álláskeresés magyarázat Lippai Flóra kifejezések szótár állásinterjú őszinteség
Megoszlanak a vélemények arról, hogy egy nap hányszor hazudunk - egyes kutatók szerint akár napi kétszázszor is, mások legfeljebb 10-re saccolnak. Abban viszont talán mindenki egyetért, hogy a hazugságok legkifinomultabb csúcsa az önéletrajz és az azt követő állásinterjú.

Persze a rutinosabb interjúra járók már ismerik a jól bejáratott köröket. A kezdőknek viszont nem ártana egy értelmező kéziszótár - ha valaki ezt később nagy kegyesen megírná, itt van hozzá néhány tipp.

Rugalmas munkaidő

Még csipás szemekkel nézed reggel hétkor, hogy a négyes-hatoson egy fura arc épp Krisztus királyunk következő eljövetelét magyarázza neked, de a főnököd már hív az agymenéseivel. A munkaidő nálatok ismeretlen fogalom - az olyan úri huncutságoktól, mint például a bioritmus, vegyél szépen érzékeny búcsút! Szombaton bent kell maradnod este nyolcig, hogy aztán vasárnap reggel hétkor újult erővel anyázzatok a többi szerencsétlen kollégával az irodában. Valójában egyszerűbb lenne, ha mind bent aludnátok.

Elvárjuk a megbízhatóságot.

A múlt héten is kilopta valami nagyokos a főnök ebédjét a hűtőből. Valószínűleg ugyanaz a személy viszi haza az evőeszközöket, a WC-papírt meg az ügyfeleknek kirakott cukorkát. Ja és mi, nagyfőnökök, nem szeretünk dolgozni, ezért általában az összes feladatot rápakoljuk 4-5 "megbízható" (értsd: lelkiismeretes lúzer) emberre. Ha te is az a fajta szerencsétlen vagy, aki még gimiben is megírt minden házi feladatot, köztünk a helyed.

Fiatalos csapat

Legalább nem kell megfizetni a tapasztalatot. Ja, és nincs olyan, hogy Klárikának haza kell rohannia, mert a suliban a fia már megint összeverekedett valakivel, hiszen nincs is gyereke. Ráadásul a fiatalok még nem gyűlölték meg a világot és úgy összességében az életet, nem panaszkodnak a frontra, legfeljebb a másnaposságra.

De munkavállalói oldalról sem rózsásabb a helyzet!

Középfokú angol nyelvtudás

Legalábbis 15 éve még sikerült letenni a nyelvvizsgát. Azóta kétszer szólaltál meg külföldiül: egyszer büszkén eligazítottál egy turistát, egyszer pedig nagyzolásból németül kérted a lángost a Balatonon - igen, anyu nagyon büszke volt rád. Remélhetőleg itt is csak másolás-beillesztés alapon írták be az "angol nyelvtudás előnyt jelent" sort. És persze ne kelljen az interjún megszólalni angolul - ha annyira menne, már rég Londonban pincérkednél.

Megbízható munkaerő vagyok!

A nyolc órás home office-ból, másokkal ellentétben, napi négy órát is hajlandó vagy ledolgozni. És abból csak kettőt fekszel az ágyban laptoppal az öledben, miközben a másik ablakban megy a Született feleségek. Úgy-ahogy elvégzed a feladatokat, és csak néha mész fel a Facebookra mások nyaralós képeit szidni. Ráadásul, ha a kollégákkal trécselsz telefonon 3 órán át, azt is nyugodt szívvel leírnád csapatépítő tréningnek.

+1 Bérigényem rugalmas.

Mindegy, hogy mennyit adnak, csak ne kelljen abból a pénzből éhen halni, és vegyenek már fel valami emberi munkahelyre. Valószínűleg túl vagy már a 623. interjúdon, és elérted a "minden mindegy" keserűség völgyét. Jobb esetben 20 éves vagy, és egyelőre csak iPhone-ra meg fesztiválra gyűjtesz.

Annyi biztos, hogy van, amikor hónapokig kell keresni, míg megtalálod azt az állást, amire nyugodt szívvel tudsz rábólintani. Kíváncsi lennék egy olyan állásinterjúra, ahol virágnyelv helyett mindkét fél nyíltan és őszintén beszélne - bár lehet, hogy az ajtócsapkodással és anyázással érne véget.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.