. Én pedig mindegyikhez alkalmazkodtam. Amikor ő Kukutyin-alsóra akart költözni, én követtem. Aztán amikor állandóan dolgozott, és nem tudtunk együtt tölteni egy napot sem, végül azt is elfogadtam.

De nekem igenis fontos az, hogy hivatalosan kimondjam: őt választom, és mellette leszek jóban-rosszban. Ebből az egy dologból is én engedjek? Aztán az jutott eszembe, hogy az óra csak ketyeg. Nekem egyébként is nehéz lesz teherbe esni a betegségem miatt, és ha még sokáig várok, hogy elhatározza magát, akkor a végén anya sem lehetek majd. És mire mindezt végiggondoltam, simán csak sírva fakadtam. Lekaptam a tíz körméről, hogy hogy gondolta a gyereket pont most...

Azonnal szüljem is meg, vagy kapok kilenc hónapot? Ő meg persze nem értett semmit. Kiabáltunk egy jóízűt, majd elviharzott valahova. Én kibőgtem a lelkemet a vasalódeszka fölött, aztán idejöttem. Tuti azt gondolja, meg vagyok húzatva, vagy menstruálok. Most pedig fogalmam sincs, mit csináljak, vagy mit mondjak neki, mert ezt így biztosan nem adhatom elő...

A négy barátnőnek hajnalig tartott megvitatni a dolgot. A végére pedig az alaposan elázott Kitti Edina kanapéján ébredt. Sajgó homlokkal indult haza, és nem tudta, melyik nehezebb: a feje, a szíve, vagy Kristóffal megbeszélni, mit is éreznek tulajdonképpen.

Gál Orsolya

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.