érzelmi intelligencia férfiak EQ érzelemszabályozás érzelmek
Engedjétek meg, hogy kinyiffantsak két mítoszt. Az egyik: a férfiak nem rendelkeznek érzelmi intelligenciával, mert a szívük helyén egy darab kő van. A másik: a pasik EQ-ja a farkukban leledzik, mert visszamaradott ösztönlények.

Most, hogy megszabadultunk ettől a két nevetséges sztereotípiától, komolyra fordíthatjuk a szót: a férfiaknak van szívük, és használják is. Csak másképp, mint a nők. Hála istennek - ne is legyünk egyformák! Tudom, most biztos lesz olyan, akinek felszalad majd a szemöldöke, de higgyétek el: a férfiak is rendelkeznek azzal az alapvető képességgel, amivel azonosítani tudják az érzelmeket - sajátjukat és másokét is. Arra is mérget vehetsz, hogy a szívük nemcsak a vér pumpálására való, hanem éreznek is vele.

Ugyan láttam már picsogós szonátákat író, könnyes szemű bárány lelket, azért azt be kell látnunk, hogy a nők az érzékenyebbek. Főként azért, mert hajlamosak mindent az érzelmeik mentén mérni és értelmezni. Illetve könnyebben, jobban, nyíltabban mutatják és mondják ki, mi van a szívükben. Amíg ők egy nap többször is lazán kimondják a szeretlek szót, addig a férfiak max csak hetente, havonta egyszer - és nem azért, mert nem érzik.

Egyszerűen csak nem tartják szükségesnek kimondani, ezt inkább tettekben fejezik ki. A nők viszont nyilvánvalóvá teszik az érzelmeket, és nehezményezik a férfiaknál, hogy ők nem. Mivel nem teszik, ezért mindjárt rájuk is sütik: érzelmi fogyatékosok. Pedig az igazság az, hogy nagyon is fejlett érzelmi intelligenciával rendelkeznek, amelynek alapja az önszabályozás. Nem viccelek!

Az EQ nem csak azt jelenti, hogy rászabadítjuk másokra az érzelmeinket és színes érzelem csokrokkal terítjük be a saját életünket. Az EQ-nak fontos része az érzelmek szabályozása. Mert az érzelmeken igenis tudni kell uralkodni.

Tegyük fel, hogy egy férfi szabadjára engedi az érzéseit. Csak a mának fog élni - az azonnali örömöknek és a kielégülésnek. Ész nélkül fogja szórni a magvait a nagyvilágba, bulizik, herdálja a pénzt, mindent megeszik és megiszik, amit megkíván. Jóval kevesebb korlátot szab magának, hiszen így azonnali boldogsághoz jut. Gondolkodás nélkül kimondja a véleményét, nem törődve mások érzelmeivel. Milyen jövő elé nézhet egy ilyen ember?

Forrás: Shutterstock

Mivel mindenkit megsért, megbánt, elfordulnak tőle a barátai. Nagy lábon él, elkölti a pénzét, és adósságokba hajszolhatja magát. Mivel nem hajlandó az "igazira" várni, alkalmi kapcsolatokkal éri be. De az is lehet, hogy egyedül marad. Már ha az ámokfutó életmódja miatt egyáltalán megéri az 50. születésnapját.

Ha a férfi korlátozza a vágyait, az nem jelenti azt, hogy kevésbé színes vagy unalmas életet fog élni. Élvezi a jelent, de gondol a jövőre is. Okosan beosztja az idejét és a pénzét. Egészségtudatos életmódot folytat, és odafigyel mások érzelmeire. Tudja, hogy a kemény munka és a szorgalom meghozza gyümölcsét. Tisztában van azzal, hogy megéri várni a jó dolgokra, mivel azok sokkal értékesebbek, mint az azonnali kielégülés.

Ezért inkább spórol, hogy öt éven belül házat vehessen. Az önkorlátozás miatt nem kezd kalandokba, hanem kitartóan keresi az igazit. És ahelyett, hogy lecserélné kedvesét az első vitánál, igyekszik jobbá tenni kapcsolatot. Számára a hűség és a kitartás értéket jelent. Egy ilyen embernek van jövője, mert tudatosan megalapozza azt. Azzal, hogy határokat és célokat szab magának, építi önmagát és az életét. Hacsak valami nem jön közbe, biztosan megéri az 50. születésnapját, és hatalmas családja lesz, biztos anyagi helyzettel.

Ha egy nő kész belátni azt, hogy a férfi érzelmi intelligenciája az önszabályozáson alapul, akkor nemcsak megérti a férfit, hanem a kapcsolatukat is jobbá teszi. A nőknek sokszor épp azért siklik ki annyiszor a vonatuk, mert őket az érzelmeik vezérlik. A férfiaknál ez jóval ritkábban fordul elő. A kapcsolatuk pedig akkor lesz boldog és tartós, ha nyitnak egymás vezetési stílusa felé.

A nőnek meg kell tanulnia betartani a sebességkorlátozást, uralkodnia kell magán, és egy bizonyos tempóban kell haladnia. Így elkerülheti a bajt, és biztosan célt érhet. A férfi pedig megtanulhatná, hogy egyes szakaszokon érdemes szenvedélyesen odalépni a gázra és felszabadultan robogni kicsit. Elvégre a gyorsvonatnak is megvan a maga varázsa. Nem azt kell szem előtt tartani, hogy ég és a föld a két nem érzelmi intelligenciájának alapja, hanem azt, mit taníthatunk egymásnak.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.