választás név Laczó Adrienn babanevek szülő keresztnevek
Babát tervezünk. Na, de nem ám csak úgy, egy olyan akármilyen babát - hanem egy ütős nevű babát! Pontosan tudjuk, hogy nomen est omen, úgyhogy nagy a nyomás. A vezetékneve kötőjeles lesz, és mivel mindketten hoztunk egy-egy burzsoá cz-t a buliba, van egy kis stratégiai előnyünk a - sértődés ne történjék! - Horváthokkal és Kissekkel szemben.

A keresztnév kérdéskör viszont lehet, hogy ki fogja robbantani a III. világháborút, ugyanis egyelőre az Egyszarvú Szandokánnál tartunk - mint egyetlen keresztmetszet. A gyerkőc még meg sem fogant, milyen pengeváltások lesznek még itt később?!

A bőség zavara: tradicionális legyen? Modern? Vagy nemzetközi - elvégre globalizált világban élünk, és a cél, hogy egy türkmén is ki tudja majd ejteni? Egy sztárról kapja? Egy gyümölcsről? Találjunk ki és engedélyeztessünk egyet? Alliteráljon a vezetéknévvel? Vagy legyen egyszerűen Alejandro (pardon, a magyar helyesírás szabályai szerint Álehándró), mert Lady Gaga dallamtapadásom van napok óta? Nehéz ügy.

Viszonylag konzervatív vagyok, tehát pl. egy laza Felhővel nem kínoznám a porontyot, de a Málna valamiért nagyon tetszik. "Ha lúd, legyen kövér: akkor már inkább Eritrit" - hangzott a leendő apa reakciója. Végül is cukorhelyettesítésben nálunk nagy favorit, és pont úgy hangzik, mintha szanszkrit eredetű nemesi név lenne.

A következő párbeszéd is elhangzott már:

- Ha van Noé, ennyi erővel lehet Moá is!

- És majdnem! Létezik olyan, hogy Moána! Innentől kétszer is meggondolja majd, hogy poénra veszi-e a témát. Mindenesetre szereztünk három málnabokor csemetét, az majdnem ugyanaz.

Kiválasztottunk végül 2 betűt - a saját keresztneveink kezdőbetűit, amik egyeznek, és a vezetéknevét -, hátha közelebb visz minket a megoldáshoz. Khm, hát majdnem.

Forrás: Shutterstock

A/Á, ha fiú

Reméljük, egy Adonisz lesz, de azért keresztnévnek nem adnám, pedig megtehetném. Túl ódivatú volnék? Ajbars esetleg? Az viszont alap, hogy Alap nem lesz. Esküszöm, hajlok az Agamennón felé. Nem, nem elírás, így írják magyarul. Arzén, Aszparucs. Ne már! Megvan: Árboc lesz, és kész, szívató ovistársak ide vagy oda, mert imádok vitorlázni!

A/Á, ha lány

Ugyanaz a poén játszik: Afrodité szépségűt szeretnék, na de, hogy azt kiabáljam utána a játszótéren, hogy "Afroditécska (esetleg Afri), köpd ki azt a százlábút", azt már nem. Áldáska. Hát besz*rok. Adelheid - finom és nőies. Adria, ez lehet az egyik befutó! Hopp, Áfonya! Az majdnem Málna. Androméda, Annuncia, Árpádina, Azucséna... Gondban leszünk, azt hiszem.

M, ha fiú

Malakiás, Manszvét... Nem az igazi. Melchior, de akár Melhior is lehet, c nélkül, aztaleborultszivarvégit. Modesztus. Hát, ez az M betű kevesebb izgalmat hozott mint vártam.

M, ha lány

Manfréda, pont mint a mammut a Jégkorszak című filmből - hát hogyne. Margarita, carramba! Mátra, Méhike, Mirandolina - lehet ezt még fokozni?

Ízlelgetem még őket, de nem akarok a szülőszobán, az epiduráltól betépve döntést hozni, mert akkor oda jutunk, mintKim Kardashianék, akik Észak Nyugatnak keresztelték a gyereküket - egy Nyóckernek pedig csak nem tenném ki szegényt... :)

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.