párkapcsolat viselkedés kapcsolat Császár Zsanett szakítás rombolás
Szerelembe esni könnyű, de egy kapcsolatot életben tartani, ápolni, gondozni már annál nehezebb. Az őrült jó szex, a romantikus vacsorák és a közös utazások sajnos nem elegendők a boldogsághoz.

Van ugyanis valami, ami nagymértékben befolyásolja, hogy a kettőtök viszonya hosszú távon működőképes lesz, vagy sem. Ez pedig az, hogy hogyan viselkedtek egymással. Ha szeretnél sokáig együtt maradni a pároddal, akkor tudnod kell, mik azok a minták és szokások, amik tönkretehetik a szerelmeteket. Ezekből olvashatsz most néhányat.

1. Úgy beszélsz, mintha egyedülálló lennél.

Hiába élsz kapcsolatban, nem biztos, hogy tudatában vagy azoknak a hibás kommunikációs megnyilvánulásoknak, amelyekkel elijesztheted a partneredet. Elsőre talán meglepő lehet, de a kutatások szerint sokkal boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak azok a párok, akik a "mi" kifejezést használják az "én" helyett. Ennek ismeretében tehát, ha folyton egyes szám első személyben beszélsz a gondolataidról, a terveidről, akkor kettőtök románca nem lesz hosszú életű.

2. Főnökösdit játszol.

Sokan képtelenek elszakadni a munkahelyi szerepeiktől, és otthon is úgy viselkednek, mintha ők lennének a főnökök. Egy egészséges kapcsolatban nincs alá- és fölérendeltség, az eleve rossz kimenetelt vetít előre, ha bármelyik fél kiszolgáltatottnak érzi magát a másikkal szemben. Sokáig egyetlen ember sem viseli el a folytonos parancsolgatást és dirigálást, mert az nem szerelem, hanem börtön. A te párod is menekülőre fogja majd, ha azt észleli, hogy kontrollálni akarod minden lépését.

3. Kiszínezed a dolgokat azért, hogy érdekesebbnek tűnj.

Lehet, hogy csak az elismerés iránti vágy vezérel, amikor átalakítod a történéseket, helyzettől és céltól függően viccesebbé, vagy akár szomorúbbá. Sok esetben az önbizalomhiány áll az efféle viselkedés mögött, aminek a gyökereit a gyerekkorra, a rossz szülői mintákra lehet visszavezetni. Az ártatlannak tűnő füllentések, csúsztatások azonban hamar lelepleződnek, és a párod előbb vagy utóbb rájön arra, hogy becsapod. Ez pedig sokat árthat a kapcsolatnak.

Forrás: Shutterstock

4. A jó szexért dolgozni kell!

Az egyik legnagyobb hazugság, amivel az emberek meg vannak tévesztve, hogy nem gondolkodni kell a szexről, hanem csinálni. Ez nem igaz! Eleinte nyilván minden új és izgalmas, de a kezdeti szenvedély idővel alábbhagy, és átveszi a hatalmat a megszokás. Ha pedig gyerekeitek vannak, igazi kihívás alkalmat keríteni az összebújásra, ami tovább növeli a feszültséget. A kielégítő szexuális élet hihetetlenül fontos a kapcsolat minősége szempontjából, és nem működik magától, azt működtetni kell.

5. Feladod azt, aki vagy.

Fantasztikus érzés szerelmesnek lenni, ám a felfokozott állapot gyakran azzal is együtt jár, hogy nem látod reálisan önmagad. A megfelelési kényszer odáig fajulhat, hogy teljesen feladod a saját elveidet, lemondasz a saját igényeidről, és mindig a másik kedvében akarsz járni - ha akarja, ha nem. Ezzel az a gond, hogy egy idő után elfelejted, ki vagy TE valójában és mire van szükséged. Ha pedig elveszíted az egyéniségedet, elveszíted a boldogság lehetőségét is, hiszen senki nem akar önmaga kópiájával együtt élni.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.