párkapcsolat vágy barát vonzalom érzelem barátság Fehérvári Varga Judit
Örök kérdés, hogy létezik-e férfi és nő között barátság. Sokan azt mondják: nem, mert egy mély barátság esetén eljön az a pont, ahol az egyik (vagy mindkét) félben megjelenik a vágy, hogy valami több is kialakuljon.

Szerencsés esetben nem sérül a barátság - és igazán kivételes esetekben pedig a kapcsolatból kialakulhat valami egészen különleges dolog.

Hol végződik a barátság, és hol kezdődik a szerelem? Ha egyszerű lenne a válasz, azt mondhatnánk: az a barátság, ahol nincs testi kapcsolat a két fél között, ha pedig van, akkor az több mint barátság. Igen ám, de ha ez ilyen egyszerű lenne, nem fordulna elő a "barátság extrákkal", vagy a szexmentes párkapcsolat. Márpedig mindkettőre ismerünk példákat.

Vajon mi a különbség a mély barátság és a szerelem között? Kialakulhat-e egyikből a másik, van-e átjárás a kettő között?

Ha egy ellenkező nemű ismerősöddel nagyon mély barátságot ápolsz, és elmondjátok egymásnak a legféltettebb gondolataitokat, akkor előbb-utóbb kialakul közöttetek a kötődés. Tudod, hogy fontosak vagytok egymás számára - vajon ebben az esetben a szoros kötelék megmarad azon a szinten, ahol soha nem történik semmi közöttetek?

Sosem érzed azt, hogy szeretnél még közelebb kerülni hozzá? Sosem képzeled el, mi lenne, ha? És ha mégis történik valami, mi lesz a barátsággal? Lehet folytatni ott, ahol abbahagytátok? Mi van, ha az egyik fél többet akar, a másikat pedig csak elsodorta a pillanat heve? Kibírja a kapcsolat, vagy kínos lesz utána?

Mert lássuk be, az viszonylag ritka, hogy egy barátságból úgy lesz párkapcsolat, hogy mindketten egyszerre gondoltok arra: szintet kellene lépni. Sokkal nagyobb az esély arra, hogy az egyik fél többet akar, a másik pedig nem - és ezt nehéz helyretenni. A legjobb barátodat nem akarod megbántani egy elutasítással, hiszen az könnyedén örökre véget vethet a barátságnak.

Forrás: Shutterstock

És vajon mi a helyzet ennek a fordítottjával? Adott egy párkapcsolat, ahol egy idő után a szenvedély alábbhagy. A kapocs viszont nagyon erős közöttetek. Meg lehet beszélni, hogy ez tulajdonképp már nem az, ami volt - és így nem biztos, hogy van értelme közös jövőt tervezni? Ki lehet lépni egy párkapcsolatból, hogy aztán átevezzünk a barátság zónájába? Talán igen - de ehhez biztosan idő kell.

Ismerek olyanokat, akik szakítottak, sokáig nem tartották a kapcsolatot, de aztán mégis barátok lettek (igazi barátok, nem a "legyünk barátok" üres frázisra gondolok). Jóban vannak egymás új párjaival, és nincs semmi feszengés vagy féltékenység. Nekik sikerült. Mert van olyan, hogy egy kapcsolatod párkapcsolatként nem működik, de ahhoz meg túl fontosak vagytok egymás számára, hogy elengedjétek egymást.

Az mindkét esetben biztos, hogy ez egy nagyon érzékeny téma. Ha egyikőtökben megváltozik a kapcsolat dinamikája - az érzések, az elvárások -, az vékony jég. Mert mi van akkor, ha kockáztatsz - elmondod, mit érzel -, és mindent elveszítesz? Ha nagy szerencséd van, a másik hasonlóan érez, és akkor egy jó kapcsolatból lehet egy még jobb. De az is benne van a pakliban, hogy elveszítheted azt az embert, aki nagyon fontos számodra.

Nem tudom, hogy érdemes-e kockáztatni - minden helyzet más és más. Annyi biztos, hogy érdemes átgondolni, mit nyerhetsz, és mit veszíthetsz.

Pillanatnyi fellángolás miatt nem érdemes kockáztatni egy régi barátságot (szerintem). De ha azon kapod magad, hogy valóban szerelmes lettél - és nem tudsz tovább féltékenység nélkül asszisztálni a barátod szerelmi történeteihez vagy párkapcsolati beszámolóihoz -, akkor érdemes megbeszélni vele az érzéseidet. Mert lehet, hogy együtt találtok megoldást a helyzetre.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.