öröklés vágyak tulajdonság Laczó Adrienn gyerek gyerekvállalás
A gyermekvállalás küszöbén állva, a családtagjaimat - beleértve a legújabbat: a férjemet - még jobban fürkészem és elemzem, hogy felkészülhessek arra, amit a gyerkőc produkál majd. Vagy legalábbis, hogy legyen rá magyarázatom - neki pedig kifogása. :)

Láttam nemrég egy olyan TV műsort, amiben elhagyott bőröndökre licitálnak a kellő kalandvággyal rendelkezők, aztán kinyitáskor vagy hopp, vagy kopp. Ez a "kire ütött ez a gyerek" dolog is ilyen lehet. Valahol a lelkem mélyén úgy hiszem, hogy nem 50%-ban a genetikától és 50%-ban a neveléstől meg a környezeti hatásoktól függ a végeredmény. Hanem 100%-ban attól, hogy aznap Fortuna kegyes, vagy kegyetlen hangulatban ébredt.

Oké, a domináns külső jegyekről született már egy-két Nobel-gyanús tanulmány (a göndör haj ilyen, a férjem pedig eredendően bongyor, jesssz), de a genetikusok fájón keveset foglalkoznak olyanokkal, mint hogy például alvajáró lesz-e a kiskrapek. És lelép-e 6 évesen az éjszaka közepén a panelból a plüssét szorongatva, vagy nem.

A példa természetesen fiktív - én 7 voltam az, és a takarómat vittem magammal. Egymásra mutogat a két szülőm, amikor valaki azt firtatja, hogy melyikük nevelésének köszönhetően lettem olyan, amilyen. Hogy hárítanak vagy dicsekednek, sosem tudtam eldönteni. De hogy örököltem vagy ellestem a hóbortjaimat és mániáimat, senki sem tudja, és ez pont ettől üdítő.

Titkos kívánságaim azért lennének azzal kapcsolatban, hogy mitől kímélném meg a gyermekemet, hogy mi maradjon ki a repertoárból. Például az "álomban artikulátlanul fecsegés" - bár amúgy ez tök vicces. Már ha az alvópartner túlteszi magát az első sokkon.

Vagy a kényszeres kapargatás, hajtekergetés, bármit piszkálgatás. Bár legalább levezetné a feszkót, és nem kezdene el machetével ámokfutni, amikor besokall. Aztán kimaradhatna a tervezést is tervezni kell dolog, vagy ez a seszínű szem. Bár ha kap egy gellert az édesapjától, még valami ütős is kisülhet belőle, és ha nem, akkor majd mással fog hódítani. Például azzal, hogy mindig van egy B terve.

Forrás: Shutterstock

A széles hátamat se örökölje. (Bár, ha jobban belegondolok, fát lehet vágni rajta...) És a kéznemügyességemet se, de ha mégis, más területen azért kárpótolja majd az élet az origamiképtelenségéért. A túlagyalást se. Bár, ha ő is trükkösen gyors észjárásként adja el a mit sem sejtőknek, akár még előnyt is kovácsolhat belőle. Nem bánnám, ha velem ellentétben ő nem lenne sértődékeny, viszont ha mégis, akkor legalább kétszer is megrágná a szavait, hogy ne bántson meg velük senkit. Mert tudja: hatalmuk és erejük van, amivel építeni és rombolni is lehet.

Az "elefántság", azaz a "soha nem felejtés" is egy ilyen tulajdonság. Bár, ha egyensúlyban tudja tartani a libikókát, és ugyanannyi jót jegyez meg, mint rosszat, inkább édes Dumbo lesz, semmint otromba ormányos. Ott van még a magányos farkasság, de annál meg a mély önismeretet a vigaszdíj.

Biztosan vegyesválogatott lesz, aki az édesapjától, a nagyszüleitől és egy-egy random felmenőtől is hoz és tanul majd jót is, rosszat is. Vajon überhatározott lesz, aki tud gyengéd is lenni - nem csak felszólításra? Pörgős, aki tudja értékelni a csendet is? Olyasvalaki, aki politizál, de békepárti? A jóég tudja! De ahogy így végiggondolom, még a végén azt a következtetést kell levonnom, hogy a fentiekkel mind túl lehet élni. A cél persze, csak simán "nagyon élni". És ha valamire, erre megtanítjuk majd.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.