trauma ürügy Tolvaj Vica kudarc kifogás
A középiskolában volt egy osztálytársam, aki minden rossz jegyét vagy teljesítményét a családi hátterére fogta: mindenki tehetett a sikertelenségéről, csupán ő nem. A legfőbb ok pedig az öccse volt, ugyanis amikor a kisöcsi megszületett, ő teljesen háttérbe szorult.

Elképzelése szerint onnantól kezdve senki sem szerette, így evidens, hogy neki semmi sem sikerülhet. Remek elképzelés volt - legalábbis számára -, hiszen ezzel minden felelősség alól mentesítette magát a hatalmas "traumája" miatt. Felénk, az osztálytársak felé, is elvárás volt, hogy ne bántsuk - mert hát szegény ilyen helyzetbe került.

Így kénytelenek voltunk eltűrni a kiborulásait, például amikor nem akart éppen Cooper-tesztet futni, vagy nem tetszett neki matek órán a szöveges feladat.

Ugyan nem voltunk közeli barátok, de látszólag mindene megvolt: szerető család, nagy ház, zsebpénz - bármi, ami egy tininek kellhet. Nem úgy, mint Áginak, aki szülők és testvérek nélkül nőtt fel. A nagymamája mindent megadott neki, amit csak tudott - de a szüleit és a testvérét elveszítette. Kicsi gyerekként végignézte, ahogy meghal a családja egy balesetben.

Bárhogy is igyekezett a nagymama, egy ilyen traumát szinte lehetetlen rendbe hozni. Ágitól azonban soha egy szót sem hallottunk, hogy neki emiatt ne menne ez vagy az - pedig ő is kapott rossz jegyet, és torpant meg kötélmászás közben.

Mégsem nyafogott, mégsem kérte, hogy másképp nézzünk rá. Tette a dolgát, bandázott velünk, nagyokat nevettünk és beszélgettünk. Élte a tinik átlag életét - sérülései ellenére - csendben és a lehető legegészségesebb módon.

Forrás: Shutterstock

Már akkor sem értettem teljesen, hogy vajon min múlik az, hogy ki hogyan dolgozza fel vagy éli meg az átélt sérelmeket. Vajon van egy határ, amin túl nem használjuk kifogásnak a velünk történteket?

Azt gondolom, hogy ha valódi traumáról, veszteségről van szó, akkor nem erre építi fel az ember az életét - inkább gőzerővel dolgozik a megoldáson. Vagy egyszerűen csak a lelki békéjét keresi, és próbálja azt megélni. Igyekszik a lehetőségekhez mérten teljes életet élni, és nem tépi fel a gyógyuló sebeket azzal, hogy folyton felemlegeti a veszteségét. Természetesen a legtöbbször az a gyógyír, ha beszélünk róla, de azt a megfelelő helyen és időben kell tennük - nem pedig azért, hogy kibújjunk a matekdoga alól, vagy ezzel magyarázzuk meg a sikertelen emberi kapcsolatainkat.

Nem vitatom, hogy mindenkinek más a tűrőképessége, és egy apró dolog is okozhat életre szóló sebet. Csupán annak nem látom hasznát, ha valaki ezt kifogásnak használja. Amikor ilyet hallok vagy látok, mindig végigfut az agyamon: ennyi erővel az egész világ - mind a hétmilliárd ember - élete állhatna kifogásokból.

Hiszen mindannyiunkat ért már valami sérelem, rosszabb esetben trauma. Mindenki takarózhatna azzal, hogy oda lett a kiskutyája ötéves korában, de hova vezetne ez?

A sebek gyógyulásához idő kell, ezt az időt meg kell hagyni magunknak, és meg kell élni a mélységeket is. És ha a mélységben nem vagyunk képesek egyedül meglátni a fényt, akkor segítséget kell kérni. De nem hagyhatjuk, hogy a fájdalom olyan erősen hatalmába kerítsen bennünket, hogy a veszteségen túl az életünk is egy hatalmas küzdelemmé váljon.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.