szerelem hűség párkapcsolat Balogh Orsolya bizalom
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy két kézzel kapaszkodnak a párjukba. Úgy ragadják őket magukhoz, mintha mentőövek lennének. Rettegnek attól, hogy egy pillanatra is elengedjék, mert akkor tutira el fognak süllyedni.

Csak éppen azt nem veszik észre: az erő, amellyel görcsösen belekapaszkodnak, szép lassan kiszorítja a levegőt a felfújhatós mentőövből.

Persze nem mindenki ilyen. Vannak, akik nem félnek elengedni a párjuk kezét. Ők már tudják a titkot: a szabadság erősíti a szövetséget. Magabiztosak és érettek. Nem csak a párjuk jelenti az életüket, van egy saját világuk is. Nem összeolvadni akarnak, hanem hidat építeni a két birodalom között. Szövetségben állapodtak meg, nem pedig behódolásban.

Tisztában vannak azzal, hogy a kedvesük őket választotta, és ez nem a véletlen műve. Megbíznak benne. Képesek belátni, hogy akkor működhet igazán a kapcsolatuk, ha elfogadják a másikat és tiszteletben tartják a függetlenségét. Nem is csoda, hiszen ki szeret aranykalitkában sínylődni?
Különben is, ha igazán szeretünk és tisztelünk valakit, eszünkbe sem jut bezárni. Azt szeretnénk, hogy boldog legyen.

Márpedig a boldogság összetevője a szeretet, a feltétlen bizalom és a megszavazott szabadság. Nem állítunk egymásnak szabályokat. Nem korlátozzuk egymást. Két érzelmileg érett ember között ez így működik. Meghoztak egy döntést: "Őt választom. Felvállalom a kapcsolatot. Elkötelezem magamat mellette." Miért keresnének mást?

Mégis sokszor látom a nőknél, hogy nehezükre esik elengedi a kedvesüket. Zavarja őket, ha nélkülük megy el szórakozni a barátaival. Rossz érzést, féltékenységet szül bennük. Persze, alapból mind arra vágyunk, hogy a partnerünk örökké szeressen. Csak minket. De egyesek csak ebben látják a boldogságukat. Függenek a kedvesük szerelmétől, ezért birtokolni és irányítani akarják őt, egyre méltatlanabb, zsarnokibb eszközökkel. Pedig nem birtokolhatjuk a kedvest, mert nem a miénk. Együtt vagyunk, de ettől még nem válunk egymás tulajdonává.

Forrás: Shutterstock

Ha pedig mégis megpróbáljuk, azzal nem szolgáljuk a szerelmet, pláne nem a kapcsolatot. Mert aki nem behódolós, megalkuvós típus, le fogja dobni a láncait, hiszen az ember szabadnak született. Az a normális, ha nem bírja elviselni a korlátozást. Aki mániákusan fojtogatja a szerelmével a kedvesét, és nem bízik benne, az előbb-utóbb el fogja veszíteni.

Szó se róla, a férfiak is ugyanúgy képesek erre. A különbség az, hogy a nőket talán még jobban vezérlik az érzelmeik, ezért sokkal tovább cipelik a sérelmeiket, a lelki terheiket. A férfiaknak azt tanították, legyenek erősek, ezért könnyebben képesek továbblépni. Ezért van, hogy egy nő, akit egyszer már megcsaltak, nehezebben engedi ki a "ketrecéből" a partnerét. Benne maradt a félelem mérgező tüskéje, hogy ugyanaz a dolog újra megtörténhet...

A birtoklás alapja ugyanis a féltékenység, aminek gyökere a félelem. Még eggyel lejjebb ásva pedig ott találjuk a fő okot, az önbizalomhiányt. Ez az ősi mumus minden ilyen probléma forrása. Hozhattuk gyerekkorukból, amikor az egyik szülő elhagyott bennünket. Vagy a partnerünk lépett le, esetleg megcsalt minket. A be nem gyógyított seb örökös rettegésbe taszíthat: félünk a hűtlenségtől, a szeretethiánytól, a magánytól.

Ezért kell nemcsak magán a kapcsolaton, hanem önmagunkon is dolgozni. És miközben megtanulunk jobb emberré válni, azt is elsajátítjuk, hogyan kell jól szeretni.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. :)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.