döntés dönteni fáradság Kondek Emese impulzus
Még szinte ki sem nyitottad a szemed, máris pörög az agyad, küldi számára az impulzusokat a külvilág. Észre sem veszed, és máris ezer döntést kellett meghoznod. Pedig még el sem kezdtél dolgozni.

Az én napom például nagyjából így indul:

Mikor is evett utoljára a kisfiam, és most mit kapjon? Elég, ha fél óra múlva etetem, vagy inkább azonnal? Zabkását vagy rántottát válasszak magamnak? A piros felsőmhöz a fekete cipőm illik jobban, vagy sportcipőt viseljek? Vigyek magammal tízórait, vagy a közeli boltba ugorjak be inkább? Esernyőre szükségem lesz?

Még el se jutottam a munkahelyemig, de már jó pár tucat döntést meg kellett hoznom. Ezek a kis apróságok annyira a mindennapjaink részét képezik, hogy nem is gondolnánk, hogy eközben milyen sokat dolgozik az agyunk. Folyamatosan fut a háttérben a "döntéshozó program".

Ezzel viszont az a gond, hogy közben szellemileg egyre jobban elfáradunk. Van egy napi limitünk, amíg még frissen tudunk gondolkozni, de minél kimerültebben vagyunk, annál nehezebben hozunk meg egy döntést, én annál nagyobb az esélye annak, hogy nem is választunk jól.

Biztos te is éreztél már olyat, hogy annyi mindent csináltál egész nap, hogy este farkaséhesen hazaestél, de már azt sem akartad eldönteni, hogy mit is akarsz enni. Egyszerűen nem. Még fizettél is volna valakinek, aki odamegy és azt mondja neked: "Tessék ez a vacsora, ezt edd meg!"

Ezt hívják döntési fáradtságnak. Amikor a nap folyamán annyiszor kellett mérlegelned - kissebb-nagyobb kérdésekben -, hogy már azt is hatalmas tehernek érzed, ha egy apróságra rá kell bólintanod. Ezzel az átlagember is küzd, de minél inkább olyan a munkád, ahol sok felelősségteljes döntést kell hoznod, annál jobban ki vagy téve ennek - és ezért érdemes minél jobban spórolni az energiáddal.

Arra gondoltál már, hogy a komoly vezetőknek, az igazi nagykutyáknak vajon miként telik egy napjuk? Számos nehéz és felelősségteljes helyzettel találják szemben magukat, amikben helyt kell állniuk. Ezért számukra kiemelkedően fontos, hogy minél inkább egyszerűsítsék az életüket.

Forrás: Shutterstock

Például Barack Obama sötétkék és szürke öltönyei, Steve Jobs garbói és Mark Zuckerberg póló-pulcsi kombinációi a védjegyeik lettek. Ők nem azért öltözködnek mindig ugyanúgy, mert nem tehetnék meg, hogy több ezer különböző darabból álló ruhatáruk legyen, hanem azért, hogy reggelente ne kelljen azon filózniuk: ma mit vegyek fel? Így nem vesznek el a jelentéktelen részletekben, arra tudnak koncentrálni, ami igazán fontos, és így a maximumot hozzák ki magukból.

Az egyenruha neked is segíthet. Azonban, ha nem szeretnél minden nap ugyanúgy kinézni, és szereted kreatívan variálni a ruhatárad, akkor bevethetsz más könnyítési lehetőségeket is a napi terheid csökkentésére! Lássunk néhányat ezekből, csak hogy egyszerűbb legyen az életed!

  • Este találd ki, és akár készítsd is elő a ruhát, amit másnap fel akarsz venni!
  • Írj tennivaló listát! Ezt napi és heti szintre lebontva is megteheted. A hétvégén pedig láthatod, mit sikerült teljesítened a vállalásaidból.
  • Rendszerezd a teendőidet! Ne zsúfolj bele mindent 24 órába! Legyél inkább reális a feladataidat tekintve!
  • Rendelj egy hétre előre ebédet, vagy még hétvégén írd össze, hogy mit szeretnél főzni a következő napokban!
  • Reggel ne merítsd le az energiáidat feleslegesen apró és kevésbé fajsúlyos döntésekkel! Ha megteheted, akkor a délelőtt folyamán, pihent aggyal végezd el a főbb feladataidat! (Tanulni is ilyenkor hasznosabb.)

Nem kell szuperfőnöknek vagy sikeres vállalkozónak lenned ahhoz, hogy rendszert és egyensúlyt teremts magad körül. Már az is rengeteget számíthat, ha lépésről lépésre haladsz, és beépíted ezeket a trükköket a mindennapjaidba.

Kondek Emese

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!
Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.