iskola életrevaló osztályelső kapcsolatok tudás Herczeg Zsuzsa lúzer végzettség
"Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra" - írta Charles Darwin annak idején. És milyen igaza volt!

Mindig a legalkalmazkodóbb jut előre. Mert mit is látunk a munkahelyeken vagy a szakmai boldogulás területén? Azt, hogy a színötös Klári most egy gyár marketing igazgatója? Talán. Ez is lehet. De az is, hogy mivel nem képes jól alkalmazkodni a munkatársakhoz, talán még munkája sincs. A legbonyolultabbak ugyanis az emberi kapcsolatok. Sokszor a tudásnál többet jelent, ha jól tudsz manipulálni másokat, vagy mondjuk, azonosulsz az értékrendjükkel.

Hiszen köztudott, hogy az emberek a legtöbb esetben a hasonló értékrenddel és világnézettel bíró társaik társaságát keresik. Ezért nagy a valószínűsége annak, hogy kollégának is azokat választják és pozícióba is azokat helyezik, akik olyanok, mint ők. Azaz két egyforma kvalitású közül is arra voksolnak majd. De még egy jobb képességű és tudású "versenyző" is nagy eséllyel elbukik az alkalmazkodóbbal szemben.

Azaz, hiába volt Klárika osztályelső, ha nem tud változni, idomulni a megfelelő emberekhez, akiktől a sorsa függhet. Nehezebben fog boldogulni szakmai téren is azoknál, akik viszont az alkalmazkodóképességgel ellensúlyozzák esetleges hiányosságaikat.

Ugyanez igaz a sikeres párkapcsolatok fenntartására. Soha nem lesz normális, hosszú távú kapcsolatod, ha nem vagy képes az alkalmazkodásra. Mert bár lehetsz te olyan szerencsés, hogy megtalálod a "lelki társad", akivel ráadásul még az értékrendetek is hasonló, de ne mondja senki, hogy mindig mindent ugyanúgy láttok. Az élet olyan sokrétű, hogy mindig akad majd olyan terület, ahol te nem úgy reagálsz majd a történésekre, és mást tartasz helyesnek, mint a párod. Hiszen nem gyártottak még olyan szemüveget, melyen keresztül mindenkinek ugyanolyan lenne a világ.

Forrás: Shutterstock

Így aztán kompromisszumokat kell majd kötnöd, esetleg engedned a másik akaratának. Mert ha nem így teszel, akkor állandó konfliktusoknak nézel elébe, és harc lesz az életed. Márpedig kellenek békeidőszakok is, hogy feltöltődhess, így mindkét félnek idomulnia kell, ha fontos neki a másik.

Hosszú távon belefáradsz a csatározásokba, elfárad a kapcsolat, és mehet a levesbe... Ebből egyenesen következhet az is, hogy a fajfenntartás is áldozatául esik a makacsságodnak. Mert ha nem vagy képes alkalmazkodásra, nem lesz párod, így utódod sem születik majd. Hacsak te nem párkapcsolaton kívül szeretnél gyereket.

Ugyanez igaz a barátságoknál is. Senki nem veszi szívesen egy olyan ember társaságát, akivel mindig azt kell csinálni és mindig annak kell lennie, amit ő kitalál. Magányos ember leszel, barátok nélkül, ha nem vagy képes alkalmazkodni a barátaid igényeihez. Van, hogy az elképzeléseidet meg kell változtatnod miattuk. Igaz, ennek van egy egészséges határa, de ha mindig csak azt teszitek, amit te szeretnél, és soha nem engedsz az elképzeléseidből, akkor egyedül maradsz.

A jó öreg Darwin tehát már a saját korában is jól látta az evolúció működésének alapelemeit. Ugyanazon faj egyedei között harc folyik a túlélésért, a szaporodás lehetőségéért. Ugyanígy folyik a harc az élet többi területén is, és a környezethez legjobban alkalmazkodók kerülnek ki győztesen...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.