gyűlölet ellenségkép ellenség gyűlöletkeltés utálat Berill Shero
Észrevettétek már, hogy minden közösségnek van egy titkos összetartó ereje? Az, hogy legalább egy embert utálnak benne. Lehet ez az iskolában Pistike, aki mindig felkészült, sosem késik, és a cuccait sem hagyja otthon.

Vagy az edzésen Betti szülei, akiknek a lánya a legtrendibb cuccban feszít, elsőként tesz sikeres sportvizsgát, remekül csinálja a gyakorlatokat. És amíg a többi szülő a befizetni való tagdíjakkal hadakozik, ők már a jövő évi tábort is kifizették. Esetleg a munkahelyen az a csávó, akinek mindenhez van hozzáfűznivalója és mindenkinél mindent jobban tud.

Ha eddig jutottál és rázod a fejed, hogy nálatok ilyen nincs, lehet, hogy pont te vagy az, akit nem kedvelnek... Egy biztos: érdekes megfigyelni a csoporton belül ható erőket. Akár építő, akár romboló hatásúak, mindenképp visszahatnak a tagokra.

Szerencsés csapat, ahol a pozitív, megerősítő tevékenységek és a jó példák kapnak támogatást a kirekesztő viselkedés helyett. Nem tudom, miért van a legtöbb emberbe belekódolva, hogy kell egy közös ellenségkép. Nem értem, sokan miért nem tudnak őszintén örülni mások sikereinek. Holott lehet, hogy ez a másik vért izzadt azért az eredményért.

Ha egy kicsit mélyebbre ásunk, rengeteg mindent találunk a felszín alatt. Pistike azért olyan felkészült, mert ezt látta a bátyjától, és az apai minta is ezt erősíti. Csak akkor kapcsolhatja be az Xboxot, ha kész a lecke és katonás rendbe hajtogatta a ruháit. Bettikéről nem tudják, hogy teljesítménykényszeres. A szüleinek elsőre soha semmi nem sikerült, így azt szeretnék, ha a lányuk könnyebben érné el a céljait, ezért maximalisták vele. A munkahelyi csávót pedig elnyomták otthon. Az ő véleménye sosem számított, ha mondott valamit, mindig lehurrogták, így a munkahelyén igyekszik kompenzálni. Örül, hogy végre meghallgatják és néha esetleg megdicsérik a meglátásaiért.

Forrás: Shutterstock

Ugye, hogy nem minden fekete-fehér? Sokszor némi empátiával simán átfordíthatnánk ezeket a kapcsolatokat. Nem mondom, van olyan, amikor megalapozott az ember ellenszenve. De sokszor csak a külsőségek és egy-egy gesztus alapján ítélünk, mert nem akarunk jobban a dolgok mögé nézni. Nem kellene sok, csak egy jókor feltett kérdés, esetleg egy bátorító mondat, és a másiknak olyan arcát is megismerhetnénk, amit előtte nem láttunk.

Az is megeshet, hogy sajnálod azt, akit a közösség - természetesen a háta mögött - pellengérre állított, mégsem állsz ki érte, mert fontos, hogy tartozz valahova. És ha a többség cikizi, akkor velük mosolyogsz te is. Mégis azt javaslom, hogy mielőtt ítélkeznél és lesújtóan nyilatkoznál másokról, próbáld meg magad a helyükbe képzelni.

Mielőtt lehurrogod, kérdezd meg, hogy ezt vagy azt miért csinálta! Lehet, épp csak ennyire van szüksége ahhoz, hogy a viselkedése más irányba forduljon. És hálás lesz azért, hogy toleranciával és empátiával közelítettél felé. Ne állj be a kreált ellenségképeket éltetők sorába, mert sosem tudhatod, mikor fordul a kocka! Eljöhet a nap, amikor téged pécéznek ki...

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.