párkapcsolat Herczeg Zsuzsa magány boldogtalanság boldogság
- Olyan magányos vagyok - panaszkodott Kati fájdalmas hangon. - Szinte fizikailag fáj, hogy nincs barátom.

- De hát itt vagyunk neked mi, a barátnőid, és a testvéreidre, szüleidre is számíthatsz. Akkor miért vagy magányos? - értetlenkedtem. - Csak egy férfi oldalán tudsz boldog lenni? Magadban kellene megteremtened ezt az érzést, és aztán jöhet ehhez pluszként valaki. De ha csak a párkapcsolattól teszed függővé, hogy hogyan érzed magad a bőrödben, akkor mindig ki leszel szolgáltatva.

Olyan görcsösen ragaszkodsz a páros felálláshoz, hogy nem tudod kihasználni a jelenlegi helyzetedből fakadó örömforrásokat. Ráadásul gondolj arra, hogy hányan élnek társas magányban! Hiába van mellettük valaki, mégsem hallgatja meg a problémáikat, nem vevő a gondolataikra, és a fontossági sorrendben is csak sokadikak a másiknál.

- Akkor se jöjjön nekem senki az "egyedül is boldog lehetsz" szöveggel! - válaszolt Kati. - Mert nem véletlen, hogy az élet társnak rendelte a férfit és a nőt, csak együtt teljesedhetnek ki igazán. A nő férfi nélkül olyan, mint a szerelem szenvedély nélkül. Már a dal is megmondta: "Boldogság, gyere haza!"

Azaz egy közös otthonba, ahol a boldogság feltétele a család. Muszáj egyesülnie a két nemnek, egy párt, egy egészet alkotnia, mert így lesz kerek a világ. Az intimitást és a gyermekek születésének esélyét nyújtják egymásnak. Egy olyan egységet hoznak létre, ami megerősíti őket a mindennapok monotonitásával szemben.

Forrás: Shutterstock

Lelkileg felemelik egymást, mikor arra van szükség, véd- és dacszövetséget alkotnak. Már az, hogy minden este ugyanaz az ember szuszog melletted, állandóságot, biztonságérzetet teremt számodra. Amikor megölel, megsimogat a másik, már el is felejted a bosszantó napi történéseket, a kollégák esetleges piszkálódásait. Azt, hogy a boltban mócsingos húst adott a hentes. Mert tiéd az összetartozás felülmúlhatatlan érzése, és ezt nem szárnyalhatja túl semmi. Hogyne lennék magányos, ha mindez nincs a birtokomban!

Elgondolkodtam a Kati által felsorolt érveken. Vajon valóban csak akkor lehetünk elégedettek, ha van egy férfi az életünkben? Ilyen sarkos lenne ez a helyzet: egy férfitől függ a lelki békénk és egyensúlyunk?

Nem hiszem. Bár sok igazság van az általa elmondottakban, ő csak az idilli állapotot akarja látni. Pedig nem mindig fenékig tejfel az a fránya párkapcsolat sem. A hullámvölgyek és hegyek váltakozása közben sokszor érezheted magad magányosnak egy férfi mellett is. Nem feltétlenül kell ahhoz pár nélkül lenned. Ezért mindig ahhoz az állapothoz kellene igazodnunk, ami éppen fennáll. Abból kellene kihozni a legtöbbet. És ha az életednek éppen azon periódusában tartasz, amikor partner nélkül kell álomra hajtanod a fejed, akkor sem kell feltétlenül rosszul aludnod emiatt.

Mert ha azon keseregsz, hogy miért is nincs szerelmed, lemaradsz a saját életed fontos perceiről, óráiról, napjairól, heteiről. Válts szemléletet! Ne arra koncentrálj, hogy mid nincs, hanem vedd számba, mi mindened van, és azok miatt érezd jól magad a bőrödben! Hidd el, pár nélkül is lehet páratlan az életed!

Élsz-halsz a SHE.HU cikkeiért?
Iratkozz fel a Cikkajánló szolgáltatásunkra, és mi elküldjük neked emailben a hét legjobb írásait, nehogy lemaradj róluk.
Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.