szerelem vágyakozás párkapcsolat érzelmek
Hány éves vagy? Tíz? Akkor még csak most türemkednek elő a szárnyaid. Már nézed a fiúkat az iskolában. Egyelőre utálod őket, de titkon azért lesed az egyiket.

És amikor este lefekszel, talán eszedbe jut, ahogy összeakadt a tekintetetek a suli udvarán. Persze, még nem tudod, milyen fontos ez. Most készülődik benned a nő, hogy kibújhasson, mint lepke a bábból.

Hány éves vagy? Húsz?

Mostanra túl vagy néhány szerelmen. Már nem utálod a srácokat, sőt, lehet, hogy egy komolyabb kapcsolatod van készülőben. Partizol, elvették a szüzességedet, már képes vagy élvezi a szexet. A bizalmi vonalad még nem sérült, a lelked tiszta és naiv. Hiszel a megbonthatatlan szövetségben a Nagy Ővel, és lassan jelez a szervezeted is: jó lenne reprodukálni magadat.

Hány éves vagy? Harminc?

Már benne vagy a sűrűjében, talán szültél, a fényes esküvő is megvalósult. Néha a tükörbe nézve keresed azt a nőt, aki voltál, mielőtt kimondtad az igent. Persze ettől még lehetsz boldog. Vagy boldogtalan... mert nem ilyen hétköznapokra vágytál. De a gyerekeid minden rossz érzést elnyomnak benned. A pároddal hajtjátok a jobbat, a szebbet, ettől várva a boldog perceket.

Az is lehet, hogy még egyedül vagy, de népes a baráti társaságod. A karriered felfelé ível, a magánéletben viszont már tartasz a csalódásoktól. Nem tudod igazán eldönteni, mit szeretnél. A hited már megingott. A munka a pótszered, miközben próbálsz úgy tenni, mintha minden rendben lenne.

Hány éves vagy? Negyven?

Bedarál a család, a munka. Esténként néha oldalra pillantasz az ágyban a párodra: "Horkol, morog, egy hónapja nincs szex, de legalább az enyém."

Vagy túl vagy a váláson. Összetörték a szíved. Esetleg te törted össze másét. Pedig nem így akarta. Nem így akartad. Egyszerűen csak megtörtént. Megbocsátottál, de minden éjjel fájsz. Vagy nem bocsátottál meg, és most kérdések tucatjával élsz, hogy ki volt a hibás.

Forrás: Shutterstock

Hány éves vagy? Ötven?

Kirepültek a gyerekek. Ketten maradtatok. Mit kezdtek most egymással? Hiszen alig tudod, ki ő, és alig tudja, ki vagy te. Mint egy újrakezdés. Vagy le kéne zárni? Kéne a szabadság... de talán már késő.

Egyedül vagy? Hajtod magad, hogy fenn maradj a víz felszínén, és már nem hiszed, hogy a szerelem még belép az életedbe. Úgy érzed, késő. Mindenkiben őt keresed, de közben észre sem veszed a próbálkozókat. Hogy kell élvezni az egyedüllétet ennyi idősen? Újra kell tanulnod önmagad? A bizalmad már a padlón hever, már nem hiszel senkinek...

Hány éves vagy? Hatvan?

Hol itt fáj, hol ott fáj. Fáj a lélek az elszenvedett bántásoktól, de kibírtad, és maradtál. Nem váltál, nem csaltad meg, szerencsés esetben ő sem téged. Fáj a test - apró jeleket küld, hogy már nem vagy fiatal. Végül is... elmondhatjátok, hogy együtt öregedtetek meg. Ez szép. Kívülről mindenképp. Belülre pedig nem lát senki. Így van ez jól.

Ha nincs párod, akkor legalább öt éve van egy macskád. Benne megbízhatsz, gondolod. Már sérült vagy az elmúlt évek hiábavaló próbálkozásaitól, és sérültnek látod azokat is, akik a párjukat keresik benned. Rigolyák, szokások, másik család - mindez nehezen elfogadható. Legyintesz. Talán már jobb egyedül.

Hány éves vagy? Hetven múltál?

Minden nap ajándék. Már tudod. Hálás vagy, hogy melletted maradt. Hálás, hogy kibírtad őt. Kenegetitek egymás reumás lábát. Nem ilyen volt. Sima volt a bőre. Még látod a belső szemeddel, hogy milyen volt egykor. És a lelked fájdalma elmúlt. Már nem az számít. Már csak az a kéz számít, amelyet megfoghatsz, ha fel akarsz állni. És ő segít.

Egyedül vagy? A macskád meghalt. Tizenöt év volt kiszabva neki. Már nincs kiről gondoskodni. Nem panaszkodsz, hogy fáj a lábad, úgysincs, aki bekenje. A férfi, akire olyan sokáig vágytál... ő is megözvegyült. De már csak a kapuban beszélgettek. Minden nap szép. Mert felkel a Nap. Mert vannak virágok a kertben. És talán... holnap is hoz neked fánkot a pékségből, és odaadja a kapuban. A szeme fiatal. De még milyen fiatal! Látod benne az Életet. Talán már nem sok van hátra, de mindegy. Csak ott álljon a kapuban a Szerelem.

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk. ;)
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.