gyerek előítélet Balogh Orsolya férfiak gyereknevelés
Utálom, amikor egyes nők - ősanya felkiáltással a mellüket verve - azt hangoztatják a férfiakra köpködve, hogy a férfiak soha nem vették ki a részüket a gyereknevelésből. Jóisten gyere le, ez mekkora ostobaság!

Azt állítani, hogy a férfiak soha a büdös életben nem foglalkoztak gyerekneveléssel, és lövésük sincs, milyen az, oltári nagy tévedés. Ez csak púder, de lássuk, mi van a smink alatt!

Hadd tartsak egy mini történelemórát, és röppenjünk vissza az őskorba, ahol az ember még nomád, vadászó és gyűjtögető életmódot folytatott! Igen, ősapa eljárt vadászni, a csecsszopót meg otthon hagyta ősanyának. De ősapu végig dicsérgette, fegyelmezte és támogatta a kicsit. Aztán, mikor a csemete már talpra bírt állni, ősapa tanítani kezdte a férfias dolgokra. Később pedig már magával vitte a vadászatokra is. Sőt, mikor épp nem vadásztak, ősapa otthon volt, és rengeteg ideje volt a családjára.

Na, szökkenjünk tovább a középkorba meg az azt követő időkbe, mikor az emberek főleg a földművelésből éltek! Az apa akkor sem tűnt el, mint szürke szamár a ködben. Amint tehette, kivitte a földre a gyermekét is, a minikapával és miniásóval együtt - hadd tanulgassa a szakmát.

Mindenkinek megvolt a maga feladta, attól függően, hogy fiú volt vagy lány. De mindegy is, hiszen az apa ekkor is részt vett a családi életben. Sőt, rengeteg család a mai napig együtt műveli a földet. Bőven akadnak olyanok is, akik még emlékeznek arra, hogy vidéken a nagyapjukkal együtt gondozták a jószágokat és termesztették a zöldborsót.

Az ipari forradalom és a háborúk idején, amikor a nők is elmentek a dolgozni, ez megváltozott. Apa a fronton volt, vagy egy gyárban gürizett. Csak ekkor kezdődött el az, hogy apa reggel eltűnt és este jött haza - már ha hazajött. Eddig a korig csak az nem nevelte a gyerekét, aki halott volt.

Tehát mindössze csak pár száz éve áll fenn ez a helyzet, korábban viszont komoly hagyománnyal bírt, hogy a családfő is jelen van a gyereknevelésnél. Tény, hogy ma jóval kevesebb férfi vesz részt a gyermeknevelésben, mert magukra vállalták az egyedüli vagy legfőbb kenyérkereső szerepét. Emiatt hetekre, hónapokra elutaznak külföldre, vagy csak hétvégente vannak otthon - akkor is hullafáradtan.
Hozzá kell tenni, a férfiak mindig is szerettek részt venni a gyereknevelésben, legalábbis évszázadokkal, évezredekkel korábban.

Forrás: Shutterstock

Életerős, rátermett gyereket akartak nevelni akinek tovább lehet adni az értékrendszerüket, a hagyományaikat. Az, hogy napjainkban egyes férfiak nem akarnak szülők lenni, vagy félnek tőle, tehernek érzik, az a jelen korunk hiányos és egyben átalakult normarendszerének köszönhető.

Ám még ezek fényében sem igaz az, hogy ma egy apa egyáltalán nem veszi ki a részét a gyereknevelésből. Hála a mennyei mannának, ma is rengeteg olyan férfi van, aki gyerekkorában jó példát kapott - egy dolgos, de családcentrikus apát vagy nagypapát. Olyan értékrendszert építettek fel, aminek köszönhetően vállalják, hogy a gyermekük életének aktív szereplői legyenek.

Ugyanúgy vágynak arra, hogy a gyerekük rájuk is hasonlítson: életképes, sokoldalú, tanult, ügyes legyen. A fiú legyen a férfias, a lány pedig legyen testben és lélekben is erős, hogy megvédhesse magát. Mindkét nemnek szüksége van a férfierőre. Nem egy férfit ismerek, aki boldogan nevelgeti a gyermekeit. Nemcsak kötelességből, hanem valóban örömöt is szerez neki.

A mai korban pedig pláne disznóság azt mondani, hogy a férfiak nem vesznek részt a gyereknevelésben. A megváltozott nemi szerepek miatt már a férfi is otthon maradhat a gyerkőccel, amíg anya dolgozik. Talán nem mindenki vállalta önként és dalolva, de megtették. Ezt diktálta a kötelesség, és nem lehet kizárni azt sem, hogy menet közben nagyon megszerették az új szerepüket.

Ez a dolog mindenképpen jó, ugyanis közelebb viszi a nőt és a férfit egymáshoz, így sokkal jobban megértik egymást. Ám hosszú távon az lenne a legideálisabb, ha mindketten ugyanúgy nevelgetnék, terelgetnék a csemetéjüket. Ahelyett, hogy pocskondiáznánk a férfiakat, arra kellene törekedni, hogy ismét a család, de főleg a gyermekeik életének aktív részesei legyenek. Ne a pénz, hanem a család legyen az úr!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.