házasság férj feleség anyós meny Trux Béla
Márk minden kedden és csütörtökön hazalátogatott ebédidőben. Amióta az apja meghalt, ez volt az ő közös idejük az édesanyjával. Egy időben minden nap otthon ebédelt, de újabban valahogy egyre nehezebb volt időt szakítani rá.

Inkább bedobott egy szendvicset a munkahelyén, vagy egyáltalán nem is evett.

- Múlt héten is csak kedden jöttél - zsörtölődött az édesanyja, miközben az orra elé tolta a leveses tányért.

- Mondtam, hogy határidős feladataink vannak. Muszáj vagyunk tartani az ütemtervet, különben elveszítjük a pályázati támogatást... - szabadkozott Márk, de valahol legbelül még ő is érezte, hogy az érvei sántítanak.

A gulyás illata feledtette vele a gondokat. Az otthon ízei egy csapásra visszavitték a felhőtlen gyermekkorba. Újra anyuci pici fia volt, az engedelmes, mindenben kiszolgáltMárkuska. A jófiú, az eminens diák, akinek a könnyű felnőtt élet reményében mindig jól kellett tanulnia, hogy a legjobb iskolákba járhasson, és majd a legjobb munkahelyek közül válogathasson.

- Otthon biztos nem kapsz ilyen finom ebédet, igaz-e? - érdeklődött az anyja, miközben élvezettel figyelte, ahogy fia sietve tömi magába a levest.

- Tudod, hogy Katinak nincs ideje mindennap főzni... - kezdett a magyarázatba, hogy megvédje a feleségét.

- Ideje... Arra van időnk, amire szánunk! Mikor volt neki ideje bármire is? Bezzeg a fodrászhoz meg a kozmetikába be tud ülni!

- Egy ügyvédnek adnia kell magára. Nem jelenhet meg slamposan a tárgyalásokon.

- Ügyvéd... Még rendes munkahelye sincs! - legyintett a mama.

- Ezt már megbeszéltük, anyuka! - Márknak kezdett megkeseredni a szájában az étel, de komótosan kanalazott tovább. - Magánpraxisban, saját ügyvédi irodában sokkal jobban keres, mintha...

- Amikor fiatal voltam, nem volt ez a túlzott karrierhajszolás - vágott a szavába ismét az anyja. - Egy nő rendes munkahelyet választott, hogy a napi nyolc óra után még legyen ideje a családjára is.

- Anyuka, annyiszor megbeszéltük már, hogy más időket élünk...

- Más idők...!

- A piac diktál. Napi nyolc órában még a bolti eladók sem kapnak munkát.

- Én nem tudom, csak egy buta öregasszony vagyok. Nem is tudom, mit beszélek. - A hanghordozásból Márk tökéletesen levette, hogy a szavai ellenére az anyja természetesen pont az ellenkezőjét gondolja. - Nézd meg, fiam, hogy nézel ki! Ki van ez az ing vasalva? Ez az asszony nem neked való. A múltkor is olyan por volt nálatok a lakásban.

- Kati jó feleség...

- Bezzeg a húgod férje milyen pedáns! Pirikének semmire nincs gondja mellette! Mos, főz, vasal, takarít!

- A Piri férje munkanélküli, és egyébként is...

- Nem az ő hibája, hogy megszűnt a cége. Majd talál máshol munkát. Egy ilyen rendes, jóravaló ember után két kézzel kapkodnak a munkáltatók.

Márk belefeledkezett az evésbe. Hagyta, hadd mondja az anyja a magáét, ha ahhoz van kedve. Jóízűen elfogyasztotta a rántott húst, a palacsintát pedig becsomagoltatta azzal az indokkal, hogy majd a munkahelyén megeszi uzsonnára. Valójában a gyerekeknek akarta elvinni, de a mamának nem merte elárulni.

Forrás: Shutterstock

- Aztán gyertek el nekem a hétvégén, mert már idejét se tudom, mikor láttam a kis unokáimat!

- Úgy lesz, mama, ígérem!

Délután, a munkahelyén tekintete megakadt a becsomagolt palacsintákon. Ha hazaviszi Daninak és Jankának, az úgyis visszajut a mama fülébe, abból meg csak baj lesz. Már előre hallotta a korholó szóáradatot, hogy Kati miért nem képes sütni a gyerekeinek...

Vasárnap az eredeti tervek dacára családostól meglátogatták a mamát. A gyerekek és Kati se nagyon örültek, hogy máskorra kellett halasztani a túrázást. De Márk meggyőzte őket, hogy a mama kedvéért illene megejteni azt a látogatást.

- Most nézd meg! - zsörtölődött ebéd után a mama, miközben Kata a nappaliban játszott a gyerekekkel, akiket egész héten alig látott. - Én főzök rátok, az én koromban! Pedig neki kellene vendégül látnia engem - utalt az asszony a menyére.

A kis Márkuskában pedig megmoccant a lelkiismeret. A mosogató mellett álló mamáról a nappaliban nevetgélő feleségére siklott a tekintete. "Talán igaza van anyámnak... Rossz asszonyt választottam?"

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk.
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.