párkapcsolat vita párbeszéd megoldás veszekedés Barok Eszter hallgatás
Ha gond van, megbeszéljük. Nincs olyan probléma, amin ne segítene, ha megvitatjuk - alapvetésnek tűnik, ugye? Mégis, rengeteg pár nem beszél otthon. De vajon miért?

Gyakran látom, hogy hosszú, kiegyensúlyozottnak tűnő kapcsolatban, házasságban élő barátaim folyamatosan ventillálnak. Az ismerősi körrel és zárt Facebook-csoportokkal osztják meg a párkapcsolati aggályaikat, problémáikat, miközben cudarul szenvednek.

Találgatnak, mi lesz, ha megtudja a másik, hogy egy ideje már nem jó a szex. Aggódnak, hogy újra veszekedés lesz, ha az anyós túlkapásai terítékre kerülnek. Egy nő azon emészti magát, hogy az öt évvel ezelőtti félrelépést - és annak utóhatását - bevallja-e annyi év távlatából.

Na és mi van akkor, ha a másik egyszerűen igénytelen lett, zsíros a haja, hámlik a bőre, esetleg elhízott? Netán a pohár fenekére nézeget túl gyakran? Te jó ég, ezek aztán már tényleg iszonyúan érzékeny témák. De miért nem beszélünk róluk?

Olyan nehéz és bonyolult a téma, hogy tartasz tőle...

Már eleve nehéz időt szakítani rá, mert napközben rohangáltok a kötelességek útvesztőjében, este pedig hulla fáradtak vagytok hozzá. Ha meg épp kirándultok, vagy egy meghitt vacsorát költötök el együtt, afrancnak sincs kedve egy nehéz, esetleg fájdalmas témával elrontani a hangulatot. Így egyre csak késik a mindennapokat aláaknázó téma tisztázása...

Nem akarod (még jobban) megsebezni.

Átgondolod. Tud most változtatni azon a másik, ami számodra problémát jelent? Kishitű vagy, legyintesz, és azt mondod: á, ez most nem fog menni, inkább kivárok. A gond csak az, hogy kifogás, amiért szerinted (!) a változás kizárt, mindig lesz. És közben hiába maradsz csendben, szenvedsz, és akaratlanul bünteted őt is. Olyasmiért, amiről - egyelőre - nem is tudja, hogy számodra ekkora baj.

Forrás: Shutterstock

Büntetni akarod a hallgatásoddal!

"Mi az, hogy nem veszi észre? Még nekem kellene őt felvilágosítani, magyarázni? Akkor már rég rossz." Így érvelt pár hete egy kedves anyatárs, aki azt nehezményezte, hogy a férje nem veszi ki a részét az otthoni teendőkből most, hogy a harmadik gyerekük is született. Pár hét hormongőzös forrongás után annyira felhúzta a tény, hogy embere nem veszi észre, hogy segítségre van szüksége, hogy napok óta nem szól hozzá. A "Nyuszika, b...d meg a létrádat!" klasszikus esete ez.

Tartasz a következményektől.

Félsz, hogy ha megtudja az igazat, szakít. Félsz, hogy csalódik benned, és ez - ha együtt is maradtok - megmérgezi a kapcsolatot. Előfordulhat, mert már korábban is fenyegetőzött súlyos dolgokkal - a legdurvább esetben akár öngyilkossággal -, és nem akarod, hogy a te lelkeden száradjon, ha ezúttal tényleg megteszi.

Kiderül, hogy döglött lovon ültök...

Ez általában a végjátéknál fordul elő. Ez az a pont, amikor már ritkán van visszaút: vagy szakítotok, vagy magasabb szinten folytatjátok a kapcsolatot némi szünet után. A jelenség elkeserítő. Annyiszor és annyiféleképpen átbeszéltétek, kibeszéltétek és túlbeszéltétek a problémát, hogy a másik már meg sem hallja a hangodat, teljesen bezárult.

Olyan, mintha nem is mondanál semmit - még ha bólogat is, már nem figyel. Van, hogy eltart egy ideig a felismerés, hogy már nem él a ló, amit még mindig ütsz. Ám magad is megkönnyebbülsz, ha nem kell tovább ragoznod ugyanazt, mert már nem függ a hangulatod, az életminőséged az ő reakciójától.

Bár a fenti okok igen színes skálán mozognak, egy dolog biztos: amikor a kapcsolatból eltűnik a kötetlen beszélgetés, hamarosan a mélyebb, nehezebb témák megbeszélésére sem lesz fogadóképes a társad. És onnan már nagyon ritkán van visszaút...

Nem baj, ha nem vagy rutinos író. ✍️ Ha eddig csak a fióknak írogattál, akkor itt az alkalom, hogy megmutasd, mire vagy képes!

Mit kell tenned, ha részt akarsz venni a pályázaton?

Írd meg egy maximum 3500 karakteres cikk formájában, hogy mit gondolsz az alábbi idézetről - majd küldd el nekünk a jelentkezes@she.hu email címre április 30-ig!

Oszd meg velünk, és a legjobb cikkeket megjelentetjük az oldalon!

Forrás: She.hu

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.